Κάρολος Γ’: Όλα έτοιμα για τη στέψη του βασιλιά

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

6 Μαΐου 2023 10:15

Παρουσία περίπου εκατό αρχηγών κρατών και άλλων αξιωματούχων, ο Κάρολος Γ’ θα στεφθεί σήμερα βασιλιάς στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, το οποίο έχει φιλοξενήσει όλες τις στέψεις από το 1066 όταν ενθρονίστηκε ο Γουλιέλμος Α’ της Αγγλίας.

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδυάσει το παραδοσιακό τελετουργικό, που χρονολογείται εδώ και σχεδόν μια χιλιετία, με τον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της σύγχρονης Βρετανίας, όπως επισημαίνουν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Τις τελευταίες ημέρες γινόντουσαν πυρετώδεις προετοιμασίες προκειμένου να ρυθμιστεί και η παραμικρή λεπτομέρεια για την τελετή που θα παρακολουθήσουν από τις τηλεοράσεις εκατομμύρια άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν κατά τις πρόβες των παρελάσεων και της ίδιας της τελετής, η οποία θα αρχίσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει δύο ώρες.

Ο μικρότερος γιος του Καρόλου, Χάρι, θα βρεθεί στο Αββαείο χωρίς τη σύζυγό του, Μέγκαν Μαρκλ και τα δύο παιδιά τους.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα απουσιάσει από τον εξώστη, εκτός αν υπάρξει κάποια κίνηση συμφιλίωσης ανάμεσα στην οικογένεια και τον πρίγκιπα.

Ο τελευταίος έχει «εξοριστεί» από το 2020 στην Καλιφόρνια και έχει διατυπώσει κατηγορίες εναντίον της βασιλικής οικογένειας, κυρίως εναντίον του αδελφού του, του Ουίλιαμ, και της μητριάς του, της Καμίλα.

Το πρόγραμμα της στέψης του Καρόλου έχει ως εξής:

9:15 – 10:30: Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens.

11:00 – 12:45: Οι ιερείς, η χορωδία θα πάρουν τη θέση τους μέσα στο Αβαείο. Ακολουθούν οι αρχηγοί κρατών, οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι πρώην πρωθυπουργοί, οι βασιλείς κρατών και μέλη της βασιλικής οικογένειας που θα φτάσουν στο Αβαείο.

11:45: Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12:20 : Η πομπή με τον βασιλιά και τη βασίλισσα Καμίλα ξεκινά από το Παλάτι με προορισμό το Αβαείο. Θα τους μεταφέρει την ξύλινη άμαξα.

13:00: Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγός του μπαίνουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και αρχίζει το τελετουργικό.

14:00: Στέφεται ο βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ .

15:00: Πομπή της στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

16:15: Ο βασιλιάς, η βασιλική σύζυγος και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις.