Η συγκίνηση του Σωτήρη Τσιόδρα

21 Μαρτίου 2020 21:40

Σήμερα κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν μπόρεσε να κρύψει τι συγκίνησή του, με αφορμή ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, σε μια ερώτηση που του έγινε από ένα φίλο του γιατρό, ο οποίος τον ρώτησε: «Γιατί κάνετε τόση φασαρία για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, που έχουν, μάλιστα, χαμηλό προσδόκιμο ζωής;».

O  καθηγητής Λοιμωξιολογίας απάντησε, ιδιαίτερα συγκινημένος:

«Είναι ένας εχθρός που δεν σέβεται ηλικίες, μανάδες, πατεράδες, παππούδες και γιαγιάδες. Το θαύμα της ιατρικής επιστήμης εν έτει 2020 είναι ο αγώνας για την παράταση της ζωής ,τη διάσωση και επιβίωση των μανάδων, των πατεράδων, των γιαγιάδων και των παππούδων μας. Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε να έχουμε ταυτότητα».

Σημείωσε, εξάλλου, πως οι καπνιστές έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα και άρα περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον κορωνοϊό.

«Δεν θέλουμε να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία μας»
Ένα από τα κύρια σημεία διασποράς της νόσου θα είναι και οι νοσοκομειακές δομές της χώρας. Δεν πρέπει οι πολίτες να συρρέουν μαζικά στις νοσοκομειακές δομές της χώρας. Τα νοσοκομεία μας πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως χώρους ιερούς, ως γιατρούς της ζωής και όχι του θανάτου, καθώς δίνουν μια σκληρή μάχη.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, σε παγκόσμιο επίπεδο, τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει η ανάγκη να διαφυλάξουμε τις μάσκες υψηλής προστασίας. Μετά λύπης, διαπιστώνω επίσης πως το θέμα του κορωνοϊού περνάει σε επίπεδο αντιπαραθέσεων. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό.

«Δεν θέλουμε να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία μας, δεν θέλουμε εκατόμβες νεκρών», υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Για την κατάσταση σε Ιταλία και Ισπανία
Ο καθηγήτης Τσιόδρας τόνισε πως η Ελλάδα έχει κατορθώσει να κερδίσει «πολύ σημαντικό χρόνο», με φόντο τα μέτρα αποτροπής για την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού, αντιπαραβάλλοντας τα όσα δραματικά συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα σε Ιταλία και Ισπανία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην Ιταλία πριν από 24 ημέρες είχαμε μόλις 10 νεκρούς και περισσότερα από 300 κρούσματα, ενώ πλέον σήμερα, έχουμε πάνω από 4.000 νεκρούς.

Παράλληλα, περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην Ισπανία, λέγοντας ότι οι γιατροί πλέον πραγματοποιούν διαλογή ασθενών που είναι να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ, επιλέγοντας ασθενείς με προσδόκιμο ζωής μεγαλύτερο από δύο χρόνια.

Υπό τα δεδομένα αυτά, απηύθυνε εκ νέου δραματική έκκληση προς τους πολίτες να σταματήσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, τις πολυάριθμες συναθροίσεις και να αποφύγουν πάση θυσία οποιαδήποτε εσωτερική μετακίνηση σε περιοχές της επαρχίας, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοϊού.

Για το θέμα της ανοσίας στον κορωνοϊό
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανοσίας, ο Σωτήρης Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι ανοσία έχουν μόνον οι ασθενείς που έχουν λάβει εξιτήριο και πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχουν και οι υπόλοιποι.

«Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος. Να μην επενδύουμε στο φόβο», επισήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Πηγή:cnn.gr