Εύα Καϊλή: Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την άρση της ασυλίας της

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

24 Φεβρουαρίου 2023 11:33

Στην αντεπίθεση πέρασε η Εύα Καϊλή, η οποία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι η άρση της ευρωκοινοβουλευτικής της ασυλίας ήταν παράνομη.

Σύμφωνα με το «Euroactiv», η προσφυγή της Εύας Καϊλή αφορά παλαιότερη υπόθεση που ήρθε στο φως μόλις μερικές ημέρες μετά από το σκάνδαλο Qatargate και έχει να κάνει με τους μισθούς των βοηθών της στο ευρωκοινοβούλιο.

Στις 15 Δεκεμβρίου, ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της Καϊλή και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα κίνησε αμέσως τις σχετικές διαδικασίες.

Το περιεχόμενο της προσφυγής δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνίδα πολιτικός προφυλακίστηκε πριν από περίπου τρεις μήνες για το σκάνδαλο διαφθοράς του QatarGate και βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρότατες κατηγορίες.

Από εκεί και πέρα, με ηλεκτρονικό βραχιολάκι αποφυλακίζεται ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Η εισαγγελία του Βελγίου αποφάσισε πως ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι αποφυλακίζεται με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, κάτι που πιθανόν θα γίνει σήμερα.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: Σχετικά με απόφαση του Τμήματος του Συμβουλίου για την υπόθεση της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ο Φ.Τ. εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον του τμήματος Συμβουλίου του Πρωτοδικείου των Βρυξελλών.

Το συμβούλιο επιβεβαίωσε σήμερα την προληπτική κράτηση του Φ. Τ. αλλά υπό τους όρους του ηλεκτρονικού βραχιολιού.

Εάν συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή, θα εμφανιστεί ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής.

Προς το συμφέρον της έρευνας, δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες αυτή τη στιγμή. Ο Τύπος θα ενημερώνεται για τυχόν νέες εξελίξεις με δελτίο Τύπου».

Νωρίτερα, το μεσημέρι, είχε ολοκληρωθεί η νέα ακρόαση του Τζόρτζι, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές του Σεν Ζιλ.