Εύα Καϊλή: Βγαίνει από τη φυλακή!

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

13 Απριλίου 2023 08:31

Εύα Καϊλή: Χριστούγεννα στη φυλακή

Την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» παρακολούθησης, διέταξε ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δικηγόρος της, Σβεν Μέρι.

Το αργότερο τη Δευτέρα του Πάσχα αναμένεται να επιστρέψει στο σπίτι της, στις Βρυξέλλες η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.

Οι βελγικές Αρχές την έκριναν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους προχθές έπειτα από τεσσεράμισι μήνες προσωρινής κράτησης στις φυλακές του Χάρεν.

«Η αποφυλάκισή της ήταν γνωστή σε εμάς από χθες το απόγευμα, όταν επικοινώνησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας των Βρυξελλών και μας ενημέρωσε ότι κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας με τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ, αποφασίστηκε να αποφυλακιστεί η κ. Καϊλή.

Δεσμευτήκαμε ότι μέχρι να έχουμε και τυπικά τη διαταγή του ανακριτή, να μη δημοσιοποιήσουμε τίποτα», είπε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Έλληνας δικηγόρος της ευρωβουλευτού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Για να μη γίνονται λάθη γιατί ακούγονται πολλά, αύριο (σ.σ. σήμερα) δεν θα γίνει το δικαστικό συμβούλιο για να επικυρώσει τη διάταξη του ανακριτή με την οποία αφήνεται ελεύθερη η κ. Καϊλή.

Τελείωσε το θέμα της ελευθερίας της τυπικά. Ουσιαστικά θα αφεθεί ελεύθερη όταν θα βρεθεί το ηλεκτρονικό βραχιόλι. Το πιθανότερο μέχρι τη Μ. Παρασκευή να έχει βρεθεί οπότε και θα αποφυλακιστεί. Το μακρύτερο χρονικό διάστημα είναι μέχρι τη Δευτέρα».

Ο Δημητρακόπουλος, περιγράφοντας την στιγμή που η Καϊλή έμαθε ότι θα αποφυλακιστεί, σημείωσε: «Από χτες το βράδυ όταν της το ανακοινώσαμε, μίλησα μαζί της τέσσερις με πέντε φορές μέχρι να το συνειδητοποιήσει.

Είναι η πρώτη φορά που την άκουσα χαρούμενη, είναι η π0ρώτη φορά που χαμογέλασε και μου είπε ‘μου λες αλήθεια Μιχάλη, θα δω το παιδί μου;’ Αυτή ήταν η αντίδρασή της, βαθιά ανθρώπινη».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, η Καϊλή θα μένει μαζί με τον σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι αλλά σε διαφορετικό χώρο.

«Υπάρχουν δύο χώροι. Στον έναν μένει ο σύντροφός της και στον άλλον, με δική της επιθυμία, θα μένει μόνη της μαζί με την κόρη της. Δεν είναι κάτι που το διέταξε ο ανακριτής, θα μπορούσαν να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο. Ήταν επιθυμία δική μας να είναι χωριστά».

Όπως ανέφερε ο Δημητρακόπουλος «ο δρόμος είναι ακόμα δύσκολος. Δεν αθωώθηκε. Ήδη όμως υπάρχουν στοιχεία στη δικογραφία τα οποία είναι συντριπτικά όσον αφορά την αθωότητά της, άγνωστα από τη δημόσια σφαίρα.

Υπάρχουν στοιχεία που αθωώνουν την Εύα Καϊλή, ιδιαίτερα στα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοικία της.

Το όνειρο της Καϊλή είναι αν θα μπορέσει να επιστρέψει στη χώρα της και να κοιτάξει στη μάτια τους ψηφοφόρους που την εμπιστεύονται τόσα χρόνια. Αυτή είναι η αγωνία της, να μπορέσει να αποκαταστήσει την αξιοπρέπειά της».