Η θεραπεία του Καρκίνου του Μαστού για μια Σύγχρονη Γυναίκα – Μαρία Ν. Πιπέρη

9 Μαΐου 2022 16:51

Η θεραπεία του Καρκίνου του Μαστού για μια Σύγχρονη Γυναίκα

O καρκίνος του μαστού αφορά μία στις οκτώ γυναίκες. Λόγω της ευαισθητοποίησης αλλά και του προληπτικού ελέγχου ολοένα και περισσότερες νέες γυναίκες διαγιγνώσκονται με αρχόμενη νόσο. Οι περισσότερες δε σύγχρονες γυναίκες είναι εργαζόμενες με πολλαπλούς ρόλους και υποχρεώσεις.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι: Άραγε μπορούμε να εργαζόμαστε κατά την αντικαρκινική μας θεραπεία;

Το αν θα εργαστείτε κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι μια πολύ προσωπική απόφαση που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η οικονομική και εργασιακή κατάσταση, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε τις θεραπείες και τις παρενέργειές τους, τις προτιμήσεις σας για το απόρρητο και, ίσως, την επιθυμία να διατηρήσετε ή όχι την καθημερινή σας ρουτίνα.

Η πραγματοποίηση της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια των διακοπών ή όταν έχετε προγραμματίσει διακοπές μπορεί επίσης να είναι δύσκολη. Πρέπει να ακυρώσετε τις οικογενειακές διακοπές που σχεδιάζατε πριν από μήνες, ακόμη και πριν τη διάγνωση; Πρέπει να προγραμματίσετε ραντεβού γύρω από οικογενειακές συγκεντρώσεις και γιορτές;

Πριν αποφασίσετε να πάρετε ιατρική άδεια, να ακυρώσετε οποιοδήποτε σχέδιο ή να μην κάνετε νέα σχέδια, μιλήστε με το γιατρό σας. Ίσως μπορέσετε να αναβάλετε την έναρξη της θεραπείας σας ή να προσαρμόσετε το πρόγραμμα θεραπείας σας, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε ή να έχετε την ελευθερία να απολαύσετε τον ελεύθερο χρόνο σας, με ασφάλεια.

Στην περίπτωση που λαμβάνεται μέρος σε κλινική μελέτη, το πρόγραμμα της θεραπείας σας μπορεί να είναι κάπως άκαμπτο.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι για τα περισσότερα σχήματα ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού, το πρόγραμμα της ακτινοβολίας σας θα είναι συνήθως 5 ημέρες την εβδομάδα για 5 έως 7 εβδομάδες και τα ραντεβού είναι γενικά σύντομα. Τα κέντρα ακτινοθεραπείας λειτουργούν αποτελεσματικά, έτσι ώστε η διαδικασία να διαρκεί μόνο 15 έως 30 λεπτά. Πολλά κέντρα ανοίγουν νωρίς και κλείνουν αργά για να βοηθήσουν τις ασθενείς να εντάξουν τις θεραπείες στην καθημερινή τους ρουτίνα. Η ακτινοβολία γενικά δεν θα επηρεάσει την ικανότητά σας να εργαστείτε: οι περισσότερες γυναίκες έχουν μόνο ήπια κόπωση.
Η κόπωση είναι μια παρενέργεια της ακτινοθεραπείας του καρκίνου του μαστού που παρατηρείται στο 20% των ασθενών. Πρόσφατα δε δεδομένα την έχουν συσχετίσει μόνον με την προχωρημένη ηλικία.
Ωστόσο, συνεργασία μου με νέες γυναίκες, που έχουν ένα εξοντωτικό καθημερινό πρόγραμμα, και μέσα σε αυτό προσπαθούν να στριμώξουν και το ραντεβού της ακτινοθεραπείας, έχει δείξει ότι, αυτές είναι οι γυναίκες που έχουν κατά κανόνα πιο έντονη καταβολή.

Για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας, μόλις ξεκινήσετε τη θεραπεία σας, είναι απαραίτητο να τηρείτε ένα συνεχές πρόγραμμα. Αντί να διακόψετε τη θεραπεία σας, είναι καλύτερα να αναβάλετε την έναρξη της θεραπείας σας εάν έχετε σχέδια διακοπών. Αλλά αν υπάρχουν διακοπές ή έχετε προγραμματίσει ένα ταξίδι το Σαββατοκύριακο, έχετε κάποιες επιλογές.

Συζητήστε με τον ακτινοθεραπευτή ογκολόγο σας σχετικά με το να παραλείψετε μια ημέρα και να την ολοκληρώσετε στο τέλος του προγράμματος θεραπείας σας, να προγραμματίσετε μια συνεδρία νωρίς την Παρασκευή ακολουθούμενη από μια αργά τη Δευτέρα ή να κάνετε δύο θεραπείες σε μια μέρα και να παραλείψετε μια μέρα.
Ακόμη, υπάρχει πλέον η δυνατότητα εφαρμογής εξαιρετικά σύντομων σχημάτων ακτινοθεραπείας που ολοκληρώνονται ακόμη και σε πέντε θεραπείες.

Μιλήστε με τον θεράποντα ογκολόγο σας, πρέπει όλοι να αισθάνονται καλά μέσα σε μια θεραπεία.

 

Μαρία Ν. Πιπέρη MD, PhD

Ακτινολόγος Ογκολόγος, Αναπληρωτής Διευθύντρια
Iatropolis, Tomotherapy Cyberknife

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Η θεραπεία του Καρκίνου του Μαστού για μια Σύγχρονη Γυναίκα - Μαρία Ν. Πιπέρη