Φραντσέσκο Τζιόρτζι: Ομολόγησε και ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη η Καϊλή

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

15 Δεκεμβρίου 2022 09:34

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ομολόγησε τις παρεμβάσεις υπέρ του Μαρόκου και του Κατάρ στο «Qatar Gate», ενώ φέρεται να ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη η πρώτη.

Την απολογία του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι αποκαλύπτουν οι εφημερίδες «Le Soir» και «La Repubblica».

Ο Τζιόρτζι, η Καϊλή, ο Αντόνιο Παντζέρι και ένας ακόμη κατηγορούνται για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την πρώτη, ο Τζιόρτζι ομολόγησε ενώπιον του επικεφαλής της έρευνας, του εισαγγελέα διαφθοράς Μάικλ Κλέις, ότι αποτελούσε μέλος οργάνωσης που εκμεταλλεύτηκαν τόσο το Μαρόκο όσο και το Κατάρ για να επηρεάσουν τις σχέσεις τους με την Ευρώπη.

Ο Τζιόρτζι φέρεται, επίσης, να επιβεβαιώνει ότι ο Ιταλός πρώην Ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντζέρι, ήταν ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης.

Πάντως, ο δικηγόρος του τελευταίου είπε στη γαλλική εφημερίδα: «Δεν έχω τέτοια πληροφορία. Το μόνο που έχω να πω, είναι ότι είναι ανυπόστατο καθώς δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτό το έγγραφο το οποίο έχετε δει εσείς. Πρόκειται για παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας».

Η «La Repubblica» αναφέρει πως ο Τζιόρτζι μετά την απολογία του φέρεται να είπε στους δικαστές: «Ελευθερώστε τη σύντροφό μου».

Και πρόσθεσε: «Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη».

Στο ίδιο ρεπορτάζ τονίζεται επίσης πως ο Τζιόρτζι κατέρρευσε μπροστά στους δικαστές και παραδέχθηκε ότι ενήργησε παράνομα και δήλωσε μετανιωμένος.

Ο σύντροφος της Καϊλή φέρεται επίσης να έχει ομολογήσει ότι ο ρόλος του στην εγκληματική οργάνωση ήταν να διαχειρίζεται τα χρήματα.

Παράλληλα, στην απολογία του εμφανίζεται να δίνει άλλα δύο ονόματα ότι έχουν λάβει χρήματα από τον Παντζέρι. Ο λόγος για τον Ιταλό ευρωβουλευτή του σοσιαλιστικού κόμματος, Αντρέα Κοτζολίνο και τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα.

Ο τελευταίος είναι ο ευρωβουλευτής το σπίτι του οποίου ερευνήθηκε το περασμένο Σάββατο παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Συνεργάτης του Ταραμπέλα είπε ότι ο Βέλγος ευρωβουλευτής «δεν θέλει να σχολιάσει τα υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας. Παραμένει στην διάθεση της Δικαιοσύνης. Αρνείται κατηγορηματικά ότι ήταν αποδέκτης της οποιασδήποτε προσφορά ή του ελάχιστους ποσού χρημάτων από τον οποιονδήποτε».

Ο Τζιόρτζι ρωτήθηκε και για το ποια άλλα πρόσωπα υποπτεύεται ότι πήραν χρήματα από τον Παντζέρι και απάντησε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τη Μαρία Αρένα στην ακεραιότητα της οποίας δήλωσε ότι πιστεύει.

Όπως αναφέρει η «Le Soir» τα ίδια άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση του Κατάρ, έρχονταν σε επαφή και με το Μαρόκο προκειμένου να διαφθείρουν τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην υπόθεση του Μαρόκο είχε, μάλιστα, εμπλοκή και η υπηρεσία DGED – General Directorate of Studies and Documentation – της αραβικής χώρας. Σε έγγραφα που επικαλείται η βελγική εφημερίδα αναφέρεται ότι ο Παντζέρι, ο Κοτζολίνο και ο Τζιόρτζι ήταν σε επαφή με την DGED και τον πρέσβη του Μαρόκο στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν.