Ευρυαγγείες: πως να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά “σπασμένα αγγεία” στα πόδια

29 Ιουλίου 2022 12:54

Ευρυαγγείες: πως να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά “σπασμένα αγγεία” στα πόδια

 

Ευρυαγγείες είναι οι μικρές, επιφανειακές, κόκκινες και μπλε φλέβες που απλώνονται σαν ιστός αράχνης ή κλαδιά δέντρων κυρίως στα κάτω άκρα. Αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς και σαν “σπασμένα αγγεία” αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται απλά για παθολογικά διατεταμένες τριχοειδείς φλέβες που βρίσκονται μέσα στο δέρμα.
Αποτελούν πολύ συχνό πρόβλημα που αφορά κατ’ εξοχήν το γυναικείο φύλο. Οι σημαντικότερες αιτίες εμφάνισης τους είναι η κληρονομικότητα, οι ορμονικές μεταβολές και η εγκυμοσύνη ενώ η παχυσαρκία, η ζέστη και η έκθεση στον ήλιο επιδεινώνουν την κατάσταση.
Αν και συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα, εκτός ίσως από ένα τοπικό κάψιμο ή τσούξιμο, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις μπορεί να αποτελούν την “κορυφή του παγόβουνου”, να αποτελούν δηλαδή ένδειξη ανεπάρκειας μεγαλύτερων, εσωτερικών, φλεβών.
Η βάση της θεραπείας των ευρυαγγειών είναι η σκληροθεραπεία, η έγχυση δηλαδή με ένεση στις παθολογικές φλέβες ειδικού διαλύματος, το οποίο προκαλεί ελεγχόμενη βλάβη του τοιχώματος με αποτέλεσμα η φλέβα τελικά να υφίσταται ίνωση (“σκλήρυνση”) και να εξαφανίζεται. Η μέθοδος είναι ασφαλής, ανώδυνη, γίνεται στο χώρο του ιατρείου και εφαρμόζεται σε συνεδρίες. Μετά τη θεραπεία ο ασθενής φορά μία ειδική ελαστική κάλτσα και επιστρέφει απευθείας σε πλήρη δραστηριότητα.

Δρ. Χρήστος Ρηγόπουλος
Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής “Ευρωκλινική Αθηνών”
Επιστημονικός υπεύθυνος “Vein Excellence Clinic”

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ευρυαγγείες: πως να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά "σπασμένα αγγεία" στα πόδια