Εμμηνόπαυση και Σεξουαλικότητα

5 Δεκεμβρίου 2023 13:47

Η εμμηνόπαυση δεν είναι πάθηση! Είναι ένας φυσιολογικός σταθμός στη ζωή κάθε γυναίκας, χαρακτηριζόμενη από οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσεως (περιόδου), συνήθως μεταξύ 45 και 55 ετών. Συνήθη συμπτώματα αποτελούν οι εξάψεις, αϋπνία, αλλαγές στη διάθεση, ελαττωμένη διάθεση για σεξ που πολλές φορές ευθύνεται η κολπική ξηρότητα λόγω της έλλειψης των οιστρογόνων, κατά συνέπεια την έλλειψη κολλαγόνου, άρα τη μη φυσιολογική εφύγρανση και ελαστικότητα του κόλπου με αποτέλεσμα την επώδυνη σεξουαλική επαφή.
Τα τελευταία χρόνια, νέες θεραπείες έχουν ενταχθεί στη Γυναικολογία και αποτελούν την Επανορθωτική Γυναικολογία, αντιμετωπίζοντας τόσο τις αισθητικές όσο και τις λειτουργικές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης, επαναφέροντας τη σεξουαλικότητα της γυναίκας.

1. Ενέσιμη ενδοκολπική έγχυση Υαλουρονικού Οξέος
Το Υαλουρονικό οξύ αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα αποτελεσματικό όπλο στον αγώνα της αναστροφής του χρόνου στη γενετική περιοχή.
Η μέθοδος αυτή επιτυγχάνει ενίσχυση και ενυδάτωση του κολπικού βλεννογόνου, καθιστώντας άνετη τη σεξουαλική επαφή. Σε περιπτώσεις χαλάρωσης του κόλπου επιφέρει ήπια σύσφιξη και αποκατάσταση του ατροφικού κολπικού βλεννογόνου. Τα ευεργετικά του αποτελέσματα διαρκούν τουλάχιστον 9-12 μήνες και ανάλογα με την κλινική εικόνα του κάθε περιστατικού και μπορεί να συνδυαστεί με τη θεραπεία laser CO2 για μόνιμα αποτελέσματα.

2. Ανάπλαση κόλπου με LASER CO2
Η μέθοδος Vagitense®, που αποτελεί παγκόσμια κατωχυρωμένη θεραπεία του Dr. Ναούμ, είναι ό,τι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει ο κλάδος της Επανορθωτικής Γυναικολογίας παγκοσμίως, για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης του κόλπου (λόγω ηλικίας ή φυσιολογικού τοκετού), κάτι το οποίο προκαλεί μείωση της ευχαρίστησης στις σεξουαλικές επαφές αλλά και της ακράτειας πρώτου και δευτέρου βαθμού.
Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία στο ιατρείο, χωρίς νάρκωση, χρησιμοποιώντας κλασματικό laser που λειτουργεί με διοξείδιο του άνθρακα, είναι ανώδυνη και αναίμακτη και αποσκοπεί στην παραγωγή νέου κολλαγόνου από τα κύτταρα του κόλπου καθώς και στη σύσφιξη μέσω της συστολής των ινών ελαστίνης. Παράλληλα, αποκαθιστά το pH και την εφύγρανση του κόλπου. Επιπλέον πετυχαίνει τέλεια αποστείρωση στην περιοχή, με αποτέλεσμα να προφυλάσσει από μελλοντικές μυκητιάσεις και κολπίτιδες.
Έχει διάρκεια 20’-30’ και η γυναίκα μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές της δραστηριότητες αμέσως μετά το τέλος της θεραπείας.

3. Θεραπεία Vagi Shot
Το Vagi Shot είναι ένα καινοτόμο, μη χειρουργικό ιατρικό θεραπευτικό πρωτόκολλο που υπόσχεται να αυξήσει τη σεξουαλική διέγερση και να αναζωογονήσει τον κόλπο. Πρόκειται για το συνδυασμό δύο ευρέως διαδεδομένων και κοινώς αποδεκτών στον ιατρικό κόσμο θεραπευτικών μεθόδων: του Υαλουρονικού οξέος και του Laser CO2.

4. Αυτόλογη Μεσοθεραπεία (PRP)
Η Αυτόλογη Μεσοθεραπεία χρησιμοποιείται στη γεννητική περιοχή, με σκοπό να πραγματοποιηθεί ανάπλαση, σύσφιξη και διόρθωση αισθητικών προβλημάτων, καθώς διεγείρει τη φυσική ανάπτυξη των ινοβλαστών, την κυκλοφορία και τους υποστηρικτικούς ιστούς του δέρματος. Η θεραπεία ενδείκνυται για γυναίκες που παρατηρούν λέπτυνση του κολπικού τοιχώματος, με συνέπειες όπως η κολπική ξηρότητα, η δυσουρία, ο ερεθισμός, ο κνησμός, ο πόνος, αλλά και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού.
Η θεραπεία πραγματοποιείται με αιμοληψία και στη συνέχεια μετά από ειδική επεξεργασία, εγχέεται ενέσιμα στο ανώτερο τμήμα του εσωτερικού τοιχώματος του κόλπου και της κλειτορίδας. Η συνολική διαδικασία, διαρκεί περίπου μία ώρα και η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές της δραστηριότητες, χωρίς να νιώθει καθόλου πόνο. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

5. Δυσπαρευνία ή κολπισμός
Ο κολπισμός (vaginismus) είναι η αυτόματη αντίδραση του οργανισμού στην κολπική διείσδυση, όπου οι κολπικοί μύες σφίγγονται από μόνοι τους δημιουργώντας ακούσιες συσπάσεις των κολπικών μυών που οδηγούν σε πόνο και δυσκολία στη διεισδυτική επαφή.
Πλέον όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση των εξελιγμένων φαρμάκων της Επανορθωτικής Γυναικολογίας όπως είναι η χρήση της αλλαντικής τοξίνης, η οποία χαλαρώνει τους μύες του κόλπου που εμποδίζουν τη διείσδυση.
Η θεραπεία πραγματοποιείται χωρίς τοπική αναισθησία στα πλαίσια του ιατρείου. Η εφαρμογή γίνεται με την έγχυση της ουσίας στους μύες γύρω από το άνοιγμα του κόλπου με μια λεπτή βελόνα.

6. Θεραπεία ThermiVa
Το ThermiVa είναι μια γρήγορη, μη επεμβατική θεραπεία σύσφιξης του εσωτερικού καναλιού του κόλπου αλλά και των εξωτερικών χειλέων, που παρέχει ενέργεια από ραδιοσυχνότητες, χρησιμοποιώντας μια ειδικά σχεδιασμένη χειρολαβή για την ελαφρά θέρμανση του ιστού, αντιμετωπίζοντας προβλήματα της γενετήσιας περιοχής όπως την αισθητική, ακόμα και τα θέματα ελαφριάς ακράτειας.
Ειδικότερα, τα οφέλη της θεραπείας είναι η αντιμετώπιση της Μειωμένης ξηρότητας, καθώς το ThermiVa προκαλεί νέα παραγωγή των ινών κολλαγόνου με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας αυξάνοντας την υγρασία τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Παράλληλα, η Βελτίωση της ακράτειας και η Αυξημένη σεξουαλική ικανοποίηση, καθώς αποκτάται αυξημένη ευαισθησία στον κόλπο και πιο συντονισμένες μυϊκές συσπάσεις, που επιτυγχάνουν οργασμό.
Ένα πλήρες θεραπευτικό πρωτόκολλο αποτελείται τουλάχιστον από 3 μηνιαίες θεραπείες, διάρκειας 20 λεπτών και τα αποτελέσματα συνήθως διαρκούν 9-12 μήνες.

Προσφέρουμε στη θυληκότητά σας το καλύτερο που της αξίζει!

Δρ. Νίκος Ναούμ
Επανορθωτική Γυναικολογία
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Γυναικολογίας