Γουίλιαμ Κλάιν: «Έφυγε» ο άνθρωπος που έφερε επανάσταση στον κόσμο της φωτογραφίας

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

13 Σεπτεμβρίου 2022 08:00

Ο Αμερικανός φωτογράφος Γουίλιαμ Κλάιν, διάσημος για τις φωτογραφίες μόδας και αστικού τοπίου, έφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι σε ηλικία 96 ετών, όπως έκανε γνωστό ο γιος του, Πιερ μέσω ανακοίνωσης.

Ο Γουίλιαμ Κλάιν έφυγε «γαλήνια» αφού έφερε επανάσταση στον κόσμο της φωτογραφίας με τις εικόνες – γροθιά στις οποίες αιχμαλώτιζε τον πυρετό και τη βία των πόλεων.

Η μακρά καριέρα του ήταν εξίσου αφιερωμένη στη μόδα και τον κόσμο του κινηματογράφου.

Κατόπιν δικής του επιθυμίας, η κηδεία του θα γίνει σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο, ανέφερε ο γιος του.

Πάντως, μια εκδήλωση προς τιμήν του θα οργανωθεί αργότερα, στην οποία θα γίνει αναφορά στο σημαντικό έργο που αφήνει πίσω του.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1926 στη Νέα Υόρκη, από γονείς ορθόδοξους Εβραίους. Ανακάλυψε την Ευρώπη όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του.

Αποστρατεύτηκε ενώ βρισκόταν στο Παρίσι το 1946 και την εποχή εκείνη αφοσιώθηκε αρχικά στη ζωγραφική. Η μεγάλη «στροφή» έγινε όταν κέρδισε στο… πόκερ μια Rolleiflex, την πρώτη φωτογραφική μηχανή του.

Τότε ήταν που άρχισε να φωτογραφίζει τα μνημεία του Παρισιού. Οι αφηρημένες εικόνες του τράβηξαν την προσοχή του Αλεξάντερ Λίμπερμαν, καλλιτεχνικού διευθυντή του «Vogue», ο οποίος του πρότεινε συνεργασία.

Ο Κλάιν ήταν τότε 26 ετών και έτσι άρχισε μια λαμπρή καριέρα που κράτησε για εβδομήντα χρόνια!

Φωτογράφος, ζωγράφος, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και γραφίστας, ο Κλάιν θεωρείται ένας από τους καλλιτέχνες που σημάδεψαν περισσότερο με το έργο τους τον 20ό αιώνα.

Διακρίθηκε για την ειρωνική του προσέγγιση τόσο στα Μέσα Ενημέρωσης όσο και για την εκτενή χρήση ασυνήθιστων φωτογραφικών τεχνικών στο πλαίσιο του φωτορεπορτάζ και της φωτογραφίας μόδας.

Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται μια ρετροσπεκτίβα του έργου του στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας της Νέας Υόρκης.

Ο Κλάιν ζούσε στη Γαλλία αφού γνώρισε τη σύζυγό του, Ζαν Φλορέν, με την οποία μοιράστηκε τη ζωή του μέχρι την ημέρα του θανάτου της, το 2005.