Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ – Νεκταρία Λαμπρινάκη

12 Οκτωβρίου 2022 15:07

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Ο μαστός καθρεπτίζει το σύμβολο της θηλυκότητας της γυναίκας. Σε κάθε γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, αυτομάτως ξεκινά να δημιουργείται μια πληγή, τόσο πνευματικά – συναισθηματικά όσο ταυτόχρονα και στο σώμα της, ειδικότερα όταν πρέπει να αντιμετωπίσει και το σοκ του ακρωτηριασμού της μαστεκτομής.
Η επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική σήμερα , με στόχο την αποκατάσταση της εικόνας του μαστού αποτελεί για τη σύγχρονη Ελληνίδα απαραίτητο και πολύ σημαντικό στάδιο της θεραπείας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς το μόνιμο έλλειμμα μετά την Ολική Μαστεκτομή και πως εκτός από το αισθητικό κομμάτι που έχει να αντιμετωπίσει η γυναικεία της φύση, πρέπει να διαχειριστεί και τα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν μετά από μια τέτοια χειρουργική επέμβαση.

Η επιλογή εξαρτάται από την ογκολογική επιβάρυνση της ασθενούς και επηρεάζεται από την κατάσταση των υγιών ιστών της περιοχής το είδος της μαστεκτομής, αν εχεί ήδη προηγηθεί ακτινοθεραπεία στο θωρακικό τοίχωμα ή αν πρέπει να ακολουθήσει συμπληρωματική θεραπεία μετά το χειρουργείο και σαφώς την επιθυμία της ασθενούς.
Σύμφωνα λοιπόν με την τεχνική αφαίρεσης μαστού που θα επιλεγεί (ειδικές Ογκοπλαστικές Μαστεκτομές), παρέχεται η δυνατότητα αποκατάστασης είτε άμεσα (σε ένα στάδιο), είτε λίγο απώτερα μετά λίγους μήνες (σε δυο χειρουργικούς χρόνους). Στόχος μας είναι να παρέχουμε στις ασθενείς μας και το αρτιότερο κοσμητικό αποτέλεσμα ώστε καθημερινά να νιώθουν αυτοπεποίθηση με την κάθε τους επιλογή.
Εξατομικευμένα για κάθε γυναίκα που θα υποβληθεί σε Μαστεκτομή, συστήνεται η καταλληλότερη χειρουργική τεχνική αποκατάστασης μαστού χρησιμοποιώντας διεγχειρητικά τα ειδικότερα πιο εξελιγμένα υλικά (σύγχρονα ενθέματα- τελευταίας γενιάς , διατατήρες ιστών, βιολογικά πλέγματα) ώστε να εξασφαλίσουμε κάθε μας ασθενή.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που εφαρμόζονται για την αποκατάσταση του μαστού σήμερα .
Επιλέγουμε εκείνη τη χειρουργική τεχνική που θα προσφέρει στην ασθενή, άμεση αποκατάσταση του μαστού μαζί με την μαστεκτομή, και μάλιστα σε ένα μοναδικό χειρουργικό χρόνο, όταν βέβαια αυτό είναι δυνατόν, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία ενός δεύτερου χειρουργείου.
Στη τεχνική που χρησιμοποιούμε συνήθως, μέσω μιας μικρής τομής της μαστεκτομής στο άνω έξω τεταρτημόριο ή στην υπομάστρια αύλακα, και χωρίς νέες τομές, τοποθετείται έτσι ένα μόνιμο ένθεμα σιλικόνης ταυτόχρονα με την μαστεκτομή. Τα ενθέματα τοποθετούνται πάνω ή κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ ανάλογα με την ασθενή. Η τάση σήμερα για πιο φυσικό αποτέλεσμα, είναι η τοποθέτηση ενθέματος πάνω από το μείζονα θωρακικό μυ, με ή χωρίς τη χρήση κάποιο ειδικού πλέγματος , όπου ογκολογικά και χειρουργικά βέβαια επιτρέπεται και ανάλογα τους επιβαρυντικούς παράγοντες (κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα), χωρίς να φέρνουμε την ασθενή αντιμέτωπη με πιθανές επιπλοκές οι οποίες μπορεί ακόμη και να καθυστερήσουν τις θεραπείες που πρόκειται να επακολουθήσουν μετά το χειρουργείο στο μαστό.
Χρησιμοποιώντας την πολυετή εμπειρία μας με το αντικείμενο, τη συνεργασία με Ιδρύματα του εξωτερικού και παράλληλα τις τελευταίες εξελίξεις της Πλαστικής Χειρουργικής προσπαθούμε για το πιο όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.
Όταν για ογκολογικούς λόγους χρειάζεται να αφαιρεθεί περισσότερο δέρμα από το θωρακικό τοίχωμα ή όπως ακόμη και σε πτωτικούς μαστούς, η αποκατάσταση συνήθως γίνεται με την χρήση διατατήρων δέρματος. Αυτό είναι ένα σακουλάκι σιλικόνης που τοποθετείται ανατομικά ανάμεσα στους δυο θωρακικούς μύες, κάτω από το δέρμα το οποίο στοχεύουμε να διαταθεί σταδιακά, και το οποίο φουσκώνουμε σιγά σιγά στο περιβάλλον του ιατρείου με φυσιολογικό ορό μέχρι να αποκτήσουμε τον όγκο μαστού που επιθυμούμε για το τελικό αποτέλεσμα. Με τον τρόπο αυτό οι ασθενείς αποφεύγουν το σοκ της απώλειας του μαστού και με μια μόνο επέμβαση, χωρίς επιπλέον νοσηλεία, έχουν το κέρδος της αποκατάστασης.

Συχνά μετά την αποκατάσταση του μαστού είναι απαραίτητη μια επέμβαση και στον άλλο μαστό (μείωση, ή μαστοπηξία, ή αύξηση) ώστε να αποκτήσουμε ένα συμμετρικό στήθος.
Αξίζει να αναφέρουμε εδώ για τις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτό ογκολογικά να διατηρήσουμε το σύμπλεγμα της θηλής – θηλαίας άλω, μέσω ειδικών χειρουργικών τεχνικών σε συνδυασμό με τη βοήθεια του ιατρικού τατουάζ σήμερα είναι εφικτή η δημιουργία μιας νέας θηλής με φυσικότητα συνήθως έξι μήνες μετά το αρχικό χειρουργείο και μάλιστα με τοπική αναισθησία.

Ολοένα και λιγότερο σήμερα χρησιμοποιούνται οι τεχνικές αποκατάστασης μαστού με τη χρήση του πλατύ ραχιαίου μυός ή του ορθού κοιλιακού μυός, κερδίζοντας συνεχώς το έδαφος στην σύγχρονη αποκατάσταση μαστού κατά γενικότερη επιστημονική ομοφωνία η χρήση ανατομικών εθεμάτων από ειδικότερο υλικό με λιγότερες επιπλοκές για την κάθε γυναίκα και φυσικότερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Σε συνεργασία με την Χειρουργό Μαστού, η ασθενής μπορεί να συζητήσει πριν την μαστεκτομή και αποφασίσουμε μαζί, την καταλληλότερη και πάνω από όλα ασφαλέστερη ογκολογικά χειρουργική τεχνική που πρόκειται να ακολουθήσει για ένα άρτιο και μόνιμο αποτέλεσμα.

Νεκταρία Λαμπρινάκη
Πλαστικός Χειρουργός, συνεργάτης Κέντρο Μαστού Αθηναϊκή Mediclinic
Μετεκπαιδευθείσα στις Βρυξέλλες Πανεπιστήμιο ULB
Άρτιον Κέντρο Πλαστικής Χειρουργικής

Στοιχεία Επικοινωνίας

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ - Νεκταρία Λαμπρινάκη