Κάρολος Κουν: Έκλεψαν την προτομή του από το Θέατρο Τέχνης!

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

31 Ιανουαρίου 2023 11:27

Η προτομή του εμβληματικού σκηνοθέτη και ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης, Κάρολου Κουν κλάπηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας!

Κι ενώ το προηγούμενο βράδυ η προτομή του μεγάλου σκηνοθέτη Κάρολου Κουν βρισκόταν στη θέση της, ξαφνικά το επόμενο πρωί είχε κάνει… «φτερά».

Όπως τόνισε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» στο MEGA η Μαριάννα Κάμπαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, η προτομή ήταν τοποθετημένη στην είσοδο του θεάτρου, δίπλα στο ταμείο, εντός της Στοάς του Βιβλίου στο κέντρο της Αθήνας.

Στην Στοά του Βιβλίου δεν υπάρχουν κάμερες, ώστε να έχουν καταγραφεί οι άγνωστοι που αφαίρεσαν την προτομή, ενώ το Θέατρο Τέχνης έχει υποβάλλει μήνυση κατ’ αγνώστων.

«Πρόκειται για ληστεία, δεν μπορούμε να φανταστούμε κάτι άλλο. Είναι θλιβερό» δήλωσε από την πλευρά του, στη «Lifo» o διευθυντής Επικοινωνίας λαο Προβολής του Θεάτρου Τέχνης, Άρης Ασπρούλης σχολιάζοντας την αφαίρεση της προτομής του Καρόλου Κουν από την είσοδο του θεάτρου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το συμβάν έχει αναφερθεί στην Αστυνομία και ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση.

Η χάλκινη προτομή υπήρξε σήμα κατατεθέν του χώρου, από τα πιο γνωστά δημόσια εκθέματα της πόλης από το 1987, την χρονιά δηλαδή που πέθανε ο σκηνοθέτης. Σε λίγες ημέρες μάλιστα, για την ακρίβεια τη 14 Φεβρουαρίου, συμπληρώνονται 36 χρόνια.

Ο Χρήστος Καπράλος, ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ου αιώνα, ήταν εκείνος ο οποίος φιλοτέχνησε την προτομή.

Αναπαριστούσε τον θεατράνθρωπο σε ώριμη ηλικία, με το κεφάλι να έχει ελαφρά κλίση και στα χείλη ένα μειδίαμα. Στην πρόσοψη της βάσης η εγχάρακτη επιγραφή ανέφερε: «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ 1908 – 1987».

Ο Κουν τιμήθηκε με το παράσημο Φοίνικα, το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών και το βραβείο Θεάτρου των Εθνών. Με τη διαθήκη του, που δημοσιεύτηκε λίγες μέρες μετά το θάνατό του τον Φεβρουάριο του 1987, κληροδότησε τον τίτλο Θέατρο Τέχνης στους Γ. Λαζάνη, Μ. Κουγιουμτζή και Γ. Αρμένη με την προτροπή να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στο Θέατρο Τέχνης.