Γαστρικό μπότοξ: Μια σύγχρονη και ασφαλής μέθοδος απώλειας βάρους Λαπιδάκης Γεώργιος Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος

Δημοσιεύθηκε: 12 Οκτωβρίου 2021 16:38
Γαστρικό μπότοξ: Μια σύγχρονη και ασφαλής μέθοδος απώλειας βάρους  Λαπιδάκης Γεώργιος Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία και έχει λάβει στις μέρες μας διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας. Η παχυσαρκία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια αισθητική ιδιομορφία, αλλά ως νόσος, η οποία απαιτεί ολοκληρωμένη θεραπεία. Έχει αποδειχθεί ότι απώλεια σωματικού βάρους έστω και 5-10% μπορεί να μειώσει σοβαρά τον κίνδυνο για συνοδές νόσους.

Ποια είναι τα αίτια της παχυσαρκίας;

Η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική νόσος και έχει καταρχάς σχέση με την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, την χρονική κατανομή των γευμάτων στην ημέρα, τα περιστασιακά γεύματα, την καθιστική εργασία και την έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας.

Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει, επίσης, η γενετική προδιάθεση, με κύριο προδιαθεσικό παράγοντα την κληρονομικότητα (20-30%). Έτσι παρατηρούμε κάποια άτομα να έχουν την τάση να παχαίνουν περισσότερο από κάποια άλλα με την ίδια ποσότητα φαγητού.

Σημαντικό ρόλο για την εκδήλωση τυχόν γενετικής προδιάθεσης παίζει το σύγχρονο περιβάλλον του λεγόμενου δυτικού κόσμου, καθώς ενσωματώνει τρεις νοσογόνους παράγοντες: τη μειωμένη σωματική κίνηση, την εύκολη πρόσβαση σε πολλές παχυντικές τροφές και την τάση μεγάλου ποσοστού ανθρώπων με ψυχολογικό ή κοινωνικό stress να καταφεύγει στις γευστικές απολαύσεις ως μέσο εκτόνωσης.

Υπάρχουν φυσικά και άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην παχυσαρκία, όπως ενδοκρινολογικές διαταραχές, λήψη φαρμάκων ή η διακοπή του καπνίσματος.

Τι προκαλεί η παχυσαρκία;

-Η παχυσαρκία οδηγεί σε μεταβολικό σύνδρομο (παχυσαρκία – υπερλιπιδαιμία – σακχαρώδης διαβήτης – αρτηριακή υπέρταση) / προβλήματα από το καρδιαγγειακό / Πολλές φορές υπάρχει ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής.)

-Προβλήματα από το αναπνευστικό

-Χολολιθίαση, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και θρομβοεμβολικά επεισόδια

-Ψυχολογικά θέματα (π.χ. κατάθλιψη) / χαμηλή αυτοπεποίθηση / κοινωνικές επιπτώσεις (πρόωρη αναπηρία, ανικανότητα, κοινωνικός αποκλεισμός)

Φυσιολογικά όρια βάρους / Όρια παχυσαρκίας

Δείκτης μάζας σώματος (BMI = Βάρος / Ύψος2)

ΒΜΙ 20-25 …. φυσιολογικός

ΒΜΙ 25-30 …. υπέρβαρος

BMI > 30 …. Παχύσαρκος

Το γαστρικό μπότοξ, είναι μια σύγχρονη τεχνική, που έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας. Πρόκειται για μια ασφαλή, μη επεμβατική τεχνική (χωρίς χειρουργείο), χωρίς πόνο, με άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα (ακόμα και την ίδια ημέρα).

Πώς γίνεται το γαστρικό μπότοξ;

Γίνεται ενδοσκοπικά (με γαστροσκόπηση), υπό ελαφριά αναισθησία (παρουσία έμπειρου γενικού χειρουργού, αναισθησιολόγου και γαστρεντερολόγου). Μέσω του γαστροσκοπίου, γίνεται έγχυση του μπότοξ στο εσωτερικό τοίχωμα του. Η διαδικασία διαρκεί περίπου μισή ώρα. Στην συνέχεια, μετά από μερικές ώρες, ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του και στις φυσιολογικές του δραστηριότητες.

Το Γαστρικό Μπότοξ απευθύνεται σε:

– Υπέρβαρα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος από 25 έως και 29,9 (25?ΔΜΣ?29,9) που πιθανόν να έχουν και συνοδά νοσήματα (ΣΔ τύπου 1 & 2, υπέρταση, άπνοια)

– Άτομα τα οποία επιθυμούν να χάσουν λίγα κιλά (10-15 κιλά)

– Επίσης, φαίνεται ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί ήδη σε βαριατρική επέμβαση (Sleeve, γαστρική πτύχωση, γαστρικό δακτύλιο) και μετά από χρόνια έχουν πάρει μερικά κιλά τα οποία θέλουν να χάσουν ή ακόμη θέλουν να επιταχύνουν την απώλεια βάρους

– Σε εργαζομένους οι οποίοι θέλουν να χάσουν λίγα κιλά για επαγγελματικούς λόγους

– Γυναίκες που μετά από εγκυμοσύνη έχουν πάρει μερικά κιλά και θέλουν να τα χάσουν ή ακόμη και γυναίκες σε κλιμακτήριο

– Παχύσαρκους ασθενείς ΔΜΣ?40 οι οποίοι προετοιμάζονται για βαριατρική επέμβαση

Τι αποτελέσματα έχει:

Μετά την έγχυση του Μπότοξ και μέσα σε περίπου μια εβδομάδα αρχίζουν να φαίνονται οι επιδράσεις του.

Το Μπότοξ δρα ως αναστολέας του νευροδιαβιβαστή ¨ακετυλοχολίνη¨, η οποία εκκρίνεται από τις νευρικές απολήξεις των κινητικών νευρώνων, στις νευρομυϊκές συνάψεις. Με τον τρόπο αυτό, αναστέλλεται η σύσπαση των μυών του στομάχου, καθυστερώντας έτσι την γαστρική εκκένωση (γεγονός που παρατείνει το αίσθημα πληρότητας). Έχει παρατηρηθεί, ότι μετά από γαστρικό μπότοξ, υπάρχει μείωση της ποσότητας φαγητού που καταναλώνεται από τα άτομα.

Συμπέρασμα

Το γαστρικό μπότοξ φαίνεται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην απώλεια των περιττών κιλών, στον έλεγχο του σωματικού βάρους και στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε κάποια επέμβαση για παχυσαρκία, έχουν πάρει μερικά κιλά και επιθυμούν να τα χάσουν. Τα αποτελέσματα φαίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και διαρκούν περίπου 6 μήνες. Ωστόσο, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις επεμβάσεις για την παχυσαρκία, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει αλλαγή στις συνήθειες και στον τρόπο ζωής, για καλύτερα και πιο μόνιμα αποτελέσματα.

Λαπιδάκης Γεώργιος
Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος

Διευθύνσεις

Αθήνα – Λευκός Σταυρός (Παπαδιαμαντοπούλου 16 και Σισίνη 1, 11528)

Τ: 2104406070

Ηράκλειο Κρήτης – Μάχης Κρήτης 10, Τ.Κ. 713 03

Τ: 2818104858

Κ: 6971750473

Ε: [email protected]

www.surgiclinic.gr

Advertisement