Ελεάννα Πελτσεμή Χειρουργός οδοντίατρος – Βελονίστρια

Δημοσιεύθηκε: 10/04/2019 15:58

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αισθητική Οδοντιατρική

Ένα από τα νέα trend της οδοντιατρικής είναι η Αισθητική Οδοντιατρική, στόχος της οποίας είναι να προσφέρει λύσεις για ένα αληθινά ελκυστικό και αισθητικά άρτιο χαμόγελο. Ο Οδοντίατρος οφείλει να είναι γιατρός, αλλά καθόσον το αποτέλεσμα της δουλειάς του είναι ορατό, πρέπει σαφώς να εστιάζει και στην αισθητική. Έτσι λοπόν στην εποχή που η εικόνα και η υγιής εμφάνιση αποτελούν παράγοντα επιτυχίας και ισορροπίας, ένα λαμπερό, υγιές και ολόλευκο χαμόγελο προσδίδει νεότητα και ευεξία ενώ τονώνει την ψυχολογία. Η χειρουργός οδοντίατρος, πρώην επιστημονική συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικευμένη στον ιατρικό βελονισμό κυρία Ελεάννα Πελτσεμή μας δίνει όλες τις απαντήσεις.

-Με ποιούς τρόπους μπορούμε σήμερα να επιτύχουμε με την βοήθεια της Αισθητικής Οδοντιατρικής ένα όμορφο και υγιές στόμα;

H σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική έχει εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Προβλήματα όπως ένα κίτρινο χαμόγελο, σπασμένα ή φθαρμένα δόντια, διαστήματα μεταξύ των δοντιών, ή ένα παλιό σφράγισμα, μπορούν πλέον να αποκατασταθούν εύκολα και γρήγορα δίνοντας ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ένα μεγάλο φάσμα επιλογών. Ξεκινώντας από τις λιγότερο επεμβατικές μεθόδους όπως η λεύκανση και οι όψεις ρητίνης ή πορσελάνης είναι δυνατόν αναλόγως της βαρύτητας του περιστατικού να απαιτηθούν πιο επεμβατικές μέθοδοι όπως ολοκεραμικές στεφάνες ή εμφυτεύματα.

Με την επίσκεψη στον οδοντίατρο, θα καθοριστούν οι επιλογές και θα καταρτιστεί ένα σχέδιο θεραπείας, αναλόγως των αναγκών αισθητικής βελτίωσης.

– Πείτε μας λίγα λόγια για τις όψεις ρητίνης και την λεύκανση

Ένας από τους γρηγορότερους και αποτελεσματικότερους τρόπους βελτίωσης της εμφάνισης του χαμόγελού σας είναι η λεύκανση των δοντιών. Μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους. Με μασελάκια στο σπίτι, είτε στο οδοντιατρείο ή στην καλύτερη περίπτωση με συνδυασμό των δυο μεθόδων. Συνήθως προτιμάται η λεύκανση με μασελάκια στο σπίτι γιατί δίνει ένα πιο βαθύ και μόνιμο αποτέλεσμα, ενώ η λεύκανση στο ιατρείο γίνεται βοηθητικά για να ενισχύσει το αποτέλεσμα. Η θεραπεία διαρκεί 3 με 4 εβδομάδες και εφόσον απαιτηθεί ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα γίνεται εξωτερική λεύκανση με δύο ωριαία ραντεβού στο ιατρείο με χρήση ειδικής συσκευής.

Οι όψεις αποτελούν μια συντηρητική και οικονομικά προσιτή επιλογή αισθητικής βελτίωσης. Κατασκευάζονται από από ρητίνη ή πορσελάνη και αποτελούν λεπτές επιστρώσεις που καλύπτουν την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών. Μια μέση θεραπεία με όψεις απαιτεί 2 ή 3 ραντεβού επιτυγχάνοντας θεαματική βελτίωση στο χαμόγελο.

-Πόσο συχνά πρέπει να επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία λεύκανσης και τι πρέπει να προσέξουμε;

Η διαδικασία της λεύκανσης δίνει ένα αποτέλεσμα διάρκειας από 3 εως 5 έτη, ανάλογα με το βαθμό κατανάλωσης εξωγενών χρωστικών (π.χ κάπνισμα, κόκκινο κρασί, καφές, σοκολάτα). Συνήθως, πραγματοποιείται μια επαναληπτική θεραπεία συντήρησης 1 εβδομάδας με μασελάκια μετα την παρέλευση ενός έτους από την πρώτη θεραπεία.

-Είναι όλοι ειδικοί για να κάνουν λεύκανση δοντιών; Σε ποιούς χώρους;

Η λεύκανση αποτελεί ιατρική και όχι κοσμητική πράξη γεγονός που συνεπάγεται την διενέργειά της από οδοντίατρο και σε χώρο με άδεια λειτουργίας οδοντιατρείου. Κάθε παροχή υπηρεσίας λεύκανσης που διεξάγεται από μη ειδικούς, αποτελεί σύμφωνα με την ευρωπαική νομοθεσία επικίνδυνη και παράνομη πράξη και ενδεχομένως με πολύ δυσάρεστες παρενέργειες για την υγεία του ασθενή.

-Έχω ακούσει πως η λεύκανση δημιουργεί ευαισθησία στα δόντια. Αληθεύει;

Σε κάποιο μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να δημιουργήσει μικρή ευαισθησία κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ωστόσο, είναι συνήθως ανεκτή αλλά εφόσον γίνει ενοχλητική, αντιμετωπίζεται με τη χρήση ειδικής απευαισθητοποιητικής οδοντόκρεμας ή τζελ. Η ευαισθησία μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας βαίνει σταδικά απομειούμενη.

Στο βιογραφικό σας μνημονεύεται ότι έχετε παρακολουθήσει σεμινάρια ιατρικού βελονισμού. Πείτε μας λίγα λόγια για τον ρόλο του βελονισμού στη σύγχρονη οδοντιατρική.

Αναζητώντας νέες θεραπείες, εξοικειώθηκα στην Κίνα με τον βελονισμό και την τεράστια επίδρασή του στην οδοντιατρική. Με τη χρήση μικροσκοπικών βελονών διεγείρονται συγκεκριμένα βελονιστικά κέντρα που επιδρούν σε διαφορετικά σημεία του σώματος, βοηθώντας τον ασθενή να είναι ήρεμος και να αποβάλλει τον αιώνιο φόβο του οδοντιάτρου. Μειώνει αισθητά τον πόνο και βοηθά σημαντικά στα προβλήματα που δημιουργούνται απο το σφίξιμο των δοντιών κατά τον ύπνο. Ενδιαφέρον επίσης κομμάτι αποτελεί ο αισθητικός βελονισμός πέριξ της περιοχής του στόματος, αλλά θα αναφερθούμε άλλη φορά σε αυτό.

Συνέντευξη στη Νίκη Μουσαμά

Ελεάννα Πελτσεμή

Χειρουργός οδοντίατρος – Βελονίστρια

Instagram: eleannapeltsemi

Όπως και να το δεις… είναι INNOSTAT