Η άνοδος και η πτώση της αυτοκρατορίας Παπαγεωργίου – Έχασε τη λάμψη του ο «Ντένης ο τρομερός»

24 Ιουλίου 2021 19:00

Η άνοδος και η πτώση της αυτοκρατορίας Παπαγεωργίου - Έχασε τη λάμψη του ο «Ντένης ο τρομερός»

Πως έφτασε στην οικονομική καταστροφή η ισχυρή οικογένεια, και τι κάνει το «χρυσό παιδί» της.

Μετά τα χίλια μύρια επιχειρηματικά κύματα με εστιατόρια, κλαμπ, όμορφα κορίτσια και σταρ σαν την Λίντσεϊ Λόχαν

Ο Ντένης ήταν πάντα, για την οικογένεια Παπαγεωργίου, «το ατίθασο και αγαπημένο» παιδί. Σε πείσμα των όσων «επέβαλε» η παραδοσιακή οικογενειακή τακτική, ο Ντένης διάλεξε από νωρίς τον δικό του δρόμο.

Αρνούμενος να εμπλακεί εφ’ όρου ζωής με τις οικογενειακές επιχειρήσεις και να προσπαθήσει να χτίσει ένα δικό του επιχειρηματικό όμιλο.

Σε τομείς που έτσι κι αλλιώς η οικογένεια δεν δραστηριοποιούνταν ιδιαίτερα όπως η εστίαση και η νυχτερινή διασκέδαση.

Βέβαια, το εκρηκτικό του ταμπεραμέντο και η «εκκωφαντική» του προσωπικότητα, έρχονταν σε μεγάλη κόντρα με την διακριτική, σχεδόν «σιωπηλή» παρουσία της υπόλοιπης οικογένειας για δεκαετίες στον οικονομικό και τον κοσμικό χώρο.

Αλλά αυτό ήταν ένα από τα πολλά πράγματα που οι Παπαγεωργίου συγχωρούσαν στον Ντένη.

Ο Nτένης γεννήθηκε στην Αμερική, το 1984, και μεγάλωσε όπως όλα τα παιδιά της οικογένειας, με πολλή αγάπη, αλλά και αρχές και αυστηρότητα.

«∆εν έκανα ποτέ ό,τι ήθελα. Πάντα υπήρχε έλεγχος. Αυτό που µου έµαθαν οι γονείς µου ήταν να προσέχω τον εαυτό µου, να είµαι ευγενής και να σέβοµαι τους γύρω µου», είχε δηλώσει στο παρελθόν.

Από τα 16 του άρχισε να έρχεται σε επαφή µε την οικογενειακή επιχείρηση, καθώς ο πατέρας του ήθελε να αποκτήσει άµεση εµπειρία.

Ετσι τα καλοκαίρια δούλευε στη Sanyo Hellas, από τις αποθήκες µέχρι σε εξωτερικές δουλειές.

«Ο πατέρας µου ήθελε να δω τη δουλειά απ’ όλα τα πόστα, ώστε να ψηθώ, να κατανοήσω όλα τα στάδια της οργάνωσης, να γαλουχηθώ σωστά», έχει παραδεχτεί.

Μετά το Λύκειο σπούδασε Οικονοµικά στο Deree, στη συνέχεια υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και αφού την ολοκλήρωσε επέστρεψε στον όµιλο.

Γύρω στο 2010, όµως, ήρθε η πρώτη ανατροπή. Αποφάσισε να εγκαταλείψει τις βίλες και τα πολυτελή γραφεία.

Και έφυγε για το Μάλι της Αφρικής προκειµένου να βοηθήσει τα πάμφτωχα παιδιά της περιοχής.

Εκείνος και τα ξαδέλφια του είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία να αυτό της Ιωάννας Μπέλλα.

Το τελευταίο διάστηµα, ωστόσο, ο 37χρονος επιχειρηµατίας φέρεται να διατηρεί σχέση µε την Ευαγγελία Σμυρνιωτάκη, διάσημη και στο εξωτερικό, fashion blogger.

Η Sanyo και πως οι Παπαγεωργίου έχτισαν μια αυτοκρατορία

Η Τρόπαια Συμμετοχική είναι όμιλος επιχειρήσεων, που ιδρύθηκε το 1971 από τους αδελφούς Παπαγεωργίου με την ονομασία Sanyo Hellas.

Και με σκοπό την αντιπροσώπευση των προϊόντων της ομώνυμης ιαπωνικής εταιρείας για την Ελλάδα.

Το 1998 μετατράπηκε σε εταιρεία συμμετοχών και στις 15 Νοεμβρίου 2013 άλλαξε η επωνυμία του σε Τρόπαια (βασισμένη στον τόπο γέννησης των ιδρυτών του).

Λόγω της “μη εμπορικής ύπαρξης του προηγούμενου τίτλου που συνεχίζει ωστόσο να δραστηριοποιείται στις ίδιες κατηγορίες προϊόντων”.

Το 1982, η εταιρεία ανέλαβε την αντιπροσωπεία της Ιταλικής εταιρείας οικιακών συσκευών Indesit.

Ενώ δέκα χρόνια μετά ανέλαβε και την αντιπροσωπεία της Γερμανικής Küppersbusch. Έχει αντιπροσωπεύσει επίσης τις εταιρείες Gibson Appliance, Vestfrost, Polti, Fujitech και Maytag. Το 1991, εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το 1986, ιδρύθηκε η εταιρεία του ομίλου ονόματι Bartex (νυν Sanyo Hellas Εμπορική), με αντικείμενο την διαχείριση επιχειρήσεων στον τομέα του real estate.

Ανέλαβε την οργάνωση του εμπορικού κέντρου Avenue. Τον Φεβρουάριο του 1996, η Τρόπαια ίδρυσε την αλυσίδα καταστημάτων Club Electric, ενώ δέκα μήνες μετά, ιδρύθηκε η θυγατρική εταιρεία Κοινότητα.

Η οποία έμελλε να αναλάβει το 2003 την λειτουργία τετράστερου ξενοδοχείου ονόματι Arcadia Hotel, στην περιοχή Ασωμάτων στην Κομοτηνή.

Η ίδρυση της Sanyo

Στις 9 Φεβρουαρίου του 1998, ιδρύθηκε η SanyoCom, εταιρεία προώθησης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και προϊόντων των εταιρειών Otenet/Cosmote, Panafon και Telestet με αλυσίδα καταστημάτων.

Από το 1999, η Τρόπαια είχε συμμετοχή και στις εταιρείες μεταλλουργίας Τζιρακιάν (με 0,3%) και ΑΛΜΑΚΟ Αλουμίνια Μακεδονίας.

Στις 15 Απριλίου 2002, εκδόθηκε δελτίο τύπου με το οποίο η Τρόπαια ανακοινώνει την ένταξη της αλυσίδας Ράδιο Κορασίδη στην μετοχική σύνθεση κατά 55%, και την διαχείριση της Club Electric.

Ενώ στις 24 Ιουλίου 2003, αποφασίστηκε η απορρόφηση της Club Electric από τη SanyoCom και η πλήρης απεμπλοκή από τη λιανική πώληση στον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών.

Τον Μάιο του 2008, συγχωνεύτηκε η Sanyo Hellas Εμπορική, η οποία ανέλαβε την διανομή ηλεκτρικών προϊόντων των προηγουμένως αναφερόμενων εταιρειών ηλεκτρικών συσκευών με την SanyoCom. Το 2014, αριθμούνταν 45 καταστήματα της τελευταίας πανελλαδικά.

Στις 28 Ιανουαρίου 2000 ιδρύθηκε η θυγατρική και αντιπροσωπεία της Αμερικανικής κατασκευαστικής εταιρείας Silicon Graphics, Silicon Technologies.

Μια από τις πρώτες επιχειρήσεις της εταιρείας ήταν η παραγωγή σκηνικού εικονικής πραγματικότητας για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών του 2000 στην ΕΡΤ.

Τέθηκε υπό λύση και εκκαθάριση εφτά χρόνια αργότερα.

Το Σάββατο 10 Ιουλίου 2000 ιδρύθηκαν οι θυγατρικές Eurosan για την κατασκευή άγραφων CD-R και DVD.

Καθώς και κουτιών jewel boxes για οπτικούς δίσκους γενικότερα, και Alpha Disc, με σκοπό την κατασκευή masters για DVD και CD.

Η Τρόπαια ίδρυσε επίσης την ίδια ημέρα την Pascard,με σκοπό την αύξηση παραγωγής έξυπνων καρτών από την Μέλλον (νυν Arcadia Technologies).Το 2013, η Eurosan κήρυξε πτώχευση.

Στον ναυτιλιακό τομέα

Η Τρόπαια εισήχθη το 2000 στον ναυτιλιακό τομέα, συμμετέχοντας σε κοινοπραξία σημαντικών Ελλήνων επιχειρηματιών και προχωρώντας στην απόκτηση σημαντικού ποσοστού συμμετοχής στην Δανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία Torm.

Μέσω της θυγατρικής Exploinvest η οποία το 2002, συμμετείχε και στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ουκρανία, μαζί με την Αμερικάνικη εταιρία C & A Group.
Το 2003, η Τρόπαια προέβη σε πώληση του ποσοστού συμμετοχής που κατείχε μέσω της Exploinvest στην Δανέζικη. Η Exploinvest διέκοψε την λειτουργία της το 2003.

Στις 21 Ιουλίου του 2006, ανακοινώθηκε ότι η Τρόπαια σύναψε συμφωνία για την συμμετοχή της στην κυπριακή εταιρεία Εξέλιξη Επενδυτική Δημόσια Λίμιτεδ, που είχε τότε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Τον Μάρτιο του 2015, η θυγατρική της τελευταίας, η Gortynia Shipping, πούλησε πλοίο της έναντι τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία Emerging Capital, απέκτησε τον Ιούλιο του 2019 από την Τρόπαια μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 70% των συνολικών μετοχών της Εξέλιξη.

Η Τρόπαια έχει συμμετάσχει στην μετοχική σύνθεση άλλων εταιρειών. Τον Οκτώβριο του 1999, απέκτησε το 22% των μετοχών της πρώην Ελληνικής αντιπροσωπίας των Nintendo και Navigon, την Nortec.

Ενώ τον Ιούλιο του 2004, απέκτησε και άλλο ποσοστό 18% των μετοχών της. Η Τρόπαια κατείχε επίσης το 35,998% της αδελφικής Nortec Eurasia.

Τον Νοέμβριο του 1999, η Τρόπαια εξαγόρασε το 50% της Voicenet, εταιρείας υπηρεσιών τηλεφωνίας.

Τον Νοέμβριο του 2006, πωλήθηκε το 24% των μετοχών που κατείχε στην Μαγνητική Τομογραφία που είχε αποκτήσει τον Φεβρουάριο του 1999.

Λόγω της τιμής του λεγόμενου ποσοστού και του τρόπου πώλησής του ενώ τον Μάιο του 2008, η Otenet απέκτησε το 100% της Voicenet, στην οποία είχε τότε η Τρόπαια σύνολο συμμετοχής 15,93%, έναντι 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2008, η Τρόπαια μεταβίβασε το 40% των μετόχων της ΑΛΜΑΚΟ που είχε αποκτήσει, προς την Αλέξανδρος Ζαχαριάδης Αλουμίνια, έναντι 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον Δεκέμβριο του 2010, η Τρόπαια αποφάσισε να διαγράψει τη συμμετοχή της, με ποσοστό 30%, στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Μουσικοεκδοτική ΑΕΒΕ, λόγω της λύσης της τελευταίας.

Η άνοδος και η πτώση της αυτοκρατορίας Παπαγεωργίου - Έχασε τη λάμψη του ο «Ντένης ο τρομερός»

Καθοδική πορεία

Την τελευταία δεκαετία, η Τρόπαια έχει βρεθεί σε καθοδική πορεία. Τα έσοδα του ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2013 διαμορφώθηκαν στα 3,6 εκατομμύρια ευρώ έναντι των 5 εκατομμυρίων κατά το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012.

Εν μέρει λόγω της παύσης διαχείρισης των μη ιδιόκτητων ακινήτων του Avenue, καθώς και των μειώσεων που είχαν υποστεί τα μισθώματα λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.
Τα ενοποιημένα κέρδη και ζημίες προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 1,98 εκατομμυρίων ευρώ έναντι ζημιών 7,57 εκατομμυρίων ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Οι ενοποιημένες ζημίες του ομίλου μετά από φόρους, διαμορφώθηκαν σε 17,7 εκατομμύρια ευρώ έναντι 9,7 εκατομμυρίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Η επιβάρυνση οφειλόταν κυρίως στην απομείωση της αξίας περιουσιακών στοιχείων του ομίλου βάσει μελέτης ανεξάρτητου εκτιμητή.

Σε επίπεδο μητρικής, τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 12,39 εκατομμυρίων ευρώ έναντι κερδών 1,03 εκατομμυρίων κατά το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012.
Όπως αποδεικνύουν και νεότερα στοιχεία του ομίλου στα τέλη του 2018, η κατάσταση υπό την οποία λειτουργεί σήμερα βασίζεται σε οφειλές ύψους 14,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε προμηθευτές, εκ των οποίων τα 12,4 είναι προς το Δημόσιο, ζημιών 655 χιλιάδων ευρώ (με ταμειακά διαθέσιμα 488 χιλιάδων).

Μείωσης τζίρου, συνεχών reverse split με αρνητική επίδραση στους μετόχους μειοψηφίας, και αδυναμίας αναδιάρθρωσης δανείων (ενός από των οποίων χρησιμοποιήθηκε για την επέκταση του εμπορικού κέντρου Avenue) με τις πιστώτριες τράπεζες.

Αξιοσημείωτη είναι η καταγγελία της Eurobank περί δανειακής σύμβασης με τον όμιλο. Παρά την εν μέρει ανάκαμψη του ομίλου βάσει των παραπάνω.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, “δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη για την ανάκαμψη του.”