Φραντσέσκο Τζόρτζι: Αφέθηκε ελεύθερος με βραχιολάκι, έπειτα από 78 ημέρες κράτησης

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

25 Φεβρουαρίου 2023 08:40

Σφίγγει ο κλοιός για την Εύα Καϊλή μετά την απόφαση των βελγικών Aρχών να αφήσει ελεύθερο με βραχιολάκι τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Με… βραχιολάκι αναπνέει αέρα… ελευθερίας και πάλι μετά από 78 μέρες κράτησης στις βελγικές φυλακές για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Qatargate, ο σύντροφος της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Η είδηση της αποφυλάκισης του συντρόφου της Καϊλή έσκασε σαν βόμβα στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΜΕGA, κανένας δεν περίμενε αυτήν την εξέλιξη και νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η θέση της Καϊλή γίνεται αρκετά δυσμενής.

«Δυστυχώς το δικαστικό σύστημα στις Βρυξέλλες επιβραβεύει τους εγκληματίες, διότι ομολογούν την ενοχή τους και αφήνονται ελεύθεροι, εν αντιθέσει με αυτούς που δίνουν μάχη για την αθωότητα τους που παραμένουν στη φυλακή», δήλωσε από τη δική του πλευρά. ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος της Καϊλή.

Ποιο όμως ήταν το κριτήριο με το οποίο οι Βέλγοι δικαστές αποφυλάκισαν τον Τζόρτζι;

«Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός της συγκεκριμένης αποφυλάκισης. Οι δικαστές έκριναν ότι έχει εκλείψει ο κίνδυνος αλλοίωσης αποδεικτικών στοιχείων», ανέφερε ο δικηγόρος Ηλίας Μπίσσιας.

Την περασμένη εβδομάδα και η Καϊλή είχε ζητήσει την αποφυλάκισή της με όρους ή έστω με βραχιολάκι. Αντίθετα όμως με τον Τζόρτζι, η βελγική Δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα, παρότι πρόκειται για μητέρα με παιδί μόλις δύο ετών.

Από εκεί και πέρα, ο συνήγορος της Καϊλή, Σπύρος Παππάς, ο οποίος την εκπροσωπεί στην υπόθεση των μισθών των βοηθών της στην Ευρωβουλή, αμφισβητεί τη νομιμότητα της άρσης ασυλίας της ευρωβουλευτού για την υπόθεση Qatargate.

Η πολιτικός αποφάσισε να καταθέσει προσφυγή εναντίον της απόφασης για την άρση της ασυλίας της.

Η προσφυγή αναφέρει ότι δεν συντρέχει η προϋπόθεση του αυτοφώρου για να γίνει άρση της ασυλίας ευρωβουλευτή διότι η υπόθεση αμφισβήτησης των επιδομάτων των βοηθών της χρονολογείται την περίοδο 2014-2021. 

Στη φυλακή για την υπόθεση Qatargate, που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραμένουν εκτός από την Καϊλή, ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα.