Ένα παλάτι για τον Πόλυ Χατζηιωάννου: ποιο ανάκτορο αγόρασε

4 Νοεμβρίου 2020 09:20

Ξαναγεννιέται το ανάκτορο του Ψυχικού, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Spirto. Το απαιτητικό έργο της αποκατάστασης  του εμβληματικού οικήματος στο οποίο κατοικούσε η  βασίλισσα Φρειδερίκη ξεκίνησε και οι εργασίες δεν θα αργήσουν να δώσουν στο μοναδικό αυτό ακίνητο την παλιά του αίγλη.

 

Σήμερα, όμως, όλα δείχνουν ότι η αξιοποίηση και, ουσιαστικά, η διάσωση αυτού του ακινήτου με την ιστορία δεκαετιών θα γίνουν πραγματικότητα. Ήδη τα συνεργεία των τεχνικών βρίσκονται στον χώρο και έχουν ξεκινήσει, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, το δύσκολο και απαιτητικό έργο της αποκατάστασης.

 

Μετά την αλλαγή του πολιτεύματος και την κατάργηση της μοναρχίας το ακίνητο πέρασε στα χέρια του Δημοσίου. Από το 1974 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου είχε αποφασίσει την εκποίησή του με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Ο χρόνος κυλούσε με ρυθμούς… Δημοσίου κι έτσι έφτασε το 1987 για να γίνει ο πρώτος πλειοδοτικός διαγωνισμός! Στη διαδικασία «αναμετρήθηκε» η οικογένεια Χατζηιωάννου με το ισπανικό δημόσιο, που συμμετείχε λόγω της επιθυμίας που είχε εκφράσει τότε η βασίλισσα Σοφία, η οποία μεγάλωσε στο οίκημα και ήθελε να αποκατασταθεί για λογαριασμό της. Πλειοδότης στον διαγωνισμό αναδείχθηκε η πλευρά του Πόλυ Χατζηιωάννου, στον οποίο μεταβιβάστηκε η έπαυλη αντί 316.000.000 δραχμών.

 

Λεηλασίες

Όμως η «περιπέτεια» για το άλλοτε λαμπρό ανάκτορο δεν είχε τελειώσει και παρέμεινε ένα σκοτεινό στέκι τοξικομανών, ενώ δεν είναι λίγες οι λεηλασίες που έγιναν στο κουφάρι του. Το ζεύγος Πόλυ και Ρόζμαρι Χατζηιωάννου αποφάσισε να το αναπαλαιώσει και να επαναφέρει τη χαμένη του αίγλη. Άλλωστε, επρόκειτο για ένα οίκημα μέσα στο οποίο είχαν διαδραματιστεί ουκ ολίγες ιστορικές στιγμές και σημαντικές συναντήσεις, που έκριναν την πορεία του τόπου. Ήρθε, όμως, η προσφυγή που κατέθεσε ένας σύλλογος του Ψυχικού στα διοικητικά δικαστήρια κατά της Πολεοδομίας, σχετικά με την τελική μορφή του χώρου και τους όρους του διαγωνισμού. Έτσι οι εργασίες σταμάτησαν με προσωρινή διαταγή και ο χρόνος συνέχιζε να αφήνει όλο και πιο έντονα τα σημάδια του στο ανάκτορο της Φρειδερίκης, όπως είναι γνωστό, χωρίς να μπορεί να γίνει το παραμικρό.

 

‘Αδεια οικοδομής

Έφτασε έτσι ο Απρίλιος του 2012, όταν εκδόθηκε η άδεια οικοδομής που επέτρεπε και επεκτάσεις του ακινήτου. Η πλευρά του εφοπλιστή τόνιζε ότι η άδεια οικοδομής βγήκε με ΦΕΚ από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ πέρασε και από επιτροπή 15 ατόμων που την ενέκρινε.

Την επόμενη χρονιά, ωστόσο, «πάγωσαν» για ακόμα μια φορά οι οικοδομικές εργασίες, καθώς το Διοικητικό Εφετείο έκανε δεκτή την αίτηση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ψυχικού και διέταξε την αναστολή της εκτέλεσης της οικοδομικής άδειας, δυνάμει της οποίας ο εφοπλιστής Πόλυς Χατζηιωάννου είχε ξεκινήσει εργασίες στο οικόπεδο του ακινήτου!

Μοιραία η αποκατάσταση του ακινήτου σταμάτησε ως την εκδίκαση της κύριας υπόθεσης. Πλέον φαίνεται ότι ο εφοπλιστής ξεπέρασε όλους τους σκοπέλους και μπήκε στην τελική ευθεία για να αξιοποιήσει το ανάκτορο, στο οποίο, αν και βρίσκεται επί μακρόν στην ιδιοκτησία του, δεν μπορούσε να παρέμβει για να σταματήσει τη φθορά του χρόνου και τη λεηλασία από τους βανδάλους. Οι τεχνικοί εγκαταστάθηκαν στον χώρο και όλα δείχνουν ότι έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια το ερειπωμένο επιβλητικό κτίριο θα αναστηθεί. Αίγλη και λάμψη χαμένες στο παρελθόν

Το οίκημα αγοράστηκε από τον βασιλιά Γεώργιο Β’ το 1937 για να στεγάσει τους γαλαζοαίματους μελλονύμφους, τον διάδοχο Παύλο και τη Φρειδερίκη. Εκείνοι συνέχισαν να το χρησιμοποιούν μετά τη στέψη του Παύλου, καθώς τους παρείχε… βασιλικές ανέσεις! Το διώροφο οίκημα με ένα κυρίως κτίσμα και δύο μικρότερα βοηθητικών χώρων με έκταση 1.200 τ.μ. ήταν ιδανικό για το βασιλικό ζεύγος.

Στο ανάκτορο του Ψυχικού γεννήθηκαν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η αδελφή του βασίλισσα Σοφία, μεγάλωσε η πριγκίπισσα Ειρήνη και συνέχισε να κατοικεί σε αυτό η Φρειδερίκη και μετά τον θάνατο του Παύλου. Αυτό το οίκημα περικύκλωσαν τα άρματα τη νύχτα της 21ης Απριλίου 1967 για να θέσουν οι πραξικοπηματίες υπό περιορισμόν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να μην υπάρξει άλλη εμπλοκή και το λαμπρό κτίριο να ξαναγίνει ένα στολίδι για την περιοχή ανακτώντας τη χαμένη του λάμψη.

πηγή: Spirto