Καρκίνος μαστού: Όλα εξαρτώνται από την σωστή πρόληψη – Γιάννης Π. Φύσσας MDPhD Ειδικός μαστολόγος-Χειρουργός μαστών

12 Οκτωβρίου 2021 16:42

Ο καρκίνος του μαστού ανήκει στις μορφές καρκίνου που γιατρεύονται σήμερα. Το 85% των γυναικών με καρκίνο μαστού θεραπεύονται οριστικά και το ποσοστό αυτό συνεχώς βελτιώνεται. Βασική προϋπόθεση; O προληπτικός έλεγχος! Μπορούμε να διαγνώσουμε έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού και πώς; Για το θέμα αυτό μιλά στο Ciao magazine ο γνωστός μαστολόγος Ιωάννης Φύσσας.

Πού οφείλεται σήμερα ο καρκίνος του μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μια απλή αρρώστια. Δεν οφείλεται σε μόνο μια αιτία που αν την αποφύγουμε θα γλιτώσουμε κι από τον καρκίνο. Για να τον πάθουμε πρέπει να συμπέσουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου όπως είναι η κληρονομικότητα, οι πυκνοί μαστοί, η κατάχρηση οιστρογόνων, η παχυσαρκία, το αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή, η συχνή επαφή με καρκινογόνες ουσίες (χημικά, βαφές, συντηρητικά, κατεργασμένες τροφές), ιονίζουσες ακτινοβολίες, διάφορες προκαρκινικές παθήσεις των μαστών (ατυπίες, θηλώματα) αλλά και η κακή σωματική και ψυχολογική κατάσταση όπως μια παρατεταμένη μεγάλη στεναχώρια και ένα τοξικό στρες.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού;

Δεν μπορούμε να τον προλάβουμε. Μπορούμε μόνο να μειώσουμε την πιθανότητα να τον πάθουμε, αποφεύγοντας τους παράγοντες κινδύνου που είπαμε και υιοθετώντας ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Να τρώμε υγιεινά, να μειώσουμε το οινόπνευμα, να μην παίρνουμε ορμόνες χωρίς σοβαρό λόγο, να μη χρησιμοποιούμε ανεξέλεγκτα ό,τι καλλυντικό βρίσκουμε, να γυμναζόμαστε και να περνάμε καλά.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ένα ανώδυνο ψηλαφητό ογκίδιο οπουδήποτε στο στήθος, υγρό από έναν πόρο της θηλής, συνήθως αιματηρό ή και νερουλό, παραμόρφωση ή λακουβίτσα στο δέρμα ή στη θηλή και φλεγμονή με διάχυτη κοκκινίλα σε μια περιοχή του μαστού.

Ποιο είναι το πιο πρώιμο σημάδι που θα μας δώσει ο καρκίνος του μαστού;

Κανένα από τα παραπάνω δεν είναι πρώιμο σημάδι. Αν περιμένετε να σας δώσει σημάδι ο καρκίνος του μαστού, τότε μπορεί να είναι ήδη αργά. Δυστυχώς ο καρκίνος αυτός ούτε ενοχλεί, ούτε και πονάει, συνήθως δε νοιώθεις το παραμικρό. Απλά μεγαλώνει κρυφά και κάνει τη δουλειά του ύπουλα.

Τότε πως θα τον καταλάβουμε;

Μόνες σας δε μπορείτε να τον αντιληφθείτε, παρά μόνο όταν φτάσει σε μεγάλο μέγεθος ώστε να είναι ψηλαφητός. Και πάλι όμως, πρέπει να ξέρεις για να τον πιάσεις. Οι γυναίκες δεν είναι εκπαιδευμένες στην ψηλάφηση μαστών και φυσικό είναι αφού δεν είναι αυτή η δουλειά τους. Υπάρχουν ειδικοί γιατροί που θα έπιαναν τον όγκο ακόμα και 1-2 χρόνια νωρίτερα. Υπάρχουν και εξελιγμένοι μαστογράφοι και υπερηχογράφοι που μπορούν να εντοπίσουν έναν τέτοιο καρκίνο πολύ πριν τον πιάσουμε με το χέρι.

Αφού υπάρχουν τα μέσα, τότε γιατί δεν βρίσκονται όλοι οι καρκίνοι έγκαιρα;

Έγκαιρα σημαίνει, πριν ο καρκίνος δώσει συμπτώματα, δηλαδή προϋποθέτει τακτική επίσκεψη στους γιατρούς για εξέταση μαστών εν ψυχρώ, εκεί που δεν υπάρχει το παραμικρό ενόχλημα. Δυστυχώς δεν είναι πολλές οι γυναίκες που το κάνουν αυτό.

Δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε οι γυναίκες για ένα σωστό έλεγχο των μαστών μας;

Μάθετε από μικρές να κάνετε έναν προληπτικό έλεγχο στο στήθος σας, κάθε χρόνο, χωρίς να έχετε το παραμικρό ενόχλημα. Όπως κάνατε την επίσκεψη στον παιδίατρο όταν ήσασταν μικρές. Σαν ένα δώρο γενεθλίων στον εαυτό σας, κάθε χρόνο. Κάντε το όμως σωστά. Επισκεφθείτε ένα οργανωμένο κέντρο μαστού και εμπιστευθείτε το στήθος σας στους ειδικούς. Από την ηλικία των 20 ετών για μια κλινική εξέταση από τον ειδικό μαστολόγο, συνδυασμένη με υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας από τον ειδικό ακτινολόγο του μαστού και προσθέτοντας μετά τα 40 μια ψηφιακή μαστογραφία ή 3D τομοσύνθεση. Στο περιβάλλον ενός σωστού κέντρου μαστού ο μαστολόγος και ο ακτινολόγος πρέπει να συνεργάζονται ειδικά για το δικό σας στήθος. Αυτός είναι ο σωστός έλεγχος των μαστών με τα λιγότερα λάθη στις διαγνώσεις. Δεν είναι δουλειά των μαστολόγων οι υπέρηχοι, ούτε είναι δουλειά των ακτινολόγων ή των γυναικολόγων η ψηλάφηση και οι κλινικές οδηγίες για τους μαστούς.

Καρκίνος μαστού σημαίνει αφαίρεση του στήθους;

Η αρχική μας επιδίωξη είναι πάντα μια μικρή επέμβαση χωρίς αφαίρεση του μαστού. Αυτό όμως προϋποθέτει μικρό μέγεθος καρκίνου, άρα έγκαιρη διάγνωση, άρα προληπτικό έλεγχο. Όταν αυτό δε μπορεί να γίνει, είτε γιατί ο όγκος είναι μεγάλος, είτε γιατί υπάρχουν πολλοί όγκοι, είτε για γονιδιακούς λόγους, τότε η μαστεκτομή είναι αναπόφευκτη.

Αν χρειαστεί να αφαιρεθεί ο μαστός, δεν γίνεται να τον ξαναφτιάξουμε;

Βεβαιότατα! Έχουμε σήμερα σημαντικά εξελίξει τις αναπλαστικές τεχνικές μας αλλά και τα ενθέματα που χρησιμοποιούμε, έτσι ώστε να μπορούμε να ανακατασκευάσουμε ένα μαστό ακόμα και την ίδια μέρα της μαστεκτομής! Από αισθητική άποψη συνήθως πλησιάζουμε πολύ το φυσικό στήθος, έτσι ώστε κάποιες κυρίες να τολμούν να βγουν και τόπλες στην παραλία. Αλλά μην ξεχνάτε, δεν είμαστε και θεοί.

Θα μας πείτε κάτι αισιόδοξο;

Ο καρκίνος του μαστού ανήκει στις μορφές καρκίνου που γιατρεύονται σήμερα. Το 85% των γυναικών με καρκίνο μαστού θεραπεύονται οριστικά και το ποσοστό αυτό συνεχώς βελτιώνεται .Μόνο ένα πράγμα ζητάμε. Προληπτικό έλεγχο κάθε χρόνο, με επίσκεψη στους αρμόδιους γιατρούς, ως συνήθεια ζωής.

Καλή τύχη.

Γιάννης Π. Φύσσας MDPhD

Ειδικός μαστολόγος-Χειρουργός μαστών
Διευθυντής κέντρου μαστού “Πρόληψις”
Στοιχεία Επικοινωνίας

Καρκίνος μαστού: Όλα εξαρτώνται από την σωστή πρόληψη - Γιάννης Π. Φύσσας MDPhD Ειδικός μαστολόγος-Χειρουργός μαστών