Έχεις αϋπνίες; Η επιστήμη σού λύνει τις απορίες – ποια βιταμίνη σου λείπει & σε ποιες τροφές θα τη βρεις

14 Ιουνίου 2019 18:30

Πώς τα πας με τον ύπνο; Όλα καλά, όλα ανθηρά; Η ποιότητα του (ύπνου) ενδέχεται να καθορίζεται κληρονομικά υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λοζάνης μετά από έρευνες που πραγματοποίησαν.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η βιταμίνη Α παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου, ενώ είναι γνωστό ότι είναι εξίσου σημαντική και για τη λειτουργία του εγκεφάλου, κυρίως σε ότι αφορά την όραση, αλλά και για ορισμένες ασθένειες του νευρικού συστήματος, όπως η σχιζοφρένεια, το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες κατέγραψαν τα κύματα δέλτα, τη φάση του βαθιού ύπνου καταλήγοντας στο ότι στους ανθρώπους τα κύματα δέλτα μειώνονται με την ηλικία, γεγονός που εξηγεί γιατί τα παιδιά κοιμούνται βαθιά ενώ οι ηλικιωμένοι συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο τους.

TIP

Βιταμίνη Α βρίσκουμε σε πολλά τρόφιμα. Η ηλικία, όμως παίζει καθοριστικό ρόλο.

Σημαντικές πηγές βιταμίνης Α είναι το συκώτι, το μουρουνέλαιο, ο κρόκος του αυγού, το βούτυρο, η εμπλουτισμένη μαργαρίνη, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σημαντικές πηγές β-καροτένιου είναι φρούτα και λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, η κολοκύθα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η γλυκιά κόκκινη πιπεριά, το μάνγκο και το πεπόνι.

bigstock Cantaloupe Or Charentais Melon 147789227

Συστάσεις

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), οι τιμές αναφοράς πρόσληψης του πληθυσμού σχετικά με τη βιταμίνη Α διαφοροποιούνται ανάλογα με την ομάδα πληθυσμού ως εξής:

– Βρέφη (7-11 μηνών) και παιδιά: 250-750 μg RE ανά ημέρα

– Ενήλικες: 750 μg RE ανά ημέρα για τους άνδρες και 650 μg RE ανά ημέρα για τις γυναίκες

– Έγκυοι & θηλάζουσες: 700 και 1300 μg RE ανά ημέρα αντίστοιχα

Ενδεικτικά, μία ολόκληρη γλυκοπατάτα παρέχει 1.403 μg RE, μερίδα 90 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι 6.582 μg RE, μισό φλιτζάνι σπανάκι 573 μg RE και μισό φλιτζάνι καρότα 459 μg RE.