Ευλογιά των πιθήκων: το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας

Συντάκτης: Newsroom

9 Ιουνίου 2022 07:30

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: έκτακτη συνέλευση για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων

Επιβεβαιώθηκε σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεών που  έγιναν το πρώτο κρούσμα με ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα. Ο ασθενής 0 βρίσκεται στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»

Το πρώτο κρούσμα νοσούντος με ευλογιά των πιθήκων εντοπίστηκε στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα αφορά έναν ασθενή που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Πρόκειται για άνδρα που έχει ταξιδέψει πρόσφατα στην Πορτογαλία. Νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, ενώ το δείγμα του έχει αποσταλεί και για γονιδιωματική επιβεβαίωση σε εργαστήριο του ΑΠΘ.

Ο ΕΟΔΥ, με ανακοίνωση  που εξέδωσε τονίζει πως ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλός. Αφού η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη. Παράλληλα το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα. Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές βρίσκονταν από μέρες σε μέγιστη ετοιμότητα. Ενώ έχουν γίνει ήδη οι πρώτες ενέργειες για να ενταχθεί και η χώρα μας στην ευρωπαϊκή συμφωνία για την προμήθεια 5 χιλιάδων δόσεων εμβολίων.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.Άνθρωπος που έχει εξανθήματα από την ευλογιά των πιθήκων.

Σήμερα 08/06/2022 δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία.

Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.

Αύξηση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων – Ποια είναι τα εμβόλια

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα».