Επιτροπή εμπειρογνωμόνων: ναι στη χρήση μάσκας υπό προϋποθέσεις

Συντάκτης: Newsroom

2 Ιουνίου 2022 07:30

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων: ναι στη χρήση μάσκας υπό προϋποθέσεις

Στη σημερινή συνεδρίασή της, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα να συνεχιστεί η χρήση μάσκας υπό προϋποθέσεις. Η εισήγηση έγινε αποδεκτή και πρόκειται να εκδοθεί σχετική ΚΥΑ

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συγκεκριμένα εισηγήθηκε και έγιναν αποδεκτά τα εξής:

  • – Για τα ταξί: Υποχρεωτική μάσκα για οδηγούς και επιβάτες.
  • – Στα κρουαζιερόπλοια: Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται όταν νοσήσει ποσοστό άνω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1% του συνολικού πληθυσμού, που βρίσκεται στο πλοίο.
  • – Για τα επιβατηγά πλοία: Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου, παραμένει η υποχρεωτική χρήση στους εσωτερικούς χώρους για όλους, πλήρωμα και επιβάτες.
  • – Στα  φαρμακεία: Παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Η εισήγηση της επιτροπής έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν σε υπό έκδοση ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση).

Την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας τόσο στις πτήσεις εσωτερικού όσο και εξωτερικού. Ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Σύσταση για χρήση μάσκας όπου κρίνεται απαραίτητο και ιδίως σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Πλέον υπάρχει σύσταση για χρήση της μάσκας όπου κρίνεται απαραίτητο από τους επιβάτες και ιδίως σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ειδικότερα, όσον αφορά όλες τις αεροπορικές μετακινήσεις εσωτερικού και εξωτερικού (αφίξεις/αναχωρήσεις), υπάρχει μόνο σύσταση για προαιρετική χρήση μάσκα προστασίας. Σε επιβάτες και εργαζόμενους στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων. Καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων.

Υποδείξεις για την αποφυγή συνωστισμού

Για την αποφυγή συνωστισμού στις αεροπορικές μετακινήσεις το επιβατικό κοινό υποχρεούνται να συμμορφώνεται στις υποδείξεις των αστυνομικών αρχών. Του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών. Προκειμένου να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση –αποβίβαση και αναμονή των ταξιδιωτών.

ygeiamou