Ιράν: Καλλιτέχνες υπογράφουν επιστολή υποστήριξης στον ιρανικό λαό

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

13 Δεκεμβρίου 2022 12:10

Εκπρόσωποι των τεχνών σε όλο τον κόσμο, από μουσικούς, όπως ο Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd, ηθοποιoύς, όπως ο Γουίλεμ Νταφόε και καλλιτέχνες των οποίων τα έργα έχουν εκτεθεί σε ιδρύματα όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, υπογράφουν ανοιχτή επιστολή, με την οποία εκφράζουν την υποστήριξη τους στον λαό του Ιράν και καταγγέλλουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Η επιστολή συντάχθηκε από ανώνυμη ομάδα μετά τις βίαιες καταστολές διαδηλώσεων με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμίνι, 22χρονης γυναίκας που πέθανε υπό την κράτηση της Aστυνομίας Hθικής, αφού συνελήφθη επειδή δεν φορούσε σωστά χιτζάμπ.

«Αυτό που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία ενάντια στο υποχρεωτικό χιτζάμπ και δεκαετίες συστημικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετατράπηκε τώρα στο κίνημα ‘Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία’, που απαιτεί το τέλος της θεοκρατικής διακυβέρνησης από ένα μη εκλεγμένο κληρικό σύστημα στο Ιράν», αναφέρεται στην επιστολή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Εμείς, καλλιτέχνες, συγγραφείς, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες του πολιτισμού από διάφορους κλάδους και διάφορες χώρες, υποστηρίζουμε το κάλεσμα των Ιρανών συναδέλφων μας να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους ενάντια στο καταπιεστικό και δεσποτικό ισλαμικό κράτος στο Ιράν» επισημαίνεται.

Ανάμεσα στα δεκάδες μεγάλα ονόματα που υπέγραψαν την επιστολή, είναι ο μουσικός και καλλιτέχνης Μπράιαν Ίνο, η φωτογράφος Σίντι Σέρμαν και η καλλιτέχνης της performance art, Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

Οι καλλιτέχνες υπόσχονται επίσης να «δημιουργήσουν δίκτυα υποστήριξης για τους αντιφρονούντες και αυτούς που «στοχοποιούνται» από το καθεστώς στο Ιράν.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως οι Αρχές του Ιράν προχώρησαν στη δεύτερη εκτέλεση που συνδέεται με τις διαδηλώσεις, οι οποίες συνταράσσουν τη χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με το Mizan online, πρακτορείο ειδήσεων προσκείμενο στο δικαστικό σύστημα.

«Ο Ματζιντρεζά Ραχναβάρντ, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο την 29η Νοεμβρίου για τη δολοφονία με μαχαίρι τη 17η Νοεμβρίου δυο μελών των δυνάμεων ασφαλείας και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων», εκτελέστηκε δημόσια στη Ματσχάντ, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Συνελήφθη τη 19η Νοεμβρίου, καθώς προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα, σύμφωνα με το Mizan online.