Ερρίκος Ανδρέου: Δίνει μάχη για τη ζωή του

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

18 Σεπτεμβρίου 2022 09:53

Δύσκολες ώρες για τον Ερρίκο Ανδρέου, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και νοσηλεύεται στο Σπηλιοπούλειο νοσοκομείο.

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 83χρονος γνωστός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ερρίκος Ανδρέου.

Ο καλλιτέχνης και πρώην σύζυγος της ηθοποιού Νόρας Βαλσάμη, με την οποία και έχουν αποκτήσει έναν γιο, νοσηλεύεται στο Σπηλιοπούλειο νοσοκομείο.

Γεννημένος στην Aθήνα το 1938, μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Nότιας Aφρικής. Εκεί, σπούδασε σε αγγλοφώνο πανεπιστήμιο Ιστορία της Τέχνης και Αγγλική Λογοτεχνία και συνέχισε τις σπουδές του στο σενάριο και την σκηνοθεσία στη Μεγάλη Ακαδημία Κινηματογράφου της Ρώμης.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο Ανδρέου εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε διεθνείς παραγωγές, όπως, «Τα Κανόνια του Ναβαρόνε», και «Λέων της Σπάρτης».

Το 1961 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία «Ο Εφιάλτης» σε δικό του σενάριο και παραγωγή, η οποία κέρδισε διακρίσεις στο Φεστιβάλ του Νέου Δελχί και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το 1964 σκηνοθέτησε την ταινία «Επιστροφή», η οποία κέρδισε το βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το 1966 την ταινία «Διχασμός», η οποία απέσπασε το κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας, όπως και διεθνή διάκριση στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σικάγο.

Το 1967 συνεργάστηκε με τη Φίνος Φιλμ στην ταινία «Εκείνος και Εκείνη». Στη συνέχεια σκηνοθέτησε και άλλες ταινίες, συνεργαζόμενος με Αμερικανούς και Ιταλούς παραγωγούς.

Το 1970 σκηνοθέτησε, σε δικό του σενάριο και παραγωγή, την ταινία «Ανταρσία των 10» η οποία κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Το ίδιο βραβείο πήρε και τον επόμενο χρόνο, για την ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Μεγάλη Στιγμή του ‘21 – Παπαφλέσσας».

Το 1979 σκηνοθέτησε την αγγλόφωνη ταινία «Κραυγές στον Άνεμο», η οποία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Νέα Υόρκη.

Από το 1977 και μετά στράφηκε στην τηλεόραση σκηνοθετώντας αρκετές επιτυχημένες σειρές.

Στις 18 Ιουνίου 1973, ο Ανδρέου παντρεύτηκε την ηθοποιό Νόρα Βαλσάμη μετά από έξι χρόνια σχέσης, την οποία είχε γνωρίσει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι», της Φίνος Φιλμ.

Έχουν αποκτήσει έναν γιο, τον Κωνσταντίνο-Ερρίκο.