Καλώς ήρθατε στον κόσμο των ΜΑΤΡΙΧ ψηφιακών αρθροπλαστικών.

19 Δεκεμβρίου 2023 11:41

Ο κόσμος της ψηφιακής πραγματικότητας μας έδωσε στην ορθοπαιδική την δυνατότητα δημιουργίας μιας δεξαμενής πληροφοριών σχετικά με τη λειτουργία των αρθρώσεων μας , την ποιότητα των οστών μας και την ύπαρξη πιθανών βλαβών .

Οι MATRIX αρθροπλαστικές είναι η πιο πρόσφατη τεχνολογική εξέλιξη στις ολικές αρθροπλαστικές , γόνατος και ισχίου . Εκτελούνται με ψηφιακή απεικόνιση της πάσχουσας άρθρωσης , περνούν στο οπτικό πεδίο του χειρουργού μέσα από ειδικά γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας και εναρμονίζονται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον στο χειρουργείο, εξαλείφοντας το ανθρώπινο λάθος και προσφέροντας άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα εξατομικευμένο ανά ασθενή.

Με ειδικούς αισθητήρες κίνησης , ο χειρουργός είναι το “ρομπότ” που εκτελεί με ακρίβεια την επέμβαση . Αποτελούν μετεξέλιξη των λογισμικών που χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα ρομποτικά συστήματα και χρησιμοποιούν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας . Καθόλου τυχαίο το ότι ονομάστηκαν MATRIX οι αρθροπλαστικές αυτού του είδους , γιατί είναι πραγματικά τεχνικές του μέλλοντος και θα επικρατήσουν ως οι πιο σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Άλλωστε ο ασθενής πρέπει να εμπιστεύεται την εμπειρία του χειρουργού που επιλέγει και την επιστημονική του κατάρτιση . Πρέπει να είναι σίγουρος για το είδος της επέμβασης στο οποίο θα υποβληθεί και να λαμβάνει τον αντίστοιχο ενημερωτικό φάκελο πιστοποίησης.

Στην κλινική μας ο ασθενής ενημερώνεται για την ποιότητα του μοσχεύματος , την συμβατότητά του σε τυχόν αλλεργίες και τον απομαγνητισμένο χαρακτήρα του. Έτσι δεν προβληματίζονται ασθενείς που λόγω άλλων συνοδών παθήσεων πρέπει να υποβάλλονται σε μαγνητικές τομογραφίες (τα υλικά είναι απομαγνητισμένα) , φέρουν βηματοδότη ή έχουν σημαντικά θέματα υγείας. Το προθετικό υλικό οι ασθενείς το ξεχνούν, γιατί σύντομα αποτελεί φυσικό κομμάτι του σώματος τους. Ούτε ράμματα δεν υπάρχουν για να κοπούν. Μια μικρή τομή με πλαστική συρραφή που δεν εμποδίζει σε τίποτα.

Ο χειρουργός λαμβάνει γνώσεις με υπερβολικά γρήγορο ρυθμό στο μυαλό του , τις αξιοποιεί χειρουργικά κατά τη διάρκεια της επέμβασης και σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας εντυπωσιάζει με την ακρίβεια και την ταχύτητα της χειρουργικής εκτέλεσης. Μέσα σε 30 ή 40 λεπτά έχει διορθώσει κάθε βλάβη στην άρθρωση και έχει δώσει στον ασθενή ένα οστό ποιοτικότερο από το βιολογικό του.

Τίποτα δεν μπορεί να πάει λάθος όταν η ψηφιακή εικόνα του οστού ταυτιστεί με την δική μας άρθρωση χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο γόνατος ή ισχίου που θα λειτουργεί καλύτερα από το βιολογικό μας για τουλάχιστον 30 χρόνια.

Χάρη στους μοναδικούς αλγόριθμους βασισμένους στην τεχνητή νοημοσύνη, μια απλή κάμερα εγκατεστημένη σε «έξυπνα γυαλιά» μπορεί να δράσει κάτω από το δέρμα, να εντοπίσει αντικείμενα σε τρισδιάστατο χώρο με ακρίβεια χιλιοστού, να τα ανασυνθέσει σε τρισδιάστατο εικονικό μοντέλο οστών και να τα ευθυγραμμίσει με το πραγματικό οστό.

Έχουμε μέσα μας κάτι πραγματικά δικό μας , ελαφρύ , δυνατό , ευέλικτο.

Δεν θα ανησυχήσουμε ποτέ για το αν τοποθετήθηκε σωστά , για το αν λειτουργεί σωστά , για το αν υποστηρίζει την βάδισή μας, την άσκηση μας, την χειρωνακτική μας κόπωση .

Τα βασικά στοιχεία που εγγυάται η MATRIX επέμβαση είναι :

30-40 λεπτά χειρουργικός χρόνος

Εξατομικευμένο χειρουργικό πλάνο

Εξατομικευμένο υλικό

Μακροβιωσιμότητα προθετικού υλικού (30 χρόνια)

Αναίμακτη επέμβαση

Άμεση κινητοποίηση

Ελάχιστη παραμονή για νοσηλεία (πρωτόκολλο ημερήσιας ανάρρωσης )

Χρήση απλών ,καθημερινών φαρμάκων

Εκμηδένιση μετεγχειρητικού άλγους

Δεν στρεσάρεται το σώμα , το μέλος και η άρθρωση.

***Ενδείκνυται σε ασθενείς με καρδιολογικά και πνευμονολογικά νοσήματα , σε ασθενείς ιδιαίτερα αυξημένου βάρους και σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας .

Η τεχνική ΜΑΤΡΙΧ είναι τεχνική που θα ακολουθήσουν όλοι οι χειρουργοί για τις επόμενες δεκαετίες τουλάχιστον.

Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης
Ορθοπεδικός, Χειρούργος

Διευθυντής Κλινικής Ρομποτικής γόνατος και ισχίου Metropolitan General

Στοιχεία Επικοινωνίας

Καλώς ήρθατε στον κόσμο των ΜΑΤΡΙΧ ψηφιακών αρθροπλαστικών.