Ιός του Δυτικού Νείλου: αυξήθηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα

Συντάκτης: Newsroom

4 Αυγούστου 2022 07:30

Ιός του Δυτικού Νείλου: αυξήθηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα

Στα 25 φτάνουν τα περιστατικά λοίμωξης λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου που έχουν καταγραφεί συνολικά φέτος. Αυξήθηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα.

Τα εν λόγω περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίζονται σε Μακεδονία και Θεσσαλία. Μέχρι στιγμής αυξήθηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega.

Παρά το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε. Όταν την προηγούμενη ήταν μόλις 13, εξακολουθεί να μην προκαλείται ανησυχία.

Οι νοσηλείες

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εννέα άτομα νοσηλεύονται με επιπλοκές της λοίμωξης. Εκ των οποίων πέντε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Παράλληλα άλλοι 12 ασθενείς έχουν ήδη λάβει εξιτήριο, με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ να επισημαίνουν το ιδιαιτέρως θετικό στοιχείο ότι εφέτος δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος εξαιτίας της λοίμωξης από τον ιό.

Οι εκδηλώσεις

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από τους 25 ασθενείς, οι 19 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Όπως εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση.  Συγκεκριμένα έξι είχαν ήπιες εκδηλώσεις, όπως εμπύρετο νόσημα, ή δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 73 έτη (εύρος: 38 – 85 ετών)

Βάση των αποτελεσμάτων της οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που χρειάζεται νοσηλεία, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Η γεωγραφία

Τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Και στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ημαθίας, Κιλκίς και Χαλκιδικής.

Όπως αναφέρει το ECDC, κρούσματα καταγράφονται στην Ιταλία, τη Σλοβακία και τη Σερβία.