Εθνικό Θέατρο: Παραιτήθηκαν οι καθηγητές της Δραματικής σχολής συμπαραστεκόμενοι στους καταληψίες σπουδαστές

Συντάκτης: Newsroom

8 Φεβρουαρίου 2023 18:54

Εθνικό Θέατρο: Παραιτήθηκαν οι καθηγητές της Δραματικής σχολής συμπαραστεκόμενοι στους καταληψίες σπουδαστές

Ομαδική παραίτηση κατέθεσαν οι περισσότεροι καθηγητές της Δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, καθώς εδώ και αρκετό καιρό είχαν ζητήσει τροποποίηση του γνωστού Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, που αναγνωρίζει στους αποφοίτους προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), εξισώνοντας τα διπλώματά τους με απολυτήρια λυκείου.

Υπενθυμίζεται πως οι καθηγητές της Δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου είχαν δηλώσει ήδη σε συνέντευξη Τύπου στις 24 Ιανουαρίου πως αν δεν λάβουν έμπρακτες ενδείξεις μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου – οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους – ότι το Προεδρικό Διάταγμα θα τροποποιηθεί, θα υποβάλλουν την παραίτησή τους, όπως κι έγινε.

«Μία σχολή σε κατάληψη δεν είναι κάτι ευχάριστο. Δεν είναι κανονικότητα. Οι συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι επώδυνες. Ωστόσο, στην καρδιά των σπουδαστών μας είναι τόσο μεγάλη η αίσθηση αδικίας, απαξίωσης και περιφρόνησης από μέρους της Πολιτείας, που δεν μπορούμε παρά να τους συμπαρασταθούμε, εφόσον αυτή την αδικία τη διαπιστώνουμε κι εμείς οι ίδιοι», είχε ανακοινώσει ο Σύλλογος Καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Η είδηση της παραίτησης σύσσωμου του Συλλόγου Διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου έγινε γνωστή από τα μεγάφωνα στην κατάληψη των σπουδαστών στο κτίριο Τσίλερ της Αγίου Κωνσταντίνου.

Τα ονόματα των καθηγητών γνωστοποίησε με ανάρτησή του ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), Πασχάλης Τσαρούχας:

Ανέστης Αζάς, Ιώ Βουλγαράκη, Εβίτα Ζημάλη, Αλεξία Καλτσίκη, Σίμος Κακάλας, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γεωργία Μαυραγάνη, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Αγλαΐα Παππά, Λένα Φιλίπποβα, Νίκος Χατζόπουλος, Ταξιάρχης Χάνος, Ρηνιώ Κυριαζή, Κατερίνα Κοζαδίνου, Γιάννης Νταλιάνης, Μελίνα Παιονίδου, Χαρά Κεφαλά, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, Φωκάς Ευαγγελινός, Αγγελική Στελλάτου, Ιωάννα Τουμπακάρη, Βίκυ Παναγιωτάκη, Mαριέλα Νέστορα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Χρυσή Τζαρδή, Κωνσταντίνος Μπουμπούκης, Δηώ Καγγελάρη, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Διονύσης Καψάλης, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Χρήστος Δήμας, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Σύλλας Τζουμέρκας, Θάλεια Ιστικοπούλου, Γιάννης Μετζικώφ, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, Γιώργος Σαμπατακάκης, Θωμάς Μοσχόπουλος, Πρόδρομος Τσινικόρης.

Παράλληλα, το Εθνικό Θέατρο βρίσκεται υπό κατάληψη από τις 5 Φεβρουαρίου από σπουδαστές δραματικών σχολών που διαμαρτύρονται για το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 που υποβαθμίζει τις σπουδές τους.