Η χλιδάτη ζωή του Ερντογάν: Κότερα, παλάτια και εξοχικά με τεχνητές παραλίες σε σχήμα ημισέληνου

16 Σεπτεμβρίου 2020 19:00

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, ένα από τα ιδιαίτερα πράγματα που έχει στην κατοχή του ο τούρκος πρόεδρος, είναι ένα πανάκριβο γιοτ, την ύπαρξη του οποίου καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου. Πρόκειται για γιοτ που ανήκε στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Το τουρκικό σκάφος Yakamoz, χρησιμοποιούνταν ως εκπαιδευτικό και βοηθητικό πλοίο μεταφοράς προσωπικού. Το πως έπεσε στα χέρια του Σουλτάνου χρησιμοποιώντας το για ταξίδια αναψυχής στη Μεσόγειο είναι ένα ερώτημα..

Το σκάφος έχει μήκος 50 μέτρα και μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητες έως και 28 κόμβους. Το γιοτ ανακαινίστηκε μετά τη μεταφορά του στον Ερντογάν αλλά δε φαίνεται να υπάρχουν διαθέσιμες στο κοινό φωτογραφίες του εσωτερικού του.

Το θερινό ανάκτορο

Την ίδια στιγμή, χτίζεται για τον Ερντογάν μία νέα καλοκαιρινή κατοικία στη μεσογειακή παραθεριστική πόλη της Μαρμαρίδας . Για να χτίσει το δεύτερο εξοχικό του παλάτι φέρεται ότι έχει ξοδέψει περίπου 58 εκατομμύρια δολάρια. Καθώς έχει 300 δωμάτια, spa, πισίνα και κινηματογράφο.Οι κατασκευές περιλαμβάνουν δύο αποβάθρες και τρεις τεχνητές παραλίες σε σχήμα ημισέληνου. Για τη δημιουργία των παραλιών χρειάστηκε να μεταφερθούν 120.000 τόνοι άμμου από την περιοχή Χηλή. O προϋπολογισμός μόνο για το κομμάτι των τεχνητών παραλιών είναι 30 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ). Το συνολικό κόστος του θερινού ανακτόρου παραμένει άγνωστο, με δημοσίευμα της τουρκικής sol να αναφέρει ότι το μόνο γνωστό κόστος είναι για τα air condition, ύψους 900.000 ευρώ περίπου.

Το Λευκό Παλάτι του Ερντογάν

Το Ak Saray, το νέο κτίριο, έξω από την Αγκυρα, που αποκαλείται και “Λευκό Σεράι” είναι το νέο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας. Έχει 1.000 δωμάτια και γραφεία τα οποία καταλαμβάνουν έκταση 40.000 τ.μ. Επίσης υπάρχουν αίθουσες εκδηλώσεων και χώροι φιλοξενίας επισήμων. Το γραφείο του Τούρκου Προέδρου, όπως σημειώνουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης θυμίζει το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Το γραφείο αυτό είναι αδιαπέραστο, με ειδικά τοιχώματα για να μην μπορεί κανείς να ακούει τις συνομιλίες, ακόμη και με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Το κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται σε μια τεράστια έκταση 300.000 τ.μ., η οποία αποψιλώθηκε για να κτιστεί το νέο προεδρρικό μέγαρο, και περιλαμβάνει κήπους μοναδικής ομορφιάς, λίμνες και άλλα παρόμοια. Το κόστος της κατασκευής του ξεπέρασε τα 250 εκατ. ευρώ.

Το τρίτο ανάκτορο

Την ίδια στιγμή, χτισμένο σε μια έκταση που ξεπερνά τα 32 στρέμματα, το ανάκτορο στο Αχλάτ θυμίζει το ανάκτορο του Σελτζούκου σουλτάνου Κομπάντ. Το κτίριο καλύπτει έκταση 8 στρεμμάτων, ενώ οι εξωτερικοί χώροι με τους κήπους θα εκτείνονταν σε μια περιοχή 30 στρεμμάτων. Στο ίδιο ακριβώς σημείο ο σουλτάνος Αλπ Αρσλάν είχε στήσει το αντίσκηνό του, προετοιμάζοντας τη νικηφόρο εκστρατεία επί των Βυζαντινών, με την οποία και εδραίωσε την κυριαρχία των Σελτζούκων στην Ανατολία, μετά τη μάχη του Ματζικέρτ το 1071.

Το άρθρο 299 που τιμωρεί οποιονδήποτε “πλήττει την εικόνα του προέδρου”

Όποιος τολμήσει να αναφερθεί στο όνομα του Ερντογάν με τρόπο που δεν αρέσει, αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νόμου. Για αυτόν τον λόγο, ο τούρκος πρόεδρος προχώρησε στο άρθρο 299 του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί οποιονδήποτε “πλήττει την εικόνα του προέδρου”, κατηγορία που επισείει ποινή μέχρι τεσσάρων ετών φυλάκισης.

Αρκεί να αναφερεθεί πως οι δικηγόροι του Τούρκου προέδρου έχουν μηνύσει 17.000 πολίτες με την κατηγορία της εξύβρισης και περισσότεροι από πέντε χιλιάδες έχουν καταδικαστεί.