Ένα στα 100 παιδιά που νοσούν από κορονοϊό θα χρειαστεί νοσηλεία, σύμφωνα με μελέτη του ECDC

18 Δεκεμβρίου 2021 07:30

Ένα στα 100 παιδιά που νοσούν από κορονοϊό θα χρειαστεί νοσηλεία, σύμφωνα με μελέτη του ECDC

Για κάθε 10.000 παιδιατρικά περιστατικά με συμπτώματα Covid-19, οι εκτιμήσεις τονίζουν ότι περίπου 117 χρειάζονται νοσηλεία. Οκτώ εισαγωγή σε ΜΕΘ και ένα πεθαίνει (με βάση τουλάχιστον όσα ίσχυαν πριν την εμφάνιση της Όμικρον).

Ένα στα 100 παιδιά που νοσούν από κορονοϊό θα χρειαστεί νοσηλεία, σύμφωνα με μελέτη του ECDC.

Τα βρέφη έως δύο μηνών αλλά και οι έφηβοι 12 – 17 ετών είναι οι δύο ηλικιακές ομάδες παιδιών που κινδυνεύουν περισσότερο να χρειαστούν νοσηλεία όταν νοσήσουν με  Covid-19, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Μάλιστα κατά μέσο όρο, στις ηλικίες 0-17 ετών, ένα παιδί στα 100 περίπου θα εισαχθεί στο νοσοκομείο αν κολλήσει κορονοϊό, όπως αναφέρουν αναφέρουν οι ερευνητές στο Eurosurveillance.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από δέκα ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Κύπρος, αλλά όχι η Ελλάδα) για την περίοδο Αυγούστου 2020-Οκτωβρίου 2021.

Από τα περίπου 820.000 συνολικά επιβεβαιωμένα συμπτωματικά κρούσματα Covid-19 σε παιδιά έως 17 ετών, τα 9.611 (ποσοστό 1,2% ή περίπου ένα στα 100) χρειάστηκαν νοσηλεία, τα 640 (το 0,08% των κρουσμάτων και σχεδόν το 7% των νοσηλευθέντων παιδιών) χρειάστηκαν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και τα 84 (0,01%) τελικά πέθαναν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές «τα περισσότερα παιδιά με συμπτωματική νόσο Covid-19 έχουν πολύ μικρό κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας». Για κάθε 10.000 παιδιατρικά περιστατικά με συμπτώματα Covid-19, οι εκτιμήσεις τονίζουν ότι περίπου 117 χρειάζονται νοσηλεία. Οκτώ εισαγωγή σε ΜΕΘ και ένα πεθαίνει (με βάση τουλάχιστον όσα ίσχυαν πριν την εμφάνιση της Όμικρον).

Το συμπέρασμα της ανάλυσης είναι ότι η νεότερη ηλικιακή ομάδα έως δύο μηνών έχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας λόγω Covid-19.

Ωστόσο στη συνέχεια ο κίνδυνος μειώνεται έως την ηλικία των εννέα ετών και αυξάνεται ξανά στις ηλικίες 12 έως 17 ετών.

Από την άλλη πλευρά ο κίνδυνος σοβαρής έκβασης της Covid-19 είναι μεγαλύτερος στα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Όπως είναι ο καρκίνος και ο διαβήτης. Η πιθανότητα για νοσηλεία, εισαγωγή σε ΜΕΘ και θάνατο είναι αντίστοιχα αυξημένος κατά επτά, εννέα και 27 φορές για τα παιδιά που έχουν τουλάχιστον μια συννοσηρότητα. Πάντως σχεδόν το 84% των νοσηλευομένων παιδιών με Covid-19 δεν έχει κανένα υποκείμενο νόσημα. Πράγμα που σημαίνει ότι κατά τα άλλα υγιή παιδιά μπορούν κάλλιστα να χρειαστούν νοσοκομείο, αν μολυνθούν από τον κορωνοϊό.

Σημειώνεται πως οι ερευνητές υποστήριξαν ότι μετά τον Ιούλιο εμφανίζεται αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά.

Αυτό κυρίως οφείλεται στην επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα. Πλέον το μόνο που μένει να φανεί είναι τι συμβεί στην περίπτωση της πιθανής επικράτησης της Omicron.

Την ώρα που το 15,2% των παιδιών έως 18 ετών είχαν έως το τέλος Νοεμβρίου εμβολιαστεί πλήρως στην Ευρώπη (με τα ποσοστά να κυμαίνονται ανά χώρα από μόνο 1% έως 29%). Οι επιστήμονες του ECDC επισημαίνουν ότι αυτοί οι μεγάλοι αριθμοί ανεμβολίαστων παιδιών που πιθανώς θα εκτεθούν πλέον στον κορoνοϊό. Εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση του απόλυτου αριθμού παιδιών. Tόσο με υποκείμενα νοσήματα όσο και χωρίς, τα οποία θα νοσήσουν βαριά με Covid-19. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός στα παιδιά. Ενώ μπορεί να προοιωνίζει και επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

ygeiamou