Ινδονησία: 426 οι νεκροί από το τσουνάμι

28 Δεκεμβρίου 2018 17:23

Το τσουνάμι που έπληξε την Ινδονησία το Σαββατοκύριακο προκάλεσε 426 θανάτους, σύμφωνα με αναθεωρημένο προς τα κάτω απολογισμό των αρχών.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 430 νεκρούς και η σύγχυση αποδόθηκε στο γεγονός ότι οι θάνατοι καταμετρήθηκαν χωριστά στις διάφορες επαρχίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν διπλοεγγραφές. Περίπου είκοσι άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Αντίθετα, οι αρχές διπλασίασαν στους 40.000 τον επίσημο αριθμό των εκτοπισμένων και κάνουν λόγο για 7.202 τραυματίες, αριθμός που είναι επίσης πολύ αυξημένος σε σχέση με τον προηγούμενο απολογισμό (1.495).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το τσουνάμι προκλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο στενό του Σοντ που χωρίζει τα νησιά Σουμάτρα και Ιάβα, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στην ακτή.

Σύμφωνα με ειδικούς, η τραγωδία αυτή ήταν συνέπεια μέτριας έκρηξης του Ανάκ Κρακατόα, του «παιδιού» του μυθικού ηφαιστείου Κρακατόα, η οποία προκάλεσε υποθαλάσσια κατολίσθηση ενός τμήματος του ηφαιστείου και τη μετατόπιση όγκων νερού.

Η Ινδονησία αύξησε το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο, η επανάληψη της δραστηριότητας του οποίου θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο φονικό κύμα.

Σχεδόν 1.300 κατοικίες καταστράφηκαν από το τσουνάμι.