Γκίκας Μαγιορκίνης: «Ένα σημαντικό στοιχείο στην αντιμετώπιση και επιτήρηση της ταλάντωσης του κορονοϊού είναι και το testing»

Συντάκτης: Newsroom

20 Ιουνίου 2022 07:30

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Ένα σημαντικό στοιχείο στην αντιμετώπιση και επιτήρηση της ταλάντωσης του κορονοϊού είναι και το testing»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης παρατηρεί πως με το νέο κύμα κορονοϊού στη χώρα μας έχουν αυξηθεί κατά 41% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ενώ το ίδιο έχει παρατηρηθεί σε 29 από τις 45 χώρες της Ευρώπης

Ο Επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης τονίζει πως στην περίοδο της ταλάντωσης θυμόμαστε: να κάνουμε self-test αν έχουμε συμπτώματα, Ή έχουμε εκτεθεί σε γνωστό κρούσμα ή έχουμε έκθεση σε συγχρωτισμό.

Διαβάστε τη δημοσίευση του Γκίκα Μαγιορκίνη:

«Η ταλάντωση των Ο4/Ο5 στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει.
Οι 29 από τις 45 Ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας. Εκ των οποίων οι 15 παρουσίασαν αύξηση πάνω από 30%. Προς το παρόν μόνοι οι 8 παρουσίασαν αύξηση στον αριθμό των θανάτων. Με την ολοκλήρωση της εβδομάδας επιβεβαιώνεται η συστημική αύξηση και η έλευση της ταλάντωσης των Ο4/Ο5. Η ταλάντωση είναι συστημική σε όλη την Ευρώπη και ΔΕΝ οφείλεται σε τοπικά-ελληνικά αίτια.

Στην Ελλάδα εντός της τελευταίας εβδομάδας παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48%. Αλλά και αύξηση των νοσηλευόμενων με COVID-19 κατά 41%. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται αύξηση στις ΜΕΘ, αλλά αυτή συνήθως καθυστερεί κατά περίπου 7 ημέρες στην Όμικρον (λόγω βραχύτερης επώασης).

Το βασικό σενάριο για αυτήν την ταλάντωση προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά ένα πλατώ με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες.

Η εκτίμηση για την πίεση στο σύστημα υγείας αν και έχει μεγάλη αβεβαιότητα προβλέπει ότι:

1) σίγουρα θα δούμε μικρή ως μέτρια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων με COVID-19,

2) η πίεση στο σύστημα υγείας πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμη χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον οριζόντιων μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει παρακολούθηση του φαινομένου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Θα επανέλθω με νέα ανάρτηση για το πώς αντιμετωπίζονται οι ταλαντώσεις σε αυτήν την φάση».