Γιώργος Πάντζας: «Στον Λάμπρο Κωνσταντάρα οφείλω την καριέρα μου»

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

16 Οκτωβρίου 2022 12:42

Ο Γιώργος Πάντζας μίλησε για την πορεία του στην υποκριτική και στάθηκε στον Λάμπρο Κωνσταντάρα σημειώνοντας ότι σε εκείνον χρωστάει την καριέρα του στον κινηματογράφο.

Ο ηθοποιός Γιώργος Πάντζας παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και αναφέρθηκε στα πρώτα του βήματα.

Πώς ξεκίνησε αυτό το «ταξίδι» στον χώρο της υποκριτικής;

Από μικρό παιδί είχα πάθος με τον κινηματογράφο. Γεννήθηκα το 1937 και από 5,5 χρονών παιδάκι πήγαινα στον κινηματογράφο. Κάθε έργο που έβλεπα, το έβλεπα δύο και τρεις φορές. Θυμάμαι στα 8 μου πως μάζευα τα παιδιά τους φίλους μου και έπαιζα το έργο που είχα δει στον κινηματογράφο. Ο αμερικανικός κινηματογράφος κυριαρχούσε τότε. Σπουδαίοι ηθοποιοί, σπουδαίοι σκηνοθέτες και σπουδαίες ταινίες. Δεν είχε καμία σύγκριση με τον σημερινό σύγχρονο κινηματογράφο.

Αποφασίσατε δηλαδή από μικρός ότι θα γίνετε ηθοποιός.

Όταν μπήκα στο Γυμνάσιο αναγκάστηκα να εργαστώ, διότι ο πατέρας μου ήταν στην εξορία. Μετά έβγαλα ναυτικό φυλλάδιο για να πάω στα καράβια για να γίνω τρίτος πλοίαρχος. Μόλις το άκουσε η μητέρα μου απογειώθηκε, εσύ μου είπε δεν θέλεις να γίνεις ηθοποιός; Τι μου συζητάς; Μα μητέρα της λέω ξέρεις τι λεφτά χρειάζεται η δραματική σχολή; Και μου απάντησε, δεν θα πας σε ιδιωτική δραματική σχολή, θα πας στην κρατική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και θα δώσεις εξετάσεις. Έτσι έγινε και τον Σεπτέμβριο του 1955 είχα τελειώσει πια το γυμνάσιο και έδωσα στο Εθνικό με την προτροπή της μητέρας μου. Τότε θυμάμαι δώσαμε 316 και πήρε 12 όπως συμβαίνει και σήμερα. Το όνειρο μου πραγματοποιήθηκε. Είχα σπουδαίους δασκάλους. Κατίνα Παξινού, Αλέξη Μινωτή, Δημήτρη Χορν και άλλους. Δεν σου κρύβω ότι με αυτούς τους σπουδαίους δασκάλους άνοιξε μπροστά μου ένας καινούργιος πολύ όμορφος κόσμος.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία σας;

Σε αυτόν οφείλω την κινηματογραφική μου καριέρα. Γνωριστήκαμε και με ρώτησε «γιατί δεν παίζεις στον κινηματογράφο;». Κύριε Λάμπρο του λέω εγώ θέλω να παίξω στον κινηματογράφο, πιστεύω όμως ότι έχω την ικανότητα να παίξω πρώτους ρόλους. «Αν έχεις» μου λέει, «τι λες, εδώ πέφτει το θέατρο κάτω μαζί σου». Σε δεκαπέντε ημέρες μου είπε ο Λάμπρος να πάω σε μία εταιρεία της εποχής, θα παίξεις πρώτο ρόλο, θα πάρεις 5 χιλιάρικα και στο έργο αυτό θα παίξουν, ο Βέγγος, ο Γκιωνάκης, η Στρατηγού. Επρόκειτο για την ταινία «Ερωτικά παιχνίδια». Στη δεύτερη ταινία με έβαλε επίσης ο Λάμπρος, θυμάμαι μία μέρα που βρεθήκαμε στην παραλία και μου είπε «Γιώργο πια δεν με χρειάζεσαι. Άνοιξε τα φτερά σου και πέτα, έχεις τη δύναμη». Αυτά μου είπε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας.

Παράλληλα η Αλίκη Βουγιουκλάκη τον είχε ζητήσει για να πάει μαζί της περιοδεία ως πρωταγωνιστής του θιάσου για πέντε έργα. Ο Λάμπρος είπε στην Αλίκη «να πάρεις τον Γιώργο». Εκείνη του είπε, «ο Γιώργος ο Πάντζας είναι νέος άνθρωπος ορισμένοι ρόλοι δεν του ταιριάζουν». Ο Λάμπρος της απάντησε «μην ανησυχείς, ο Πάντζας παίζει όλους τους ρόλους που θέλεις». Το ίδιο της είπε και ο Μάριος Πλωρίτης. Έτσι έκλεισα με την Αλίκη και πήγαμε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Παίξαμε και με την Αλίκη τρία χρόνια και της οφείλω πάρα πολλά.