Κατάψυξη Ωαρίων – Ιωάννης Καλογήρου Μαιευτήρας γυναικολόγος

9 Ιανουαρίου 2020 21:43

Γονιμότητα για πάντα ή αλλιώς σκεφτείτε την κατάψυξη ωαρίων και αφήστε την επιλογή συντρόφου στα χέρια σας!

Είναι γνωστό  ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει  άμεση πληροφόρηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κυρίως το διαδίκτυο σχετικά με την γονιμότητα των γυναικών, αλλά και το ποια είναι η καλύτερη ηλικία για τεκνοποίηση. Οι γυναίκες όπως είναι γνωστό  γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων που σταδιακά φθίνει. 

Η μοντέρνα γυναίκα έχει προτεραιότητα να σπουδάσει και να κάνει καριέρα, ενώ συνήθως αποφασίζει να κάνει οικογένεια μόνο σε μεγαλύτερη ηλικία και μόνο όταν βρει τον κατάλληλο σύντροφο!

Η επιλογή συντρόφου θα λέγαμε ίσως είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή κάθε γυναίκας και δικαιολογημένα θα λέγαμε υπάρχει πολλές φορές αναποφασιστικότητα. Όμως μετά την ηλικία των 35 παραμένει μόνο το 10% των ωαρίων της, με αποτέλεσμα τη μειωμένη γονιμοποιητική ικανότητα μετά την ηλικία των 36-38 ετών.

Θεραπευτικές προσεγγίσεις σε σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος, σε κάθε ηλικία, επίσης, επηρεάζουν τη γονιμοποιητική ικανότητα των γυναικών. Για τις γυναίκες αυτές υπάρχει δυνατότητα  κατάψυξης των ωαρίων τους πριν υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία.

Στις περιπτώσεις λοιπόν αυτές καλό θα ήταν η επιλογή της κατάψυξης ωαρίων ή αλλιώς κρυοσυντήρηση.

Κατά την διαδικασία της κατάψυξης των ωαρίων οι ωοθήκες της γυναίκας διεγείρονται με φαρμακευτική αγωγή για την παραγωγή ωαρίων. Με τη διαδικασία της ήπιας αναισθησίας γίνεται ωοληψία, δηλαδή συλλογή και κατάψυξη των ωαρίων με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification) για την κρυοσυντήρησή τους.
Όταν η γυναίκα αποφασίσει να τεκνοποιήσει, πραγματοποιείται απόψυξη των ωαρίων, γονιμοποίηση από το σπέρμα του συντρόφου και τοποθέτηση στη μήτρα της. Η διαδικασία έχει πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας ακόμα και αν η γυναίκα βιολογικά βρίσκεται στην εμμηνόπαυση. 

Όσο πιο μικρή η ηλικία της γυναίκας όταν έκανε την κατάψυξη των ωαρίων τόσο πιο υψηλό είναι και το ποσοστό επιτυχούς εγκυμοσύνης.

Από την άλλη θα λέγαμε ότι στο εξωτερικό τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά απ’ ότι στη χώρα μας. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, η κατάψυξη ωαρίων αποτελεί δώρο του πατέρα για την είσοδο της κόρης του στο πανεπιστήμιο. Επίσης όλο και περισσότερες εταιρείες στο εξωτερικό προσφέρουν στις εργαζόμενές τους το «egg freezing benefits» δηλαδή κρυοσυντήρηση ωαρίων. Και αυτό γιατί οι γυναίκες, και μάλιστα ιδιαίτερα τα υψηλά στελέχη, αποβάλουν το άγχος της γονιμότητας, η δε εταιρεία έχει πραγματικά αφοσιωμένους υπαλλήλους με υψηλό ποσοστό αποδοτικότητας.

Στην Ελλάδα δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο. Δηλαδή οι γυναίκες όταν πια περάσουν αρκετά χρόνια και νοιώσουν ότι έχουν φτάσει σε ηλικία αρκετά προχωρημένη τότε επιλέγουν τη διαδικασία της κατάψυξης. Όμως, λόγω ορίου ηλικίας, ο αριθμός των ωαρίων που μπορούμε να καταψύξουμε είναι μικρός και η επιτυχία όταν θα γίνει η απόψυξη μειωμένη.

Στην Womanclinic Καλογήρου συμβουλεύουμε τις γυναίκες μετά την ηλικία των 30 ετών να το σκεφτούν σοβαρά. Σημαντικές εξετάσεις που βοηθούν είναι το υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων για να δούμε τον αριθμό και την ποιότητα των ωαρίων αλλά ορμονικό προφίλ με πιο σημαντική εξέταση την AMH (Antimullerian).

Στην αρχή του κύκλου γίνεται χορήγηση ορμονών προκειμένου να έχουμε παραγωγή πολλαπλών ωαρίων και εν συνεχεία ύστερα από τακτική υπερηχογραφική παρακολούθηση ωοληψία και κατάψυξη των ωαρίων.

Ο αριθμός των ωαρίων που θα πάρουμε διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Σίγουρα πάνω από δέκα είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός.

Πολλές φορές, και αν η γυναίκα δεν θέλει να κάνει χρήση φαρμάκων, μπορεί να πραγματοποιήσει τη διαδικασία κάνοντας λήψη του ενός ωαρίου που παράγει κάθε μήνα δηλαδή εξωσωματική φυσικού κύκλου. Στην περίπτωση αυτή όμως επειδή το ωάριο είναι μόνο ένα και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις δύο το πολύ πρέπει να επαναλάβει την διαδικασία αρκετές φορές για να έχουμε επαρκή αποθέματα ωαρίων.

Όσον αφορά το κόστος, είναι περίπου όσο μιας εξωσωματικής, μόνο που τα φάρμακα τα προμηθεύεται η ίδια η γυναίκα (αν και τώρα τελευταία υπάρχει μια σκέψη να καλυφτούν από τα ταμεία) γίνεται κυρίως σε ιδιωτικά κέντρα και υπάρχει θα λέγαμε και ένα ετήσιο μίσθωμα για την κατάψυξη.

Η διαδικασία όμως είναι πρωτοποριακή και έχει απελευθερώσει χιλιάδες γυναίκες από το άγχος της ηλικίας … για να μπορούν πια να λένε επάξια όπως και οι άνδρες ότι δεν μεγαλώνουν απλά ωριμάζουν!

Ιωάννης Καλογήρου
Μαιευτήρας γυναικολόγος
MD, DFFP, DRCOG, PhDΔιδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
e-mail: [email protected]