Φανή Χαλκιά: Η λάμψη του χρυσού, το σοκ του ντόπινγκ και η πανηγυρική αθώωση

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

24 Μαΐου 2022 20:30

Η Φανή Χαλκιά έχει βιώσει τις πιο ονειρεμένες αλλά και τις πιο εφιαλτικές εμπειρίες στον χώρο του αθλητισμού! Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας κέρδισε χρυσό μετάλλιο αλλά σε αυτούς του Πεκίνου αποκλείστηκε λόγω υπόθεσης ντόπινγκ για την οποία αργότερα αθωώθηκε.

Η Φανή Χαλκιά έχει συνδέσει το όνομά της με μία από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού. Η Λαρισαία δρομέας κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Ήταν η πλήρης δικαίωση της 25χρονης τότε αθλήτριας, η οποία είχε περάσει πολλές δυσκολίες μέχρι να φτάσει στη διάκριση.

Μάλιστα, μόλις πέντε χρόνια πριν από το βράδυ της δόξας, όταν τερμάτιζε πρώτη στον τελικό των 400 μ. με εμπόδια στο Ολυμπιακό Στάδιο, είχε εγκαταλείψει τον αθλητισμό. Έμεινε μακριά για δύο χρόνια καθώς έπρεπε να εργαστεί.

«Με τον αθλητισμό ασχολούμουν από μικρό παιδί. Κάποια στιγμή σταμάτησα στα 19 μου και δούλεψα με τον Σωκράτη Γκιόλια ως δημοσιογράφος, κάτι που έχω σπουδάσει αλλά μόνο τις πρωινές ώρες. Παράλληλα, το βράδυ για να συμπληρώνω χρήματα, δούλευα ως σερβιτόρα. Ξέρω ότι δεν συνάδει ο αθλητισμός με τη νύχτα αλλά είχα σταματήσει για δυο χρόνια», έχει πει παλαιότερα.

Ακολούθησε, όμως, η θριαμβευτική επάνοδος: «Επέστρεψα στα 22 μου και όταν το ανακοίνωσα όλοι γελούσαν. Κι εγώ το ίδιο θα έκανα, αν μου έλεγε κάποιος ότι ξεκινάω αθλητισμό για να τρέξω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά δεν ήξεραν ότι έκανα αθλητισμό από μικρή. Το απωθημένο είναι μεγάλο πράγμα και δεν ήθελα να ζω με ένα ‘αν’. Το έκανα και τελικά έγινα χρυσή Ολυμπιονίκης», δήλωσε η Χαλκιά.

Ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στην Αθήνα με επίδοση 52.82 στον τελικό μπροστά στους εκστασιασμένους συμπατριώτες της!

Στον ημιτελικό σημείωσε Ολυμπιακό ρεκόρ με 52.77.

Ακολούθησαν κι άλλες επιτυχίες, όπως το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ.

Ωστόσο, αυτό που συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ήταν σοκαριστικό. Λίγο πριν από τα προκριματικά των 400μ. με εμπόδια, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι το πρώτο δείγμα της αθλήτριας βρέθηκε θετικό στην απαγορευμένη ουσία μεθυλτριενολόνη.

Η Χαλκιά υποστήριξε πως είναι αθώα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ωστόσο αναχώρησε από το Πεκίνο άμεσα. Και το δεύτερο δείγμα της ήταν θετικό.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν παραβιάστηκε ο νόμος περί ντόπινγκ. Της επιβλήθηκε διετής ποινή αποκλεισμού.

Ωστόσο, οκτώ χρόνια αργότερα, ανακηρύχθηκε ομόφωνα αθώα από το Εφετείο. Τα μέλη του έκριναν πως είχε πέσει θύμα κυκλώματος νοθευμένων σκευασμάτων. Μαζί της, αθωώθηκε και ο προπονητής της Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

Αναφερόμενη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής της έχει πει: «Θεωρούσα ότι είχα πέντε φίλους, αλλά τελικά είχα δέκα. Δεν βίωσα ότι έγινε σκάνδαλο και ότι έμεινα μόνη μου. Είμαι τυχερή που έχω καλούς φίλους. Ακόμα και οι εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμουν και ήταν χορηγοί μου, πίστεψαν στην αθωότητά μου και δεν πήραν πίσω τις χορηγίες. Με υποστήριξαν και δεν αμφισβήτησαν την αλήθεια μου».

Μετά την ολοκλήρωση της σπουδαίας καριέρας της, σπούδασε στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο. Ακολούθησε μεταπτυχιακό στη Στρατηγική Κρατών.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, είναι παντρεμένη με τον Λούη Καραμάνο και έχουν αποκτήσει δύο γιους.