Γιάννης Πολυκανδριώτης: «Έσβησε» ο τελευταίος -ίσως- μετρ του μπουζουκιού

«Έσβησε» ο τελευταίος -πιθανότατα- μετρ του μπουζουκιού στην Ελλάδα. Γιος του αξέχαστου ρεμπέτη Θεόδωρου Πολυκανδριώτη, αδελφός του αγαπημένου, πασίγνωστου συνθέτη Θανάση Πολυκανδριώτη, ο Γιάννης Πολυκανδριώτης γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1946. Είχε, δε, εμφανιστεί ως παιδί-θαύμα στο πάλκο, σε ηλικία 13 ετών.

Ποιος ήταν

Η απώλειά του ήδη είναι πολύ αισθητή στον χώρο της ελληνικής μουσικής. Όχι τυχαία.  Οι παλιοί τον θυμούνται με κοντό παντελονάκι να παίζει γύρω στα 1954-’56 μπουζούκι στο πάλκο, πλάι στον πατέρα του, στον «Παράδεισο», μαζί με τον Στράτο Παγιουμτζή και τον Παναγιώτη Μιχαλόπουλο.

Για πρώτη φορά, έπαιξε επαγγελματικά το 1958-’59 στην «Ψάθα», στο Αιγάλεω, με τον Πρόδρομο Τσαουσάκη και την Ανθούλα Αλιφραγκή.

Αργότερα, ακολούθησαν η «Λουζιτάνια», ο «Κήπος του Αλλάχ», ο «Περιβόλας» και το «Καν Καν».

Το 1962, κάνει και την πρώτη του εμφάνιση, εκτός Αθηνών.

Ήρθε και με ζήτησε από τον πατέρα μου ο Μανώλης Αγγελόπουλος για να με πάρει μαζί του στη Θεσσαλονίκη.

»Δεν είχα ακόμα δικό μου μπουζούκι, αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο», είχε δηλώσει.

«Ήταν για μένα – έλεγε – κάτι το ασύλληπτο να φύγω από την Αθήνα, μόνος μου, και να βρεθώ στην ορχήστρα του Αγγελόπουλου, με την Αννούλα και τον Βασίλη Βασιλειάδη στο ακορντεόν».

Θέατρο και Λονδίνο

Παράλληλα, ο ίδιος έπαιξε και στη σκηνή του θεάτρου, δίπλα σε γνωστούς ηθοποιούς της εποχής, όπως τη Ρένα Βλαχοπούλου, τη Μάρω Κοντού, τον Κώστα Καρρά, τον Σταύρο Παράβα και τον Σωτήρη Μουστάκα.

Από το 1996 κατοικούσε μόνιμα με την οικογένειά του στο Λονδίνο και είχε δημιουργήσει τη σχολή «Νέα Γενιά της Διασποράς».

Σε αυτήν, τα Ελληνόπουλα που έμεναν στην Αγγλία διδάσκονταν την τέχνη του μπουζουκιού και της ελληνικής μουσικής παράδοσης.