Εύα Καϊλή: Εκδικάζεται η έφεση για την αποφυλάκισή της

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

28 Φεβρουαρίου 2023 08:20

Το Εφετείο των Βρυξελλών θα εξετάσει σήμερα Τρίτη αν η Εύα Καϊλή θα παραμείνει υπό κράτηση ή όχι.

Aυτό επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος του Εφετείου Βρυξελλών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια «κεκλεισμένων των θυρών» ακρόαση για την υπόθεση της Εύας Καϊλή.

Σήμερα, εξάλλου, το Εφετείο θα εξετάσει το αίτημα αποφυλάκισης και του Βέλγου ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου, στις 16 Φεβρουαρίου, να παραταθεί κατά δύο μήνες η προφυλάκιση της Καϊλή, ο συνήγορός της Σβεν Μαρί άσκησε έφεση, η οποία βάσει της διαδικασίας εκδικάζεται εντός δεκαπέντε ημερών. Το ίδιο είχε πράξει και ο συνήγορος του Ταραμπέλα.

Η υπεράσπιση της Καϊλή θα ζητήσει την αποφυλάκισή της με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Σε περίπτωση που η απόφαση του Εφετείου είναι αρνητική, η Καϊλή θα παραμείνει προφυλακιστέα για δύο μήνες.

Τέλος, η εισαγγελία Βρυξελλών επιβεβαίωσε ότι ο σύντροφος της Καϊλή και κατηγορούμενος στην υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Φραντσέσκο Τζόρτζι, αφέθηκε ελεύθερος από τις φυλακές του Σαν Ζιλ με ένα ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Ο Τζόρτζι είχε συλληφθεί στις 9 Δεκεμβρίου και αφέθηκε ελεύθερος μετά την απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου της 23ης Φεβρουαρίου.

Σε ερώτηση εάν θα αποφυλακιστεί η Καϊλή, ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος είχε τονίσει τις προηγούμενες ημέρες ότι «αυτό το ξέρουν μόνο οι δικαστές».

«Σας λέω όμως με σιγουριά ότι, η κ. Καϊλή δεν κρατείται μέσα με νομικά κριτήρια αλλά με πολιτικά», συμπλήρωσε ο συνήγορος της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο ποινικολόγος άφησε αιχμές για τις δικαστικές Αρχές του Βελγίου, πως κάτι μπορεί να κρύβεται πίσω από τους διαλόγους της Καϊλή με την αδελφή της, λέγοντας πως ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε «πιθανολογούμε».

«Η Δικαιοσύνη δεν πάει ποτέ με πιθανότητες, πάει με βεβαία, εδραία δικαστική πεποίθηση», τόνισε.

Μάλιστα, όπως είπε οι Αρχές του Βελγίου χρησιμοποιούν την επικοινωνία της Ελληνίδας ευρωβουλευτή με το παιδί της ως μία μορφή βασανιστηρίου και έκανε λόγο για συνθήκες κράτησης που παραπέμπουν στον Μεσαίωνα.