Τραγικό: Κατεδαφίζουν το αρχοντικό του Aνδρέα Μιαούλη

30 Μαρτίου 2019 16:11

Τραγικό. Δύο μέρες μετά την επέτειο της 25ης Μαρτίου πήρε τον δρόμο για κατεδάφιση, με απόφαση του Δήμου Χαλκιδέων, το σπίτι του ήρωα της επανάστασης, Ανδρέα Μιαούλη, στα Φύλλα Χαλκίδας.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε σάλο, ενώ την ίδια ώρα αίσθηση προκαλούν και οι δηλώσεις της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, Αγγελικής Σίμωση. Η κυρία εμφανίζεται να μην έχει ιδέα για την κατεδάφιση, τονίζοντας:  «Αυτό είναι ιστορικό κτίριο δεν μπορεί να κατεδαφιστεί. Απλώς, πρέπει να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχει. Υπάρχει ήδη εγκεκριμένη μελέτη από το υπουργείο αποκατάστασης και αναστήλωσής του. Δεν υπάρχει περίπτωση να κατεδαφιστεί ιστορικό κτίριο. Όλο θα μείνει ως έχει».

«Μεγάλη θλίψη, μεγάλη οργή, μεγάλη αγανάκτηση, αντικρίσαμε ότι βλέπετε να γκρεμίζεται η ελληνική ιστορία, απορώ πως πάρθηκε η απόφαση» λέει κάτοικος της περιοχής.

Η πλευρά του δημάρχου

Πάντως για τον Χρήστο Παγώνη και τον Δήμο Χαλκιδέων που ανέλαβε το έργο, δεν υπήρχε άλλος τρόπος από το να προχωρήσει σε κατεδάφιση, τονίζοντας ότι το σπίτι θα γίνει ξανά από την αρχή.  «Το οίκημα ήταν εγκαταλειμμένο , αγωνιζόντουσαν χρόνια να ανασκευαστεί. Αυτός ήταν ο τρόπος. Θα ανασκευαστούν όλα και θα γίνουν όπως ήταν δεν υπάρχει κάποιο θέμα, δεν μπορούσε να στηριχτεί αυτό αλλιώς», είπε, σύμφωνα με το evoiazoom.gr, ο δήμαρχος.