Φαίη Ξυλά: «Μετά το #MeToo έχουν μπει κάποια όρια»

15 Μαρτίου 2022 19:15

Φαίη Ξυλά: «Μετά το #MeToo έχουν μπει κάποια όρια»

Η Φαίη Ξυλά συνάντησε τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο στην εκπομπή Στούντιο 4 της ΕΡΤ και μίλησε για όλους και για όλα. Για το #metoo, για τον γιο της, για το διαζύγιο και για την προσωπική της εμπειρία λεκτικής βίας.

Φαίη Ξυλά: «Μετά το #MeToo έχουν μπει κάποια όρια».

Το διαζύγιο από τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο

«Εγώ με τον Κωνσταντίνο είχαμε καλή σχέση και μετά το διαζύγιο. Λίγο το αρχικό μεταβατικό στάδιο. Είχε να κάνει και με τη σχέση μας πριν χωρίσουμε. Ο σεβασμός και η αγάπη προς τον άλλον υπάρχει. Δεν κάναμε κάτι άσχημο ο ένας στον άλλον ώστε να υπάρχει κάτι αρνητικό. Απλώς τελείωσε ο κύκλος μας σαν ζευγάρι κι αποφασίσαμε ότι δεν θα θέλαμε να συνεχίσουμε. Η σχέση μας συνεχίζεται αλλά με έναν άλλον τρόπο. Η ερωτική αγάπη μπορεί να τελειώσει αλλά να μετατραπεί σε κάτι άλλο. Σε εμάς μετατράπηκε σε κάτι άλλο η ερωτική αγάπη».

Ένιωσε το ένστικτο της μητρότητας όταν έμεινε έγκυος στον γιο της

«Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έχω τον γιο μου. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα γίνω μαμά. Δεν υπήρχε στα θέλω μου. Δεν ήμουν από τις γυναίκες που έλεγα θέλω να έχω ένα παιδί, θέλω να γίνω μαμά. Όταν έμεινα έγκυος ένιωσα αυτό το ένστικτο της μητρότητας. Ένιωσα κατευθείαν μαμά. Πριν δεν υπήρχε στο μυαλό μου καθόλου. Η σχέση μου με τον Κωνσταντίνο μου το έβγαλε. Θεωρώ πολύ τυχερή που είναι μπαμπάς του ο Κωνσταντίνος.

Νομίζω αν δεν ήταν ο Κωνσταντίνος που το ήθελε λίγο περισσότερο από εμένα μπορεί να μην είχα οδηγηθεί προς τα εκεί. Είμαι ευγνώμων για αυτό. Πάντα αισθανόμουν ότι είναι νωρίς ακόμα, ότι είμαι μικρή ακόμα, ότι είναι μεγάλη ευθύνη. Είναι όλα αυτά αλλά είναι και το πιο ωραίο πράγμα που σε εμένα έχει συμβεί. Αν ήταν ρόλος θα έλεγα ότι είναι ο δυσκολότερος και ωραιότερος ρόλος».

Για το ελληνικό #metoo είπε χαρακτηριστικά

«Μια φορά αντιμετώπισα δύσκολη κατάσταση ευτυχώς. Είχα πάντα πολύ καλές συνεργασίες οπότε δεν μου είχε συμβεί ξανά. Ήταν θέμα συμπεριφοράς. Δεν ήταν σεξουαλική παρενόχληση. Αντιστάθηκα κατευθείαν και ακαριαία. Αυτό επίσης δεν είναι κάτι εύκολο γιατί σε αυτού του είδους τα άτομα που φέρονται έτσι όταν συμβεί αυτό μπορεί να γίνουν και χειρότερα τα πράγματα, να γίνει τρίτος παγκόσμιος ξαφνικά. Θεωρώ ότι πρέπει να αντιδρούμε με όποιο κόστος. Αντέδρασα ευθέως κι ανοιχτά. Δεν είναι πάντα εύκολο να το κάνει κανείς.

Καταλαβαίνω σε τι θέση μπορεί να έχουν έρθει οι υπόλοιποι που άκουσα. Καταλαβαίνω πως μπορεί να είναι. Έχει να κάνει με το σε τι στιγμή βρίσκεσαι, σε τι ηλικία είσαι. Είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσεις. Δεν υπήρχε τόσο το πειθαρχικό του ΣΕΗ όπως το ξέρουμε τώρα. Αλλά είχα πάει στο ΣΕΗ, τα είχα κάνει όλα ό,τι έπρεπε να κάνω.

Για το οικονομικό κομμάτι είχα πάει στο δικαστήριο γιατί ήταν σύνθετο το πράγμα. Δεν έφυγα από την παράσταση. Είχα γαλουχηθεί στη γενιά του Εθνικού που δεν φεύγουμε ποτέ απ’ την παράσταση, ούτε αν πεθάνει κάποιος δικός μας, ούτε αν είμαστε με 40 πυρετό»

«Είναι πολύ σπουδαίο ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι άντρες και γυναίκες βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν για όλα αυτά. Δεν είναι κάτι εύκολο. Τους βγάζω το καπέλο. Τους θαυμάζω απεριόριστα. Καλό είναι να στεκόμαστε στο πλευρό τους και να μην περνάνε ξανά τα θύματα όλο αυτό που πέρασαν».

Κατέληξε η Φαίη Ξυλά συμπληρώνοντας:«Μετά το #MeToo έχουν μπει κάποια όρια».