Αποκάλυψη Ερντογάν για συνάντηση με Τσίπρα: “Του ζήτησα ν’ ανοίξει τζαμί με μιναρέ στην Αθήνα”

16 Φεβρουαρίου 2019 17:32

Μετά τα τόσα παραλειπόμενα απ’ τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήρθε η αποκάλυψη απ’ τον Τούρκο πρόεδρο: υποστήριξε ότι ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό ως αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη ν’ ανοίξει τζαμί με μιναρέ στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, στην Πλάκα.

Πού είναι ο μιναρές, οέο;

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θ’ ανοίξει το τζαμί, ο Ερντογάν τον ρώτησε γιατί δεν υπάρχει μιναρές. Ο Ερντογάν δήλωσε πως όταν ο Αλέξης Τσίπρας τού έθεσε το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, εκείνος του ζήτησε σε αντάλλαγμα ν’ ανοίξει το τζαμί Φετχιγιέ στην Πλάκα κι αναρωτήθηκε πού βρίσκεται ο μιναρές του.

«Οι θρησκευτικές μειονότητες μπορούν να εξασκήσουν τα δικαιώματά τους με πολλούς τρόπους. Τους επιστρέψαμε ακόμη και την ακίνητη περιουσία τους. Αντίθετα, τα τζαμιά μας στη Δύση δέχονται βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις. Στη «Δυτική Θράκη» και στη Γερμανία», είπε ο Ερντογάν μιλώντας στο πλήθος.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε το ίδιο πράγμα. «Όταν συναντήθηκα με τον κ. Τσίπρα, του είπα το ίδιο. Είπα: «κοίταξε, θέλετε κάτι από εμάς. Θέλετε τη Θεολογική Σχολή (της Χάλκης)». Είπα «ας ανοίξουμε το Φετχιγιέ Τζαμί (σ.σ. στην Πλάκα). Είπαν «θα ανοίξουμε το τζαμί». Και γιατί δεν υπάρχει μιναρές; Θα μπορούσαν οι εκκλησίες να είναι χωρίς καμπαναριό; Ποιο είναι το ουσιαστικό μέρος ενός τζαμιού; Οι μιναρέδες που φτάνουν ως τον ουρανό», είπε ο Ερντογάν.

Υποστήριξε επίσης ότι η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν πως δέχεται επικρίσεις από την αντιπολίτευση. «Ας κριτικάρουν όσο θέλουν» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Μίλησε ξανά για «Τούρκους» στη «Δυτική Θράκη». «Δεν μπορείτε να ανεχτείτε τον όρο «Τούρκος’ στη «Δυτική Θράκη» ενώ εμείς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα, οπουδήποτε θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον όρο «Ρωμιός».