Κατεδαφίστηκε το θρυλικό «Αυγό του Κόκκορα» – Πέρασε από εκεί όλη η νυχτερινή Αθήνα

Δημοσιεύθηκε: 13 Σεπτεμβρίου 2019
Κατεδαφίστηκε το θρυλικό «Αυγό του Κόκκορα» - Πέρασε από εκεί όλη η νυχτερινή Αθήνα

Κάποτε ήταν ένας χώρος που έγραφε τη δική του ιστορία στη νυχτερινή Αθήνα. Ένα νυχτερινό στέκι που έχουν περάσει για φαγητό σχεδόν όλοι… Απλοί άνθρωποι, λαμπερά πρόσωπα της ελληνικής σόουμπιζ, πολιτικοί, αλλά και προσωπικότητες του εξωτερικού που επισκέφθηκαν τη χώρα μας και έζησαν το Αθήνα by night… Ένας σωρός από μπάζα βρίσκεται από χθες στη θέση που βρισκόταν στην Κυψέλη.
Το «Αυγό του Κόκκορα» μεγαλούργησε στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, δίνοντας μεταμεσονύκτια στέγη και τροφή σε καλλιτέχνες και πολιτικούς. Από τις σάλες του κτίσματος που γκρεμίστηκε την Τρίτη (10/9) «πέρασε όλο το θέατρο», θυμάται με νοσταλγία ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Νίκος Γρέβιας.
Εξιστορεί στο «Ethnos» περιστατικά από τα αμέτρητα ξενύχτια και το κυνηγητό με την αστυνομία που ερχόταν να κάνει έλεγχο… Εκείνη την εποχή είχε απαγορευτεί η λειτουργία των κέντρων διασκέδασης μετά τις 2 τα ξημερώματα. Πάνω σε αυτή την απαγόρευση όμως στηρίχθηκε και η επιτυχία του μαγαζιού που κατάφερνε να την παρακάμπτει λειτουργώντας με το φως των κεριών.
«Η ιδέα ξεκίνησε λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1977, όταν είχα ανοίξει ένα μικρό υπόγειο μπαράκι με φαγητό στην οδό Χέυδεν, κοντά στην Πλατεία Βικτωρίας», λέει στο ethnos.gr ο κ. Γρέβιας. «Τότε είχε πρωτοεπιβληθεί η υποχρεωτική λήξη λειτουργίας των νυκτερινών κέντρων μετά τα μεσάνυκτα για λόγους οικονομίας στην ενέργεια. Το αποτέλεσμα ήταν ένας ολόκληρος κόσμος που τελείωνε τη δουλειά του εκείνη την ώρα, κυρίως οι καλλιτέχνες δηλαδή, να μην βρίσκουν κάπου να φάνε, να χαλαρώσουν, να πουν τα δικά τους».
Το 1982, ο Νίκος Γρέβιας από την Άρτα αποφάσισε και άνοιξε το πρώτο «Αυγό του Κόκκορα», στην οδό Σποράδων, ακριβώς πίσω από τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης που λειτουργούσε ακόμη κανονικά:
«Ανοίγαμε στις 8 το βράδυ και εξυπηρετούσαμε έως τις 8 το πρωί. Την ώρα της απαγόρευσης, σβήναμε όλα τα φώτα και ανάβαμε τα κεράκια. Λίγο πριν από τα μεσάνυκτα άρχιζε η κοσμοπλημμύρα και κορυφωνόταν όταν έκλειναν τα μπουζούκια.
Στα τραπέζια χωρούσαν το πολύ 90 άτομα και οι θαμώνες περίμεναν στην ουρά μέχρι να αδειάσει κάποια θέση. Μέσα στον κόσμο που περίμενε, μπορούσες να δεις από άγνωστους τότε καλλιτέχνες και τους φίλους τους, έως διάσημους ηθοποιούς, βουλευτές και υπουργούς που έρχονταν να απολαύσουν την περίφημη κοκκορόσουπά μας και τα άλλα εδέσματα».

Αυγό

Ο ιδιοκτήτης του «Αυγού του κόκκορα» Νίκος Γρέβιας με τον Μανώλη Γλέζο

Είκοσι πέντε χρόνια, από το 1982 έως το 2007, λειτούργησε το «Αυγό του Κόκκορα» στην οδό Σποράδων της Κυψέλης. Χρόνια ανεμελιάς και ξεφαντώματος σε μια γειτονιά που ήταν τότε ακόμη γεμάτη νυκτερινά κέντρα. Η ξενυχτο-απαγόρευση καταργήθηκε κάποια στιγμή, οι πιάτσες διασκέδασης άρχισαν να μετακινούνται σε άλλες γειτονιές ενώ άρχισαν να φαίνονται στον ορίζοντα τα σημάδια της οικονομικής κρίσης.
«Από την Κυψέλη φύγαμε το 2007 όταν είχε γίνει αφόρητο πλέον το πρόβλημα της στάθμευσης των αυτοκινήτων. Μεταφερθήκαμε αρχικά στην παραλία και τα τελευταία χρόνια λειτουργούμε χάρη στην αγάπη του κόσμου στο Μεταξουργείο. Η ζωή συνεχίζεται αλλά δεν σας κρύβω ότι σήμερα που έμαθα ότι γκρεμίστηκε το πρώτο μας στέκι, ένιωσα μεγάλη συγκίνηση», λέει ο κ. Γρέβιας.

Όπως και να το δεις… είναι INNOSTAT