Παίρνω τα hip καπελάκια μου και φεύγω: Διάλεξε ανάλογα με την ώρα και την επιδερμίδα σου – γιατί ολόλευκες και μαύρες έχουν ίδιες ανάγκες

23 Ιουνίου 2019 15:33

Eίστε έτοιμες για διακοπές, έστω για μίνι, αν ακόμα δεν μπορείτε να πάρετε άδεια; Μια χαρά, μαζί σας. Χωρίς καπέλο, εννοείται, δεν θα πάτε πουθενά. Δεν το συζητώ καν. Αδιαπραγμάτευτο!

Μια φορά στη ζωή μου, μες στο κατακαλόκαιρο, μέρα που είχε ήλιο με “δόντια”, σκαρφάλωσα σε μηχανή για ένα δίωρο κι έγινα “αστακός”. Σαν τον Λάκη Γαβαλά, μετά το σολάριουμ – και, εννοείται, χωρίς να το επιδιώξω.

Μάθημα Νο 1, λοιπόν: Το καπέλο, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, όσα “τσαλιμάκια” και να κάνει ο καιρός, είναι απαραίτητο. Καπέλο από καπέλο, όμως, έχει διαφορά.

 

Πολλά καπέλα – ή, τουλάχιστον, τρία

Άλλο θα φορέσεις στην παραλία, άλλο στο πάρτι, άλλο στη βόλτα. Σημειολογικά, το καθένα εκφράζει και κάτι διαφορετικό. Τα typical, όπως το panama hat που φοράω στην τρίτη φωτογραφία δεξιά στο κολάζ, είναι διαχρονικά. Στην παραλία, στη βόλτα, στον καφέ.

Ωστόσο, δεν σε προστατεύουν -τόσο και επί της ουσίας- από τις βλαβερές UVA και UVB, που θα καταστήσουν το (υπέροχο) μουτράκι σου “βορά” στον φλογισμένο ήλιο. Επομένως, το καπέλο αριστερά ειδικά -το κλασικό, το ψάθινο, το πλατύγυρο- για τα κορίτσια που έχουν σταράτη επιδερμίδα, άρα δεν πολυκαίγονται, είναι το ιδεώδες.

 

TIP

Oι πολύ μελαχρινές και οι πολύ άσπρες έχουν τις ίδιες πιθανότητες να καούν! Αφενός, το λευκό κάνει τον ήλιο να… ορέγεται στο να καταστήσει την επιδερμίδα κατακόκκινη και να μας μεταμορφώσει -όσες ανήκουμε στη συγκεκριμένη κατηγορία- σε Ινδιάνες, αφετέρου οι πολύ μελαχρινές (και οι μαύρες, ναι, ναι, όσο απίθανο κι αν μοιάζει σε πρώτο χρόνο), ακριβώς επειδή η πολλή μελανίνη τους “τραβάει” σαν μαγνήτης τον “βασιλιά”, έχουν περισσότερες πιθανότητες να τσουρουφλιστούν. Και αυτές.

Επομένως, το μεσαίο καπελάκι, το kingsize πλατύγυρο (αν το βρείτε, δε και σε αδιάβροχη βερσιόν, όπως εγώ, από μαγαζί με vintage κομμάτια -ψάξτε τα, θα ανακαλύψετε “θησαυρούς”- ακόμα καλύτερα), είναι τέλειο. Το εν λόγω, μάλιστα, κομμάτι, επειδή έχει vintage γραμμή, άνετα μπορείτε να το φορέσετε και σ’ ένα κοκτέιλ πάρτι και by the pool και πάνω στο κύμα. Ο λόγος είναι πως το σχήμα του αλλάζει. Πάει ασορτί με τα κέφια σας, με άλλα λόγια, κάτι που θα το καταστήσει, ούτως ή άλλως, your… cup of tea (σ.σ. του γούστου σας), που θα ‘λεγαν και οι Βρετανοί.

 

EXTRA TIP

Όσες έχετε τρέλα με τα καπέλα, μπορείτε σαφώς να πάρετε και παραπάνω απ’ τα προτεινόμενα. Να έχετε υπ’ όψιν σας πως φέτος είναι hip και τα κομμάτια με έντονα χρώματα. Επομένως, παίξτε άφοβα!

Καλό shopping, κορίτσια και μη ξεχνάτε: Πουθενά χωρίς το καπέλο μας το καλοκαίρι! 

 

Ντονατέλλα Αδάμου