Εύα Καϊλή: Το μοιραίο λάθος

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

8 Ιανουαρίου 2023 09:59

Η βελγική εφημερίδα «Le Soir» αποκάλυψε τους λόγους που οι Αρχές του Βελγίου συνέλαβαν την Εύα Καϊλή.

Δημοσιογράφος που πήρε μέρος στην έρευνα της εφημερίδας, σε συνεργασία με την ιταλική «La Reppublica», ανέφερε ότι η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή θα μπορούσε να αποφύγει τη σύλληψη, καθώς το άσυλο στο Βέλγιο είναι ισχυρό, αν δεν είχε δώσει τη βαλίτσα με τα χρήματα στον πατέρα της, Αλέξανδρο.

Η Καϊλή βρέθηκε μπλεγμένη στο δίκτυο που είχε χτίσει ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, λόγω του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος εκείνη την περίοδο εργαζόταν για τον Ιταλό ευρωβουλευτή.

Η Καϊλή ήταν σημαντική για τον Παντσέρι επειδή αποτελούσε ισχυρό πρόσωπο και έτσι την εκμεταλλεύτηκε. Ήξερε ότι ασκούσε επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Κατάρ και το Μαρόκο.

Οι ανεπίσημες έρευνες για το Qatar Gate είχαν αρχίσει από τον Οκτώβριο και όχι τον Δεκέμβριο, όπου και άρχισαν να σημειώνονται τα μπαράζ συλλήψεων στις Βρυξέλλες.

Την ευκαιρία να συναντήσει την δύο ετών κόρη της είχε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, που παραμένει υπό κράτηση στις γυναικείες φυλακές Χάρεν στις Βρυξέλλες, κατηγορούμενη για πρωταγωνιστική συμμετοχή στο γνωστό σκάνδαλο Qatargate, που συνταράσσει το Ευρωκοινοβούλιο.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο πατέρας της Εύας Καϊλή, Αλέξανδρος Καϊλής, πέρασε το κατώφλι της φυλακής συνοδεύοντας την εγγονή του για την πρώτη συνάντηση της με τη μητέρα της από την ημέρα που εκείνη συνελήφθη και κρατείται.

Η Καϊλή είχε καταθέσει δια των συνηγόρων της αίτημα να της επιτραπεί να συναντήσει την δύο ετών κόρη της, το οποίο και έγινε δεκτό από τις δικαστικές Αρχές του Βελγίου.

Ο λόγος που δεν είχε βρεθεί με την κόρη της φέρεται να είναι το πρωτόκολλο το οποίο εφαρμόζεται στις φυλακές του Βελγίου στις οποίες κρατείται. Σύμφωνα με αυτό, για να μπορέσει να δει μια μητέρα το παιδί της, στις φυλακές όπου κρατείται πρέπει να παρίστανται τρεις υπάλληλοι, ένας παιδοψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος του καταστήματος κράτησης.

Ωστόσο, οι φυλακές στις οποίες κρατείται η Καϊλή λειτουργούν μόλις τρεις μήνες και δεν υπάρχει επαρκής αριθμός υπαλλήλων.