Σωτήρης Κοντιζάς:

7 Μαρτίου 2019 12:12

“Όποιος είναι έξω απ’ τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρει”, λέει ο θυμόσοφος λαός. Το επιβεβαιώνει ο Σωτήρης Κοντιζάς αυτή τη φορά. Με τον τρόπο του. Ο αγαπημένος “Master Chef” του κόσμου -ξεπερνάει κατά πολύ τους Πάνο Ιωαννίδη και Λεωνίδα Κουτσόπολο όσον αφορά τους followers στο Instagtram και στο Facebook- έκανε μια ξεχωριστή ανάρτηση.

Τι συνέβη, λοιπόν… Ο ίδιος εστιάστηκε στην τροφική αλλεργία, τονίζοντας : “Αν έχετε παιδί με τροφική αλλεργία, σίγουρα θα σας έχει συμβεί κάποια στιγμή να έχετε βγει για φαγητό έξω και όταν ζητήσετε να σας περιγράψουν τα συστατικά ενός πιάτου εξηγώντας ότι πρόκειται για ζήτημα υγείας, να σας κοιτάξουν σαν να είστε ιδιότροποι, εκκεντρικοί, υπερβολικοί. Ωστόσο, οι τροφικές αλλεργίες είναι υπαρκτό πρόβλημα, που μπορεί να προκαλέσει από ήπιες αντιδράσεις έως και θάνατο, και ιδιαίτερα οι γονείς αγωνιούν μήπως το παιδί τους βρεθεί, σε ανύποπτο χρόνο, με το «λάθος» σνακ στο χέρι.

Η ανάρτησή του στο Facebook έγινε viral

“Γαλακτοκομικά, αυγό, ψάρι, ξηροί καρποί, κοτόπουλο, ακτινίδιο. Mπορεί ένας άνθρωπος αλλεργικός σε όλα αυτά να φάει έξω; Σκεφτείτε καλά την απάντηση, είναι σημαντική. Παλιότερα εγώ ίσως απαντούσα όχι. Σήμερα απαντώ ότι μπορεί, ότι ΠΡΕΠΕΙ να μπορεί, αλλά για να μπορεί θέλει δουλειά.

“Την αλλαγή την έκανε η κόρη μου. Kαμιά φορά μέχρι να ζήσουμε ένα πρόβλημα, είτε δεν το κατανοούμε πλήρως, είτε το υποβαθμίζουμε. Oμολογώ ότι πριν ανακαλύψουμε την πολυτροφική αλλεργία της Αριάννας, ενίοτε θεωρούσα κάποιους ισχυρισμούς για αλλεργία παραξενιές ή εκκεντρικότητες. Όμως οι αλλεργίες δεν είναι μόδα, είναι το πρόβλημα του μέλλοντος.

Οπότε τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι μάγειρες;

“Καταρχάς να ενημερωνόμαστε και να ενημερώνουμε την ομάδα μας στην κουζίνα και στο σέρβις. Να προσέχουμε την πορεία της τροφής από την αρχή έως το τέλος, τις πιθανές επιμολύνσεις δηλαδή σε κάθε στάδιο μαγειρέματος, όπως π.χ. αν μια σχάρα, ένα τηγάνι ή ένας πάγκος έχει έρθει σε επαφή με κάποιο από τα αλλεργιογόνα. Να προσαρμοζόμαστε, να ακούμε τον πελάτη, να συνεργαζόμαστε μαζί του για να του δώσουμε μια ασφαλή επιλογή, ακόμα κι αν δεν υπάρχει στο μενού, και σε καμία μα ΚΑΜΙΑ περίπτωση, όταν ο πελάτης μας λέει πως είναι αλλεργικός σε κάτι να μην απαντάμε “μα έχει πολύ λίγο”.

“Για να μπορεί η κάθε Αριάννα να απολαμβάνει το φαγητό έξω χωρίς να νιώθει προβληματική και φυσικά χωρίς να κινδυνεύει. Μπορούμε να το κάνουμε; Από μένα είναι ναι!”.