Εύα Καϊλή: Στο Προδικαστικό Συμβουλίο σήμερα, ενώ ευρωβουλευτές καταγγέλλουν τις συνθήκες κράτησής της

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

16 Φεβρουαρίου 2023 09:04

Σήμερα Πέμπτη στις 9.30 ώρα Βελγίου (10.30 ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα η ακρόαση της Εύας Καϊλή, του Μαρκ Ταραμπέλλα και του Αντόνιο Παντσέρι στο Προδικαστικό Συμβούλίο.

Είναι η τρίτη φορά που η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του Προδικαστικού Συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα αφεθεί με περιοριστικούς όρους ή αν θα παραμείνει προφυλακισμένη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την προηγούμενη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι πλέον στο Βέλγιο η ευρωβουλευτής θα εκπροσωπείται από νέο δικηγόρο, τον ποινικολόγο Σβεν Μαρί και όχι τον Αντρέ Ριζόπουλο.

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται, όπως και τις προηγούμενες φορές, ο έτερος συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Όσον αφορά στον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλλα, συνελήφθη την προηγούμενη Παρασκευή, λίγες ημέρες μετά την άρση της ασυλίας του και μεταφέρθηκε στις φυλακές του Σεν-Ζιλ.

«Όλα είναι βίαια για τον κ. Ταραμπέλλα», επισήμανε ο συνήγορός του Μαξίμ Τόλερ μιλώντας στο rtl. «Πρώτον, να μάθει ότι ένας από τους κοντινούς του ανθρώπους είναι διεφθαρμένος και ότι το παραδέχεται.

Δεύτερον, να μάθει ότι αυτός ο κοντίνος του άνθρωπος τον παρασύρει στην ενοχή του τραβώντας τον κάτω ενώ προφανώς ο πελάτης μου ισχυρίζεται ότι είναι αθώος», πρόσθεσε.

Ενώπιον των δικαστικών Αρχών, όμως, θα βρεθεί και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 9 Δεκεμβρίου και φέρεται να είναι ο εγκέφαλος ομάδας που σχετίζεται με την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις 17 Ιανουαρίου είχε ανακοινωθεί από την εισαγγελία των Βρυξελλών ότι ο Αντόνιο Παντσέρι υπέγραψε μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας με τις βελγικές Αρχές.

Στο μεταξύ, επιστολή διαμαρτυρίας προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα για τις συνθήκες κράτησης της Εύας Καϊλή στις φυλακές του Χάρεν απέστειλαν δέκα ευρωβουλευτές από την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (S&D), σύμφωνα με τη βελγική «Le Soir».

«H Πρόεδρος έλαβε μια επιστολή και θα την εξετάσει. Είναι σύνηθες οι αιρετοί και οι ομάδες να κοινοποιούν τις ανησυχίες τους στην Προεδρία με επιστολή. Αυτές οι επιστολές δεν είναι δημόσιες. Η Πρόεδρος βρίσκεται σε επαφή με τις βελγικές Αρχές», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα.

Η επιστολή υπογράφεται από δέκα ευρωβουλευτές, όλοι ιταλικής υπηκοότητας,

«Δεν πρόκειται για πρωτοβουλία της ομάδας S&D αλλά για ατομική πρωτοβουλία ευρωβουλευτών», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της πολιτικής ομάδας, αναφερόμενος στους υπογράφοντες για οποιοδήποτε αίτημα διευκρίνισης.