Σηκωτό έβγαλαν τον Julian Assange απ’ την πρεσβεία του Ισημερινού – βίντεο

Δημοσιεύθηκε: 11/04/2019 16:39

Σκάνδαλο Wikileaks. Ποιοι το θυμάστε; Όλοι, φανταζόμαστε. Ο  ιδρυτής του, λοιπόν, Julian Paul Αssange, όπως είναι το πλήρες του όνομα, συνελήφθη κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ για την έκδοσή του.  Πρόσχημα το σκάνδαλο των υπεράκτιων εταιρειών για τα INAPapers.

Πού ακριβώς έγινε η σύλληψη; Στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου είχε βρει άσυλο απ’ το 2012. Του αφαιρέθηκε μάλιστα η υπηκοότητα της χώρας, γεγονός που οδήγησε στην εκδίωξή του από την πρεσβεία. Το ενδιαφέρον, ότι με το που εμφανίστηκε στα σκαλοπάτια στην είσοδο της πρεσβείας, οι αστυνομικές Αρχές τον έβγαλαν σηκωτό και προχώρησαν στη σύλληψη.

Άσυλο στην πρεσβεία

Ο Αssange είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό. Επίσης, από τις ΗΠΑ, όπου του έχει ασκηθεί δίωξη για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο στο Westminster το συντομότερο δυνατόν.  «Η σύλληψη του Ασάνζ είναι παράνομη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», απαντά ο ιστότοπος Wikileaks σύμφωνα με τον βρετανικό δίκτυο του ΒΒC. Από την άλλη πλευρά,  «η χορήγηση της υπηκοότητας του Ισημερινού ήρθη με εισήγηση του υπουργείου Εξωτερικών, μετά την διαπίστωση πλήθους ανωμαλιών της διαδικασίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού.

Σε συνεργασία με τις ΗΠΑ η σύλληψη

Eκ των δικηγόρων του, υποστηρίζεται ότι η σύλληψή του έχει να κάνει με το αίτημα έκδοσή του στις ΗΠΑ.  Από την άλλη, Η Σκότλαντ Γιαρντ επιβεβαίωσε ότι συνελήφθη έπειτα από αίτημα έκδοσης που υπέβαλαν οι ΗΠΑ. Εδώ να θυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει δίωξη σε βάρος του ιδρυτή του ενοχλητικού ιστότοπου «Wikileaks» για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.

Το ακόλουθο βίντεο είναι χαρακτηριστικό του τρόπου που συνελήφθη.

 

WATCH: Julian Assange is CARRIED out of the Ecuadorian Embassy

WATCH: Moment Julian Assange is CARRIED out of the Embassy of Ecuador, London in London.Courtesy: Ruptly.

Gepostet von RT UK am Donnerstag, 11. April 2019

Όπως και να το δεις… είναι INNOSTAT