Hangover: Πέντε τρόποι να το αντιμετωπίσετε τις ημέρες των γιορτών

29 Δεκεμβρίου 2020 07:30

Μπορεί οι γιορτές να είναι διαφορετικές αυτή τη χρονιά, ένας οδηγός για το πώς να γλιτώσουμε το hangover όμως είναι πάντα σημαντικός! Διαβάστε σημαντικές συμβουλές για το πώς αποφεύγονται και αντιμετωπίζονται τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της… κρεπάλης

Πολλά ακούγονται καθημερινά για τη διατροφή και για το ποια είναι η τέλεια δίαιτα…

Το μυστικό όμως βρίσκεται στη μόνιμη ενσωμάτωση μικρών αλλαγών στην καθημερινότητά μας, ακόμα και τις ημέρες των γιορτών.

 • Μην μένετε όλη μέρα νηστικοί για να φάτε στο βραδινό γεύμα, διότι αυτό θα σας οδηγήσει σε λαίμαργη κατανάλωση φαγητού. Καταναλώστε ένα ελαφρύ σνακ (πχ: μια σαλάτα), πριν το εορταστικό δείπνο.
 • Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ:

1 ποτήρι σαμπάνια 170 θερμίδες

1 ποτήρι τζιν και τόνικ – 165 θερμίδες

1 ποτήρι κρασί 90 θερμίδες και αν είναι γλυκό 150 θερμίδες

 • Στο γιορτινό τραπέζι γεμίστε το πιάτο σας  μια φορά,  συνοδεύεστε το με σαλάτα και καταναλώστε το χωρίς βιασύνη.
 • Επιλέξτε ψωμί ολικής αλέσεως και αποφύγετε το extra βούτυρο, τη μαγιονέζα ή άλλες sauces.
 • Προσέξτε τα πιάτα που θεωρούνται «light». Τα «light» πιάτα τις μέρες των γιορτών ίσως να είναι λίγο πιο ελαφριά. Δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τα καταναλώνετε χωρίς μέτρο.
 • Μασάτε την τροφή σας αργά και καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα (3-6) για να διατηρείτε το αίσθημα του κορεσμού κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Και όσο για το επιδόρπιο.…..αναρωτηθείτε εάν πραγματικά  το χρειάζεστε και αν ναι τότε καταναλώστε το με μέτρο, π.χ. 1 κουραμπιέ ή 1 μελομακάρονο ή 1 δίπλα ή λίγη φρουτοσαλάτα ή κάποιο άλλο γλυκό με φρούτα.
 • Διατηρείστε ένα ημερολόγιο διατροφής με το να καταγράφετε τι τρώτε, πόσο τρώτε, πότε το τρώτε και γιατί το τρώτε και αν μια μέρα έγινε κατάχρηση μπορείτε να προσέχετε περισσότερο την επόμενη.
 • Περπατήστε στη γειτονιά, χορέψτε μέσα στο σπίτι… απλά κινηθείτε!

Πώς να αποφύγουμε το Hangover αυτές τις γιορτές;

Ίσως σας έχει τύχει να πιείτε λίγο παραπάνω κάποιο βράδυ και την επόμενη μέρα το πρωί να αισθάνεστε σαν να είστε άρρωστοι.

Αυτό στα αγγλικά ονομάζεται hangover και είναι το σύμπτωμα μιας τοξικής προσβολής του συκωτιού.

Το συκώτι είναι το όργανο το οποίο «καθαρίζει» (φιλτράρει) το αλκοόλ και ανάλογα με το ύψος σας, το βάρος σας, το φύλο σας, την ηλικία σας και το σωματότυπό σας, αυτό που πίνετε, στην ποσότητα που το πίνετε και σε συνδυασμό με αυτό που τρώτε μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να πάθετε hangover.

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ο οργανισμός του λειτουργεί διαφορετικά, αλλά να θυμάστε ότι οι περισσότεροι συνήθως δεν μπορούν να επεξεργαστούν παραπάνω από μια μερίδα ποτό – 1 ποτήρι (120ml) κρασί (κόκκινο ή άσπρο) ή 1 ποτήρι (240ml) μπύρα ή 1 ποτηράκι (60ml) οινοπνευματώδες ποτό – την ώρα. Όσο περισσότερο λίπος έχετε στο σώμα σας τόσο πιο δύσκολη είναι η επεξεργασία του αλκοόλ στον οργανισμό.

Παρακάτω ακολουθούν 5 συμβουλές προκειμένου να αποφύγετε το hangover:

 1. Φάτε. Όσο περισσότερο τρώτε, τόσο περισσότερο διυλίζετε τα συμπτώματα από το αλκοόλ. Προσοχή όμως γιατί η υπερκατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση αλκοόλ και κατά συνέπεια σε αύξηση του σωματικού σας βάρους.
 2. Πίνετε ενώ πίνετε! Νερό όμως! Πιείτε ένα ποτήρι νερό μαζί με κάθε ποτό.
 3. Πίνετε αφού πιείτε! Νερό πάλι! Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό με αποτέλεσμα να αισθάνεστε άσχημα την επόμενη μέρα το πρωί. Πιείτε άφθονο νερό πριν ξαπλώσετε.
 4. Να ξέρετε ποιο ποτό σας πειράζει. Κάποιοι άνθρωποι είναι αρκετά ευαίσθητοι σε μερικά είδη αλκοόλ όπως το κόκκινο κρασί. Καλές επιλογές είναι η μπύρα τύπου light (light γιατί έχει λιγότερο αλκοόλ) και το κρασί με σόδα. Ένα bloody Mary (τοματοχυμός με vodka) περιέχει λιγότερες θερμίδες από ένα sea breeze ή ένα screw driver (γιατί αυτά περιέχουν φρουτοχυμό). Αποφύγετε τα ποτά που περιέχουν συνδυασμό αλκοόλ και φρουτοχυμού ή άλλα κανονικά αναψυκτικά γιατί περιέχουν πολύ ζάχαρη και πολλές θερμίδες (π.χ. margaritas και daiquiris).
 5. Σκεφτείτε πριν κοιμηθείτε. Μην πάρετε αναλγητικά πριν κοιμηθείτε. Εάν χρειαστεί πάρτε όταν ξυπνήσετε. Προτού ξαπλώσετε φάτε ένα σνακ, όπως ψωμί με λίγο μέλι, πιείτε ένα-δύο ποτήρια νερό και μετά κοιμηθείτε. Το επόμενο πρωί, πιείτε ένα δυνατό καφέ, πάρτε ένα αναλγητικό και αποφύγετε το αλκοόλ για την υπόλοιπη μέρα, «ξεκουράζοντας» έτσι τον οργανισμό σας.