Γιώργος Θεοφάνους: Έχασε 17 κιλά με τη δίαιτα των… αμαρτιών

16 Μαρτίου 2022 00:44

Γιώργος Θεοφάνους: «Να'μαι λοιπόν τρεις μήνες μετά το ατύχημα... »

Μακριά από πολλές γαστρονομικές… αμαρτίες έμεινε ο Γιώργος Θεοφάνους και επιβραβεύτηκε με την απώλεια δεκαεπτά κιλών!

Ο γνωστός συνθέτης ακολούθησε δίαιτα, η οποία είναι διαδεδομένη στην Κύπρο χωρίς να παρεκκλίνει και πλέον απολαμβάνει τα ευεργετικά της αποτελέσματα καθώς μοιάζει να είναι άλλος άνθρωπος!
«Δεν πιστεύω στις χημικές δίαιτες. Ακολούθησα μία δίαιτα που την κάνει η μισή Κύπρος… και σε εμένα έπιασε», δήλωσε ο Θεοφάνους σε πρόσφατη συνέντευξη.
Και έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν, σημειώνοντας: «Ξεκινάς και μετράς ‘αμαρτίες’ μέσα στην ημέρα… Δεν επιτρέπεται να κάνεις πολλές ‘αμαρτίες’. Δικαιούσαι να κάνεις δεκαπέντε ‘αμαρτίες’ μέσα στην ημέρα. Όχι μία πίτσα ή σουβλάκια… Για παράδειγμα, ένα κουτάλι λάδι είναι σαν δύο ‘αμαρτίες’! Από τον Μάρτιο σε αυτό το κομμάτι είμαι αναμάρτητος».
Και ο συνθέτης κατέληξε: «Έχω χάσει δεκαεπτά κιλά από τον Μάρτιο. Χάνω ένα κιλό την εβδομάδα! Έχω βιβλιαράκι με τις ‘αμαρτίες’. Το λάδι είναι πολύ βασικό. Τρώω πολλά πράγματα και δεν έχει ωράριο και ποσότητες».
Ποια είναι, όμως, αυτή η… θαυματουργή δίαιτα, που μπορεί να μεταμορφώσει όποιον ακολουθεί πιστά τους κανόνες της;
Πρόκειται για τη δίαιτα των «αμαρτιών»! Βασίζεται στην αγγλική δίαιτα που μοιάζει με εκείνη των μονάδων. Υπάρχουν κάποιες τροφές, όπως «η δωρεάν τροφή» που μπορεί κάποιος να καταναλώσει σε όση ποσότητα επιθυμεί. Μια άλλη κατηγορία αποτελούν τα «υγιεινά πρόσθετα», τα οποία είναι απαραίτητο να καταναλωθούν σε ημερήσια βάση για να δώσουν στον οργανισμό τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες που χρειάζεται.
Βέβαια, υφίστανται και οι «αμαρτίες». Σε αυτήν την κατηγορία, η δίαιτα επιτρέπει την κατανάλωση μέχρι ένα σημείο, συγκεκριμένα έως δεκαπέντε πόντους καθημερινά.

Οι «δωρεάν τροφές»

Αναλυτικά, οι «δωρεάν τροφές» είναι οι παρακάτω:

Φρούτα: Όλα τα φρέσκα φρούτα είναι απεριόριστα εκτός από τα αποξηραμένα που έχουν πόντους («αμαρτίες»). Τα φρούτα ταξινομούνται στις τροφές ταχύτητας (Τ) εκτός από μπανάνες, κεράσια, μούρα, σταφύλια, σύκα, ακτινίδιο, ρόδι, ανανά και μάνγκο. Αυτά τα φρούτα δεν ανήκουν στην κατηγορία των τροφών ταχύτητας, περιέχουν λίγες παραπάνω θερμίδες και καλό είναι να μην καταναλώνονται απεριόριστα.
Λαχανικά: Όλα τα φρέσκα και κατεψυγμένα λαχανικά είναι απεριόριστα. Τα λαχανικά ταξινομούνται σε στροφές ταχύτητας (Τ) εκτός από πατάτες, γλυκοπατάτες, κάστανα, καλαμπόκι.
Ψάρια και θαλασσινά: Όλα τα φρέσκα και κατεψυγμένα θαλασσινά ακόμα και κονσέρβες σε άλμη. Αρκεί να μην περιέχουν πρόσθετο λάδι αφού τότε θεωρούνται «αμαρτίες» επειδή είναι πρωτεϊνούχα (Π). Απεριόριστα είναι τα θαλασσινά εκτός από χαβιάρι, κυδώνια και στρείδια.
Κρέατα και αυγά: Όλα τα κρέατα, τα πουλερικά, είδη αυγών και τα αλλαντικά επιτρέπονται αρκεί να είναι χωρίς λίπος. Για παράδειγμα, από το κοτόπουλο πρέπει να βγει η πέτσα. Επίσης αποφεύγονται τα λιπαρά μέρη του χοιρινού όπως πανσέτες.
Γαλακτοκομικά: Απεριόριστα γαλακτοκομικά αλλά μόνο με 0% λιπαρά όπως γάλα, γιαούρτι χωρίς γεύσεις ή cottages με εξαιρετικά χαμηλά λιπαρά. Τα γαλακτοκομικά επειδή ανήκουν και στην κατηγορία των υγιεινών υποχρεωτικών πρόσθετων, έχουν ημερήσιο περιορισμό 350 ml παρόλο που ανήκουν στις απεριόριστες τροφές.
Ρύζι και ζυμαρικά: Απεριόριστες όλες οι ποικιλίες από ρύζι, ολικής άλεσης ζυμαρικά όπως και λευκά εκτός από φρέσκα ζυμαρικά, κους κους και κριθάρι. Τα ζυμαρικά επειδή ανήκουν και στην κατηγορία των υγιεινών υποχρεωτικών πρόσθετων, έχουν ημερήσιο περιορισμό.
Όσπρια: Όλα τα όσπρια είναι απεριόριστα και δεν έχουν τον παραμικρό περιορισμό.
Πρόσθετα απεριόριστα: Ξύδι, αλάτι και πιπέρι καθώς και όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά επιτρέπονται, επίσης τα γλυκαντικά για τον καφέ όπως και όλα τα αναψυκτικά χωρίς θερμίδες.

Οι «αμαρτίες» της δίαιτας

Εδώ είναι τα δύσκολα… Οι «αμαρτίες» αποτελούν το σημείο της δίαιτας, στο οποίο καταγράφονται πόντοι αναλόγως με τις τροφές που καταναλώνονται.
Το νόημα των πόντων αποσκοπεί στο να μάθει ο καθένας πόσο παχυντικές είναι οι τροφές και να τις μετράει αντί για θερμίδες. Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης δίαιτας είναι ότι κάθε «αμαρτία» ισοδυναμεί από είκοσι έως τριάντα θερμίδες.
Οι «αμαρτίες» δεν πρέπει να είναι περισσότερες από δεκαπέντε κάθε ημέρα.
Η σχετική λίστα είναι η ακόλουθη:
Cream Crackers, 1 πόντος
Digestive μπισκότα, 3,5 πόντοι
Μπαγκέτα 50 γραμμαρίων, 6,5 πόντοι
Κρουασάν βουτύρου, 9 πόντοι
Δημητριακά τύπου cornflakes τα 40 γραμμάρια, 6 πόντοι
Βούτυρο καθώς και λάδι ένα κουταλάκι του γλυκού, 2 πόντοι
Όλα τα κίτρινα τυριά περίπου τα 40 γραμμάρια, 6 πόντοι
Φέτα 40 γραμμάρια, 5 πόντοι
Cottage cheese 100 γραμμάρια, 2 πόντοι
Κρέμα γάλακτος με 20% λιπαρά τα 100 γραμμάρια, 7 πόντοι
Αγελαδινό γάλα πλήρες τα 100 γραμμάρια, 3,5 πόντοι
Αγελαδινό γάλα ημιάπαχο τα 100 γραμμάρια, 2,5 πόντοι
Αγελαδινό γάλα άπαχο τα 300 γραμμάρια, 3 πόντοι (αν ξεπεραστούν τα ημερήσια 350 γραμμάρια)
Γιαούρτι στραγγιστό πλήρες 100 γραμμάρια, 3,5 πόντοι
Γιαούρτι άπαχο 300 γραμμάρια, 3 πόντοι (αν ξεπεραστούν τα ημερήσια 300 γραμμάρια)
Οι μπύρες τα 330ml, περίπου 7 πόντοι
Τα λευκά ποτά (βότκα και τζιν) καθώς και τα κίτρινα (τεκίλα, ουίσκι) τα 25ml, 3 πόντοι
Κρασί τα 125ml, 4,5 πόντους
Παγωτό 25 γραμμάρια, 3 πόντοι
Ζάχαρη ένα κουταλάκι του γλυκού, 1 πόντος
Αλεύρι 25 γραμμάρια, 4,5 πόντοι
Ξηροί καρποί 25 γραμμάρια, 8 πόντοι
Οι πίτσες τα 100 γραμμάρια, από 12 έως 13 πόντοι ανάλογα με τα υλικά
Σοκολάτες γάλακτος η μαύρη τα 25 γραμμάρια, 6,5 πόντοι.

Η χαμηλή τηλεθέαση και το «όχι» στο «X – Factor»

Η εκπομπή «Ένα τραγούδι ακόμα», την οποία παρουσιάζει ο Γιώργος Θεοφάνους στο OPEN, δεν καταγράφει ικανοποιητικές επιδόσεις στους πίνακες τηλεθέασης. Εντούτοις, ο συνθέτης είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια και ευελπιστεί ότι θα επέλθει βελτίωση. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό αποφάσισε να μείνει εκτός του «X – Factor» απαντώντας αρνητικά στην πρόταση που του έγινε.
Ο Θεοφάνους βρέθηκε στην εκπομπή «Καλό μεσημεράκι» του ΣΚΑΪ και ο Νίκος Μουτσινάς τον ρώτησε: «Μία φορά την εβδομάδα δεν είναι η εκπομπή;» με εκείνον να του απαντά με χιούμορ: «Ούτε εσύ δεν πήρες χαμπάρι; Ήταν τόσο χαμηλά τα νούμερα που…».
Τότε ο Μουτσινάς του έδωσε τη συμβουλή να μη τα παρακολουθεί κι απλά να τα βλέπει μόνο για να ξέρει τι γίνεται. Ο Θεοφάνους σχολίασε: «Ξέρω τι γίνεται. Είναι εκεί! Είναι κάτω απ’ τη βάση συνέχεια. Η ανταπόκριση που παίρνω δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπω σε νούμερα».
Για την απόρριψη της πρότασης από το «X – Factor» είπε: «Εδώ και μήνες μου είχε γίνει πρόταση. Μιλούσαμε και με τον Αντώνη Ρέμο για να είμαστε μαζί … Το έχω κάνει πέντε με έξι φορές. Μου αρέσει πάρα πολύ. Λυπάμαι που δεν είμαι εκεί αλλά δεν θέλω να αφήσω αυτό (σ.σ την εκπομπή στο OPEN). Θα γίνει κάποια στιγμή, αν γίνει ξανά ‘X – Factor. Θα δούμε…».

Πηγή: περιοδικ;o Ciao