Γιάννης Στάνκογλου: Γίνεται Αλέξης Ζορμπάς την επόμενη θεατρική σεζόν

31 Μαΐου 2022 21:30

Τον μυθικό Ζορμπά θα ενσαρκώσει ο Γιάννης Στάνκογλου και στο πλευρό του θα είναι η Όλια Λαζαρίδου στον ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς. Την παράσταση θα πλαισιώσει ένα πολυπληθές καστ ταλαντούχων ηθοποιών που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και οι Θεατρικές Παραγωγές «Τεχνηχώρος» παρουσιάζουν το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» σε θεατρική διασκευή του Γιάννη Κακλέα / Γεράσιμου Ευαγγελάτου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

Τον προσεχή Οκτώβριο λοιπόν, στη θεατρική σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ο Αλέξης Ζορμπάς, ένας ήρωας-σύμβολο, μας προτρέπει να ζήσουμε πέρα από τις συμβάσεις της σκληρής καθημερινότητας μια ζωή γεμάτη πάθος, μουσική, ηδονή, χορό, έρωτα και φως.

Γιάννης Στάνκογλου: «Όχι, δεν πρέπει ένας ρόλος να είναι απαραίτητα πρωταγωνιστικός»

Ο Γιάννης Στάνκογλου σε πρόσφατη συνέντευξη σχολίασε τους ρόλους που έχει αναλάβει κατά την επιστροφή του στην τηλεόραση. Αλλά και πως αυτοί τον επηρέασαν. Από τις Άγριες Μέλισσες μέχρι τον Όρκο και τη σειρά για τη ζωή του Άγιου Παΐσιου ο στόχος του δεν είναι πάντα να είναι ο πρωταγωνιστής.

Γιάννης Στάνκογλου: «Όχι, δεν πρέπει ένας ρόλος να είναι απαραίτητα πρωταγωνιστικός».

Τις τελευταίες δύο σεζόν έχετε επιστρέψει στη μικρή οθόνη. Σας είχε λείψει η διαδικασία ή συγκυριακά έτυχαν και πολύ δυνατές συνεργασίες;

«Μου είχε λείψει σε έναν βαθμό η τηλεόραση αλλά όχι τόσο η διαδικασία γιατί έκανα κινηματογράφο και θέατρο. Ήρθε η πρόταση στις Άγριες Μέλισσες με έναν χαρακτήρα που με γοήτευσε, όπως και όλο το πρότζεκτ. Μετά ακολούθησαν οι Σχεδόν Ενήλικες της Μυρτώς Κοντοβά, μια σύγχρονη κωμωδία που μου άρεσε πολύ. Και τώρα ο Όρκος της Τίνας Καμπίτση που είναι μια επίσης πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα».

Το σίγουρο είναι κάθε φορά βλέπουμε από εσάς έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα που δεν θυμίζει σε τίποτα τον προηγούμενο ρόλο, ακόμη κι αν οι εμφανίσεις σας είναι κοντά χρονικά.

«Για μένα εδώ και χρόνια το ζητούμενο μου είναι η δουλειά που κάνω να είναι εντελώς διαφορετική σε όλα τα επίπεδα και να μπαίνω στη διαδικασία να αλλάζω. Να ψάχνω πράγματα και να εξελίσσω τη δική μου υποκριτική ικανότητα».

Ωστόσο, βλέποντας τη συμμετοχή σας στη βιογραφική σειρά «Αγιος Παΐσιος: Από τα Φάρασα στον ουρανό», το ζητούμενο σας δεν είναι να κρατάτε τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Όχι, δεν πρέπει ένας ρόλος να είναι απαραίτητα πρωταγωνιστικός. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να εμπεριέχει το στοιχείο της έκπληξης και να με βάζει σε μια διερευνητική διεργασία ακόμη κι αν είναι μικρός».

Και τώρα ήρθε «Ο όρκος». Μια ιατρική σειρά που συνδυάζει το υπαρξιακό δράμα με την αστυνομική πλοκή. Τι σας γοήτευσε σε αυτή τη σειρά;

«Είναι πολύπλευρη και γενικότερα μου άρεσε αυτή η μεταμόρφωση του ήρωα. Ο Αγγελος Ράπτης είναι ένας γιατρός που τον ενδιαφέρουν τα χρήματα και η καταξίωση και μετά το δυστύχημα της γυναίκα του αλλάζει. Κι εγώ ψάχνω υποκριτικά να τον βρω».