«Έφυγε» ο Γρηγόρης Φαληρέας, η ψυχή των Imam Baildi και σημαντικό δισκογραφικό στέλεχος (φωτογραφίες)

Γρηγόρης Φαληρέας. Έφυγε και αυτός.  Ένας άνθρωπος που έγραψε τη δική του ιστορία στην ελληνική δισκογραφία- υπήρξε σημαντικός μουσικός παραγωγός και στέλεχός της. Μμαζί με τον αδελφό του Τάσσο καθόρισαν την πορεία της ελληνικής μουσικής για δεκαετίες.

Ο Γρηγόρης ήταν ο πατέρας των μελών του συγκροτήματος Imam Baildi, Ορέστη και Λύσσανδρου Φαληρέα.

Ο Τάσος και ο Γρηγόρης δημιούργησαν το POP 11, το θρυλικό δισκάδικο του Κολωνακίου που για 20 ολόκληρα χρόνια, υπήρξε ένα από τα γνωστότερα μουσικά στέκια της Αθήνας. Εκεί συναντιόνταν  καθημερινά οι μουσικόφιλοι της πόλης, καλλιτέχνες και πολλοί εκπρόσωποι των τεχνών.

«Αφοί Φαληρέα»

Οι δυο τους είχαν φτιάξει επίσης και την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία «Αφοί Φαληρέα» από την οποία κυκλοφόρησαν εκατοντάδες μουσικές εκδόσεις. Παράλληλα ο Γρηγόρης Φαληρέας συνεργάστηκε με άλλες ελληνικές δισκογραφικές εταιρείες όπως οι LYRA, BMG, MBI, HXOS, Ραδιόφωνο 902, Mastering Ηχολήπτης.

Στο Pop 11 πήγαιναν όσοι ήθελαν να βρουν την ψαγμένη μουσική, τους ψαγμένους υπαλλήλους και την ψαγμένη άποψη. Σιγά σιγά, αυτό διαδόθηκε. Ακόμα και από την επαρχία πήγαιναν εκεί για να ψωνίσουν. Η «Αφοί Φαληρέα» ηχογράφησε κυρίως λαϊκούς καλλιτέχνες. Όταν πήγε στην Columbia πρώτη φορά, το πρώτο που έκανε ήταν να ξαναφέρει τον Τσιτσάνη στην εταιρεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς του, η κηδεία θα γίνει την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 11 το πρωί στο Α’ Νεκροταφείο.

Tι έγραψε για εκείνον η Κρίστη Στασινοπούλου

Αναπαύσου σε ειρήνη Γρηγόρη

Τι να πρώτο-γράψω για σένα… Για τη πολύχρονη φιλία μας και τα οικογενειακά γλέντια που οργάνωνες στου Γκύζη, για το υπόγειο Pop 11 που με μεγάλωσε και διαμόρφωσε τα μουσικά μου γούστα ήδη από την εποχή της χούντας και της μεταπολίτευσης, για την εταιρία Αδελφών Φαληρέα που έβγαλε τον πρώτο μου δίσκο, για τον αδελφό σου τον Τάσο, για τους γιούς σου, με τους οποίους ακολουθούμε πια παρόμοιους δρόμους, για τις μουσικές εκδόσεις στις οποίες ακόμα ανατρέχω και ακούω.

Είναι καιρός τώρα που κάθε τόσο μου ‘ρχεται να γράψω περί όλων αυτών, τόμους ολόκληρους ιστοριών… αλλά είναι και που δεν συμπαθώ την παρελθοντολογία.

Μας έβαλες όμως όλους σε αυτό το blue mood σήμερα, με το που μάθαμε ότι μας την έκανες…

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, εσωτερικός χώρος