Γεώργιος Τζαβέλλας – Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια και Κιρσοί κάτω άκρων

31 Μαΐου 2024 16:44

Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια και οι κιρσοί των κάτω άκρων, είναι μια πολύ συχνή πάθηση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως.

Όταν οι φλέβες των κάτω άκρων δε λειτουργούν σωστά τότε το αίμα λιμνάζει και αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κιρσών και στην εμφάνιση οιδήματος (πρήξιμο). Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς μας με φλεβική ανεπάρκεια θα παραπονεθούν για πόνο στα πόδια αλλά και αίσθημα βάρους. Στις σοβαρότερες μορφές μπορεί να αλλάξει το χρώμα του δέρματος, αλλά και να εμφανιστούν έλκη (πληγές).

Οι διατεταμένες φλέβες που δημιουργούνται διαφέρουν σε μέγεθος και μπορεί να εμφανιστούν ως τηλεαγγειεκτασίες ή ευρυαγγείες, κάτι που συχνά που περιγράφεται ως “σπασμένα αγγεία”, και είναι μικρές σε μέγεθος που κυρίως “ενοχλούν” τους ασθενείς μας αισθητικά. Οι μεγαλύτερες σε μέγεθος φλέβες ονομάζονται κιρσοί και πέρα από το αισθητικό κομμάτι μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα, όπως θρομβοφλεβίτιδα.

Θεραπεία Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας

Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια εμφανίζεται καθώς οι φλέβες αυξάνουν την πίεση τους, όταν οι άνθρωποι στέκονται ή κάθονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν φλεβική ανεπάρκεια, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλοι παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση των κιρσών περιλαμβάνουν τη γενετική προδιάθεση, την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και την παχυσαρκία.

Η διάγνωση της φλεβικής ανεπάρκειας είναι απλή και γρήγορη και αρκεί μία επίσκεψη στο ιατρείο για να τεθεί η διάγνωση. Με απλή φυσική εξέταση μπορούν να εντοπιστούν οι κιρσοί, τυχόν οίδημα καθώς και δερματικές αλλοιώσεις και έλκη. Στη συνέχεια, με τη διενέργεια υπερήχου- τρίπλεξ φλεβών κάτω άκρων εντοπίζουμε τις φλέβες που ανεπαρκούν και δε λειτουργούν σωστά. Η εξέταση αυτή είναι απλή, μη επεμβατική, ακριβής και πραγματοποιείται στο ιατρείο.

Η πρώτη γραμμή θεραπείας έιναι η άσκηση και η αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας που μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, η χρήση κατάλληλων ελαστικών καλτσών βοηθά στην αποφόρτιση της πίεσης στις φλέβες και να βελτιώσει τα συμπτώματα. Η τοποθέτηση των ποδιών σε ανάρροπη θέση κατά την ανάπαυση και η χρήση άνετων υποδημάτων συνεισφέρει στην ανακούφιση από τα οιδήματα και τα υπόλοιπα συμπτώματα.

Ιδιαίτερα τους καλοκαιρίνους μήνες είναι σημαντικό να αποφεύγεται η πολύωρη παραμονή κάτω από τον ήλιο καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη φλεβική ανεπάρκεια. Επίσης, η χρήση αντιηλιακού και η καλή ενυδάτωση δρουν προστατευτικά στην υγεία του δέρματος και των φλεβών.

Tzavellas-2

Φλεβική, ανεπάρκεια, κιρσοί!

Όταν η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί προκαλούν δυσφορία, πόνο, οίδημα ή επιπλοκές, όπως έλκη και αιμορραγίες, ο αγγειοχειρουργός μπορεί να προτείνει διάφορες μεθόδους θεραπείας. Αυτές περιλαμβάνουν ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους όπως η κατάλυση (ablation) με laser ή ραδιοσυχνότητες. Ταυτόχρονα, με “μίνι” τομές μπορούν να αφαιρεθούν οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος κιρσοί με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και οι ασθενείς μετά την επέμβαση κινητοποιούνται αμέσως και πηγαίνουν σπίτι μετά από λίγες ώρες.

Οι κιρσοί, οι ευρυαγγείες και οι τηλεαγγειεκτασίες μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν και με σκληροθεραπείες που με μία μικρή βελόνα εγχύεται σκληρυντική ουσία που δρα στο να εξαλείψει τη φλέβα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να απαιτήσει 2 με 3 επισκέψεις στο ιατρείο για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, πέρα από τη θεραπεία των κιρσών, η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος και η διατήρηση υγιούς βάρους είναι σημαντικοί παράγοντες για την καλή κατάσταση των φλεβών και της καρδιαγγειακής υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη στον Αγγειοχειρουργό για την αξιολόγηση και τη διάγνωση της φλεβικής ανεπάρκειας είναι σημαντική για την αποφυγή πιθανών επιπλοκών και τη βελτίωση της υγείας των ποδιών σας.

 

Γεώργιος Τζαβέλλας, MD, MSc, RPVI, FACS, FSVS
Αγγειοχειρουργός
Αν. Διευθυντής, Κλινική Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής, Indiana University School of Medicine, IN, USA

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Γεώργιος Τζαβέλλας - Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια και Κιρσοί κάτω άκρων