Θανάσης Τσαλταμπάσης: Παντρεύτηκε την Αγοραστή Αρβανίτη
Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης παντρεύτηκε την αγαπημένη του, Αγοραστή Αρβανίτη. Το ζευγάρι αντάλλαξε όρκους αγάπης, στο Κορωπί, λίγους μήνες μετά τη γέννηση της κόρης του. Καθώς και οι δύο κρατούν χαμηλό […]
Δημήτρης Λάλος – Μαριλίτα Λαμπροπούλου: Για πρώτη φορά μαζί στο θέατρο μετά τον Σασμό και τις φήμες για σχέση
Μαριλίτα Λαμπροπούλου και Δημήτρης Λάλος συναντήθηκαν το βράδυ της Κυριακής 6 Οκτωβρίου θεατρικά για πρώτη φορά στην σκηνή του Ηρωδείου, με αφορμή την παράσταση «Ζωρζ & Φρέντρικ: Ποιητές του […]
Ιωάννα Τούνη: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι της στο Λονδίνο
Ένα solo ταξίδι με την παρέα της αποφάσισε να κάνει η Ιωάννα Τούνη, χωρίς τον σύντροφό της, Δημήτρη Αλεξάνδρου και τον γιο τους, Πάρη. Η γνωστή influencer που λατρεύει τα […]
Στο μακρινό 2020 κι ενώ όλος ο κόσμος άρχισε να κλείνεται στα σπίτια του λόγω της πανδημίας, ο ομογενής επιχειρηματίας, Ιβάν Σαββίδης, έφευγε ξαφνικά από την Ελλάδα.
Πολλοί σκέφτηκαν ότι η επιστροφή στην πατρίδα του, στον τόπο που μεγάλωσε και μεγαλούργησε επιχειρηματικά, το Ροστόφ, ήταν προσωρινή.
Όμως, ο Ιβάν Σαββίδης για 4 και πλέον χρόνια προτίμησε την «ντάτσια» του και δεν πάτησε το πόδι του ξανά στην Ελλάδα, μέχρι το φετινό καλοκαίρι.
Αφήνοντας πίσω του μια σειρά από μεγάλες business, και φυσικά τον ΠΑΟΚ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σκέφτηκαν: «Μα πώς θα διοικεί από το Ροστόφ; Με τηλεδιάσκεψη δεν μπορούν να διοικηθούν τόσες επιχειρήσεις;»
Πράγματι η ξαφνική φυγή του στη Ρωσία πυροδότησε πλήθος σεναρίων. Ότι εγκαταλείπει οριστικά την Ελλάδα και θα αρχίσει να πουλάει τις επιχειρήσεις του. Ότι είναι κυνηγημένος στη Δύση εξαιτίας των κυρώσεων προς της Ρωσία λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.
Ακόμη και για προβλήματα υγείας που τον κράτησαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έκαναν λόγο πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη Θεσσαλονίκη.
Η εμφάνισή του πάνω σε ένα άλογο κρατώντας το κύπελλο του πρωταθλητή Ελλάδας ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρό, προκάλεσε έκπληξη. Ηταν στις αρχές του καλοκαιριού όταν φωτογραφίες από το Ροστόφ έδειχναν έναν εντελώς αλλαγμένο Ιβάν Σαββίδη.
Αδυνατισμένο, με λευκή μεγάλη γενειάδα «έδειχνε περισσότερο με αναχωρητή, παρά με ενεργό επιχειρηματία», όπως είπε κάποιος που γνώρισε τον… Ιβάν τον τρομερό στο παρελθόν.
Και ήταν μόνον η αρχή της επανεμφάνισής του αφού στις αρχές Αυγούστου ήρθε στην Ελλάδα μετά από 4 και πλέον χρόνια. Η φωτογραφία με τον άλλοτε στενό του συνεργάτη, Μάκη Γκαγκάτση, σήμερα πρόεδρο της ΕΠΟ, ξανάβαλε φωτιά στα σενάρια για το μέλλον του Ιβάν Σαββίδη και των επιχειρήσεών του.
Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ, όμως, χθες συναντήθηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια με τον Ρασβάν Λουτσέσκου, τον προπονητή που χάρισε δύο φορές το πρωτάθλημα στον Δικέφαλο του Βορρά.
Οι φωτογραφίες όλο χαμόγελα των δύο ανδρών οι οποίοι σίγουρα είχαν να πουν πολλά διά ζώσης. Αλλωστε πέντε χρόνια κοινής παρουσίας για τους δύο ανθρώπους που άλλαξαν το ριζικό του ΠΑΟΚ είναι πολλά.
Ενας καλός παρατηρητής θα διαπιστώσει ότι ο Ιβάν Σαββίδης έχει αλλάξει πολύ από την εποχή που βρισκόταν μόνιμα στην Ελλάδα.
Δείχνει γηρασμένος, πολύ αδυνατισμένος και η μακριά λευκή γενειάδα του τον μεγαλώνει… τουλάχιστον 10 χρόνια.
Αλλωστε είναι μόλις 65 ετών, όμως, οι φωτογραφίες που έβγαλε τόσο με τον Λουτσέσκου όσο και με τον Γκαγκάτση, δείχνουν έναν Ιβάν που δεν είχαμε δει ποτέ άλλοτε έτσι.
Τα χαμόγελα βεβαίως περίσσευαν, ο ΠΑΟΚ πάει καλά και ο ηγέτης της ομάδας έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος.
Όμως, η παρατεταμένη απουσία του από την Ελλάδα καθώς και η εικόνα του «γηρασμένου αναχωρητή», όπως είπε κάποιος που είδε τις τελευταίες φωτογραφίες, φουντώνουν τα σενάρια για το τι σκέφτεται να κάνει ο Ιβάν Σαββίδης.
Θα φύγει ξανά για το Ροστόκ και θα γυρίσει ξανά μετά από χρόνια; Θα συνεχίσει να διοικεί εκ του μακρόθεν μια σειρά από εταιρείες που έχουν ανάγκη έναν στιβαρό ηγέτη για να πάνε μπροστά;
Πήρε την απόφαση να αποσυρθεί ή τελικά θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο και θα επιστρέψει δυναμικός και αποφασιστικός, όπως ήταν σε όλα τα χρόνια της επιχειρηματικής του καριέρας;
Αλλωστε, και κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής του, στο Πόρτο Καρράς κατά κύριο λόγο, δεν είχε πολλές επαφές που θα έδειχναν την επάνοδό του στα επιχειρηματικά δρώμενα.
Οι συναντήσεις του ήταν περιορισμένες και μόνο με στενούς συγγενείς και συνεργάτες, χωρίς ποτέ να δημοσιοποιηθεί κάτι ή να διαρρεύσει οτιδήποτε.
Όμως, τα μέτωπα είναι πολλά και ανοικτά. Όχι μόνο ο ΠΑΟΚ βεβαίως αλλά και σε μια σειρά από επιχειρήσεις που έχουν χιλιάδες εργαζόμενους.
Για παράδειγμα εδώ και μήνες το Open, ο τηλεοπτικός σταθμός που έφτιαξε από το μηδέν ο Ιβάν Σαββίδης, δαπανώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται στη δίνη φημών ότι πωλείται.
Αυτές οι φήμες έφεραν πότε τον Βαγγέλη Μαρινάκη, μαζί με άλλους καναλάρχες να αγοράζουν το κανάλι, πότε πρόταση του Μάριου Ηλιόπουλου να γίνει αυτός ιδιοκτήτης.
Το θέμα παραμένει στάσιμο, αν και όλοι είναι πεπεισμένοι ότι «ο Ιβάν πουλάει ζητώντας 50 – 70 εκατ. ευρώ.»
Ένα άλλο ανοικτό μέτωπο παραμένει ο Οργανισμός Λιιμένος Θεσσαλονίκης, όπου ο ρωσοπόντιος ομογενής είναι μεγαλομέτοχος. Επενδύσεις εκατομμυρίων έχουν παραμείνει στα χαρτιά εδώ και μια τριετία ενώ πάντα στο προσκήνιο είναι οι φήμες ότι ενδιαφερόμενος για το λιμάνι (και γιατί όχι και για τον ΠΑΟΚ) είναι ο Τέλης Μυστακίδης, ο έλληνας πολυεκατομμυριούχος.
Αλλωστε, τα σενάρια για αποχώρηση του Ιβάν Σαββίδη από εμβληματικές επενδύσεις του στην Ελλάδα, ενισχύουν φήμες ότι δεν μπορεί να μεταφέρει χρήματα από τη Ρωσία, λόγω και του εμπάργκο και γενικώς επικρατεί μια οικονομική δυστοκία, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Ιβάν Σαββίδης είναι άλλωστε στη λίστα με τους Ρώσους ολιγάρχες που για την Ουκρανία και τη Δύση υπηρετούν τον Πούτιν, επομένως βρίσκονται υπό παρακολούθηση.
Μην ξεχνάμε επίσης ότι ο Ιβάν Σαββίδης έχει στο χαρτοφυλάκιό του μια σειρά από εταιρείες όπως το Πόρτο Καρράς, το Μακεδονία Παλλάς, το παλιό Ξενία στο Παλιούρι, πλήθος ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, τη Σουρωτή κλπ.
Τι μέλλει γενέσθαι κανείς δεν γνωρίζει και πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν.
Από τη μια χαίρονται που ο Ιβάν Σαββίδης δηλώνει «παρών» και στην Ελλάδα πλέον, έστω και μέσω φωτογραφιών, κι από την άλλη ανησυχούν για την αλλαγμένη εικόνα του άλλοτε Ιβάν του Τρομερού.