«Γειτονιές στο πιάτο»: Γνωρίζοντας τα πολυπολιτισμικά Πατήσια

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

3 Δεκεμβρίου 2022 12:35

Μία από τις παλαιότερες συνοικίες της Αθήνας επισκέπτεται ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στην κυριακάτικη εκπομπή του ΣΚΑΪ, «Γειτονιές στο πιάτο».

Μία γειτονιά με γωνιές που διατηρούν την αίγλη του παρελθόντος αλλά παράλληλα εξελίχθηκε σε ένα πολύβουο μελίσσι διαφορετικών πολιτισμών, τα Πατήσια, θα… εξερευνήσει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος την Κυριακή στις 17.45.

Σε ένα παλιό κτίριο του 1880 με φροντισμένη αυλή στεγάζεται το εστιατόριο «Μαρτίνης». Μία ιστορική επιχείρηση της περιοχής που λειτουργεί αδιάκοπα από το 1910 προσφέροντας στους πελάτες της μεγάλη γκάμα επιλογών από κρέατα σούβλας, παραδοσιακά μαγειρευτά αλλά και δημιουργικά πιάτα.

Ένα εστιατόριο που βρίσκεται στην καρδιά των κατοίκων της περιοχής και άνοιξε την πιο ζεστή αγκαλιά του για τον  Σκαρμούτσο.

Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας που έχουν διαμορφώσει τα Πατήσια τις τελευταίες δεκαετίες δημιούργησε την ανάγκη για μαγαζιά που θα προσέφεραν στους κατοίκους τους προϊόντα από την Ασία, την Αφρική και την κεντρική Ευρώπη.

Το «Baltika Market» επί της Αχαρνών δημιουργήθηκε από τον κύριο Στέφανο για αυτόν ακριβώς το λόγο! Στους μεγάλους διαδρόμους του ο Σκαρμούτσος ανακαλύπτει πληθώρα προϊόντων από τα οποία σίγουρα ξεχωρίζουν τα «πελμένι», ρωσικά ζυμαρικά γεμιστά με κρέας, λαχανικά ή πατάτα.

Ο επόμενος σταθμός διαφέρει αρκετά από όσα έχουμε δει έως σήμερα αφού στο «Noma – Dog & Cat Eatery» που βρίσκεται στα σύνορα με το Γαλάτσι, μαγειρεύουν για τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου! Το εργαστήριο σε ένα μικρό φούρνο ετοιμάζει μπισκότα για σκύλους και γάτες και μαγειρεύει φρέσκο φαγητό για τα κατοικίδια.

Η περιήγηση στα ιστορικά Πατήσια δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και μία στάση στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο «Χαρά», ξακουστό στους κατοίκους της περιοχής, και όχι μόνο. Δύο πολύ διάσημες σπεσιαλιτέ της είναι το παγωτό Σικάγο για τους λάτρεις της σοκολάτας και το πολίτικο Εκμέκ με παγωτό καϊμάκι που παρασκευάζεται με την παραδοσιακή συνταγή.

Επιστρέφοντας στο στούντιο, ο Σκαρμούτσος ετοιμάζει για εμάς σολομό παναρισμένο σε σουσάμι και γλυκόξινη σαλάτα με λάχανο και ένα ρολό κοτόπουλο με προσούτο, τυρί κρέμα και σάλτσα μουστάρδας.